Deze gezonde bami zonder pakje met lekker veel groente zet je in 25 minuten op tafel. Simpel en snel, kortom: een perfect gerecht voor een drukke doordeweekse dag.
Bami is een Chinees gerecht en vertaald betekent het noedels met vlees (ba is vlees en mie is de Minnanyu benaming voor noedels).
Goreng betekent overigens gebakken, dus alles bij elkaar betekent bami goreng gebakken noedels met vlees.
Ondanks de exotische oorsprong is bami een gerecht wat in Nederland ook met regelmaat op tafel staat. Vaak gemaakt met een pakje, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.
In dit recept leer je hoe je je eigen bami kruidenmix maakt, hiermee bereid je de lekkerste bami waar het hele gezin van zal smullen.
Laten we aan de slag gaan!
Bami zonder pakjes
Recept bami met kip en zelfgemaakte bami kruidenmix
Gezonde bami: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram (volkoren) mie
- 300 gram kipfilet
- 900 gram bami groenten
- 125 gram taugé
- 4 eieren
Hoeveel bami per persoon heb je nodig?
Zelf reken ik 75 gram ongekookte mie per persoon, dit is ruim voldoende voor ons gezin van 4 (met 2 jonge kinderen).
Heb je grote eters of hongerige tieners in huis? Dan kun je beter 100 gram ongekookte mie per persoon maken.
Bami kruiden zelf maken
- 1 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gemalen gember
- 40 ml ketjap manis
- 15 ml sesamolie
Wat is het verschil tussen nasi en bami kruiden?
Geen! Je kunt beide gerechten maken met dezelfde kruidenmix (ik gebruik bovenstaande mix ook in mijn nasi goreng recept).
Je kunt uiteraard wel variëren met bovenstaande kruiden, voeg gerust een theelepel laos, kurkuma of een beetje chilipoeder toe (als je wel van een beetje spicy houdt).
Kurkuma maakt trouwens lelijke vlekken dus let op als je hiermee gaat koken. Onze eikenhouten tafel ziet eruit alsof iemand er met een gele markeerstift heeft lopen kleuren dus beter leg je er een tafelkleed op;-).
Optionele toppings
- Rode peper/sambal
- Verse koriander/bosui
- Kroepoek
- Seroendeng
- Atjar tjampoer
Zelf bami maken: bereidingswijze
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in stukjes of reepjes.
Pak een kom en maak hierin de bami kruidenmix. Verhit olie in een wok en bak hierin de zelfgemaakte bami kruidenmix 1 a 2 minuten. Zet het vuur niet te hoog, anders brandt de kruidenmix aan.
Roerbak de kipfilet in de wok tot deze lichtbruin en gaar is. Voeg vervolgens het bami groentepakket toe en bak in 5-8 minuten gaar.
Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de spiegeleieren.
Voeg de taugé en de mie toe aan de wok en bak nog een paar minuutjes. Serveer de bami met de spiegeleieren en toppings naar keuze (zie hierboven).
Bami recept: variatietips
Bami met gehakt (of een andere soort vlees/vleesvervanger)
In plaats van gebakken kipfilet kun je ook gehakt gebruiken, maar ook hamblokjes of gemarineerde tofu voor vegetarische bami.
Ga je voor een luxe bami variant, dan kun je bijvoorbeeld varkenshaas reepjes of garnalen gebruiken.
Bami koolhydraatarm
Volg je een koolhydraatarm dieet of wil je gewoon een dagje wat minder koolhydraatarm eten?
Vervang de mie dan voor courgette spaghetti. Dit kun je kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken met een spiraalsnijder.
Let op: de mesjes zijn vlijmscherp. Leg de spiraalsnijder op een plek waar je kinderen niet bij kunnen.
Bami Zonder Pakjes En Zakjes
Snel recept met zelfgemaakte bami kruidenmix
Ingrediënten
- 300 gram (volkoren) mie
- 300 gram kipfilet
- 900 gram bami groenten
- 125 gram taugé
- 4 eieren
Bami kruidenmix
- 1 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gemalen gember
- 40 ml ketjap manis
- 15 ml sesamolie
Optionele toppings
- Rode peper/sambal
- Verse koriander/bosui
- Kroepoek
- Seroendeng
- Atjar tjampoer
Bereidingswijze
- Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de kipfilet in stukjes of reepjes.
- Pak een kom en maak hierin de bami kruidenmix.
- Verhit olie in een wok en bak hierin de zelfgemaakte bami kruidenmix 1 a 2 minuten.
- Zet het vuur niet te hoog, anders brandt de kruidenmix aan.
- Roerbak de kipfilet in de wok tot deze lichtbruin en gaar is.
- Voeg vervolgens het bami groentepakket toe en bak in 5-8 minuten gaar.
- Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de spiegeleieren.
- Voeg de taugé en de mie toe aan de wok en bak nog een paar minuutjes.
- Serveer de bami met de spiegeleieren en toppings naar keuze.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 5Hoeveelheid per portie: Calorieën: 490
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer recepten voor het avondeten? Deze vind je misschien ook lekker:
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.