Skip to Content

Koolhydraatarme Lasagne Met Spinazie En Aubergine

Delen of bewaren voor later?

Lasagne, ik ben er dol op… Maar een traditionele lasagne met pastabladen, bechamelsaus en lekker veel kaas is niet bepaald gezond.

Niks mis mee op zijn tijd, maar probeer ook eens deze koolhydraatarme lasagne met spinazie en aubergine als verantwoord alternatief. Boordevol groente en superlekker.

En wat ook handig is: je zet deze vegetarische groentelasagne binnen 30 minuten op tafel. Fijn als je moe en hongerig uit je werk komt en weinig tijd hebt om te koken.

Ok, laten we aan de slag gaan met dit heerlijke groentelasagne recept!

Koolhydraatarme lasagne met spinazie

recept-groentelasagne-maken-gezond-weekmenu

Recept groentelasagne (koolhydraatarm en vegetarisch)

Het geheim van een koolhydraatarme lasagne? Aubergine ‘bladen’. In plaats van gewone lasagnebladen gemaakt van meel (dus met veel koolhydraten) gebruik je dun gesneden aubergine die je eerst even grilt in olijfolie.

Hiermee maak je een gezonde lasagne met veel minder calorieën en superveel groente. En geloof me, deze vegetarische lasagne is niet alleen gezond, maar ook ontzettend lekker!

Makkelijk recept lasagne: ingrediënten

  • 3 aubergines*
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 600 gram spinazie
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 250 gram ricotta
  • 125 gram geraspte kaas 30+
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel chilipoeder (laat achterwege als je niet van pittig houdt)

* Je maakt deze koolhydraatarme lasagne met aubergine, maar zoals hierboven al aangegeven kan je de aubergine ook prima vervangen door courgette.

Hoe maak je lasagne: bereidingswijze

Lasagne maken is niet ingewikkeld en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Verwarm als eerste de oven voor op 200 °C.

Snijd vervolgens de aubergines in dunne plakjes, je kunt hiervoor een scherp mes, een kaasschaaf of een foodprocessor gebruiken.

Foodprocessor: als je een foodprocessor gebruikt worden het schijfjes en geen lange linten.

Dat maakt voor de bereiding van de lasagne niet uit, maar dan weet dat voor je de aubergine er doorheen duwt;-).

Ik gebruik zelf het opzetstuk waarmee je dikke schijven maakt en niet van die flinterdunne schijfjes. Door de dikkere aubergineplakjes behoudt de lasagne niet alleen een lekkere bite maar ook beter zijn vorm.

Pompoen lasagnebladen: geen zin of tijd om zelf groente-lasagnebladen te maken? Check dan eens de pompoen lasagnebladen van AH of Jumbo.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan (of grillpan) en bak alle aubergine plakjes lichtbruin aan beide kanten.

Bestrooi eventueel met een beetje peper en zout. Haal uit de pan, dep droog met keukenpapier en leg opzij.

uien-snipperen-gezond-weekmenu

Snipper de uien en pers de knoflook met een knoflookpers. Verhit een scheutje olie in een sauspan en bak de ui en de knoflook een paar minuten.

Voeg daarna ook de tomatenblokjes en de passata in de sauspan en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en eventueel het chilipoeder.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe totdat deze helemaal geslonken is. Roer de tomatensaus goed door en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.

Pak een kom en schep hier de ricotta in. Weeg de helft van de kaas af (of, als je wat minder precies kookt zoals ik, gok de hoeveelheid) en meng door de ricotta. Voeg een snufje peper toe en roer nog een keertje door.

Pak een ruime ovenschaal en schep een dun laagje saus op de bodem. Leg hierop de gebakken aubergine (zoals je normaal gesproken zou doen met lasagnebladen).

Smeer een dun laagje van het ricottamengsel op de aubergine en schep daar weer een laagje tomatensaus op, etc.

Herhaal dit tot de saus en aubergine allebei op zijn. Verdeel de overige geraspte kaas over de lasagne en bak 15 minuten in de oven.

Vegetarische- lasagne-gezond-weekmenu

Omdat je aubergine als koolhydraatarme lasagnebladen gebruikt hoeft deze lasagne een stuk minder lang in de oven dan een traditionele lasagne.

Haal de lasagne uit de oven en snijd in stukken. Garneer eventueel met verse basilicum of wat peterselie en geniet van deze smakelijke groentelasagne zonder pasta.

vegetarische-lasagne-recept-gezond-weekmenu

Koolhydraatarme lasagne met spinazie

Porties: 4
Voorbereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Een gezond, snel en superlekker lasagne recept

Ingrediënten

  • 3 aubergines of courgettes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 600 gram spinazie
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 250 gram ricotta
  • 125 gram geraspte kaas 30+
  • 1 eetlepels Italiaanse kruiden
  • Optioneel: 1 theelepel chilipoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de aubergines (of courgettes) in dunne plakjes.
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan (of grillpan) en bak de aubergine plakjes lichtbruin aan beide kanten.
  4. Dep droog met keukenpapier en leg opzij.
  5. Snipper de uien en pers de knoflook.
  6. Verhit een scheutje olie in een sauspan en bak de ui en de knoflook een paar minuten.
  7. Voeg daarna ook de tomatenblokjes en de passata in de sauspan en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en het chilipoeder.
  8. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
  9. Roer goed door en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  10. Meng intussen de ricotta met de helft van de geraspte kaas en een snufje peper.
  11. Pak een ruime ovenschaal en schep een dun laagje saus op de bodem. Leg hierop de gebakken aubergine (zoals je normaal gesproken zou doen met lasagnebladen).
  12. Smeer een dun laagje van het ricottamengsel op de aubergine en schep daar weer een laagje tomatensaus op, etc.
  13. Herhaal dit tot de saus en aubergine op is.
  14. Verdeel de overige geraspte kaas over de lasagne en bak 15 minuten in de oven.
  15. Optioneel: garneer met verse basilicum.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 390

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten, zoals deze snelle pasta met gerookte zalm, chili con carne zonder pakje of authentieke Italiaanse pastasaus (van mijn moeders tante uit Italië).

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe