Italiaanse Caprese Salade met Buffel Mozzarella


Caprese Salade is een klassieker uit de Italiaanse keuken die laat zien hoe lekker simpel kan zijn. Met slechts een paar ingrediënten zet je iets vers, fris en smaakvol op tafel. Ideaal als voorgerecht of lichte lunch. Met 5 ingrediënten en binnen 15 minuten heb je dit op tafel, wat houd je tegen?

Intaliaanse Caprese Salade

Italiaanse Caprese Salade

Porties: 4
Bereidingstijd: 10 minutes
Totale bereidingstijd: 10 minutes

De Italiaanse Caprese Salade is een frisse klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken. Gemaakt met plakjes tomaat, romige buffel mozzarella en verse basilicum, afgewerkt met olijfolie en balsamico.

Deze salade is perfect als voorgerecht, lichte lunch of bijgerecht op een zomerse dag.

Deze salade omvat slechts 5 ingrediënten en heb je zo op tafel.

Ingrediënten

  • 400 g trostomaten
  • 250 g mozzarella di bufala
  • 1 bosje verse basilicum
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezoutvlokken

Bereidingswijze

    1. Was de tomaat en snij ze dunne plakken gesneden. (Gebruik een scherp mes om de structuur mooi intact te houden.)
    2. De mozzarella wordt uitgelekt en eveneens in plakken gesneden. Laat even uitlekken op keukenpapier voor de beste textuur.
    3. Op een groot bord worden de plakken tomaat en mozzarella om en om in een cirkel gelegd. Zorg voor een speels maar gebalanceerd patroon.
    4. Scheur de basilicumblaadjes grof en verdeel ze over de salade. Kies jonge blaadjes voor extra zachte smaak.
    5. Besprenkel alles royaal met de extra vergine olijfolie. Dit geeft het gerecht zijn kenmerkende glans en diepte.
    6. Voeg enkele druppels balsamicoazijn toe voor een subtiel zuurtje dat mooi in balans is met de romige mozzarella.
    7. Werk af met een snuf zeezoutvlokken en wat versgemalen zwarte peper naar smaak. Laat eventueel 5 minuten staan zodat de smaken intrekken.

Notities

TIP: Serveer op kamertemperatuur voor de beste smaakbeleving.

Vervang de mozzarella eens door burrata voor een extra romige twist.

Voeg plakjes gegrilde perzik toe voor een zomerse en lichtzoete variatie.

Eet deze salade lekker met knapperig ciabatta brood.

Voedingswaarde:
Porties: 4 Portiegrootte: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 320kcalTotal Fat: 25gSaturated Fat: 10gUnsaturated Fat: 15gCholesterol: 40mgSodium: 280mgCarbohydrates: 6gNet Carbohydrates: 5gFiber: 1gSugar: 4gProtein: 15g


Italiaanse Salade

De Caprese Salade komt van het eiland Capri, vlak bij Napels. Het is een ode aan de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. Het gerecht werd populair als zomerse antipasto, maar inmiddels zie je het overal ter wereld terug op de menukaart.

De combinatie van sappige tomaten, romige mozzarella en geurige basilicum is een klassieker. Je proeft meteen de Italiaanse zon: fris, puur en perfect in balans.

De zachte kaas smelt bijna weg in je mond, terwijl de tomaat zorgt voor een frisse bite. Een scheutje goede olijfolie en een paar druppels balsamico maken het helemaal af

Alle ingrediënten voor Caprese Salade
Foto van alle ingrediënten die nodig zijn om een caprese salade te maken

Caprese Salade Maken

Caprese is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en binnen 10 minuten ben je klaar, zonder te koken of bakken. Ideaal voor een warme dag of als snel voorgerecht.

Je snijdt verse tomaten en mozzarella in plakken en legt ze om en om op een bord. Strooi er verse basilicum over, sprenkel extra vergine olijfolie en balsamicoazijn eroverheen en breng op smaak met peper en zout.

Laat het even staan zodat de smaken goed intrekken. Serveer op kamertemperatuur – zo proef je het best hoe lekker alles samenkomt.

Skip to Recipe