Rendang (Indonesische stoofschotel)

Featured recept afbeelding
Rendang (Indonesische stoofschotel)

Rendang (Indonesische stoofschotel)

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minutes
Bereidingstijd: 3 hours
Extra tijd: 10 minutes
Totale bereidingstijd: 3 hours 40 minutes

Rendang is een traditionele Indonesische stoofschotel van rundvlees, langzaam gegaard in een rijke kruidige kokosmelksaus totdat het vlees zacht, donker van kleur is en de saus is ingedikt. De smaak is intens en aromatisch door het gebruik van diverse specerijen zoals gember, galanga, koriander, komijn en tamarinde, met een licht zoete en hartige balans.

Ingrediënten

  • 800 gram rundvlees
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 2 stengels citroengras
  • 6 kaffir limoenblaadjes
  • 45 ml plantaardige olie
  • 6 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 rode pepers
  • 2 cm gember
  • 2 cm galanga
  • 3 kemiri
  • 2 gram korianderpoeder
  • 2 gram komijnpoeder
  • 1 gram kurkumapoeder
  • 24 gram palmsuiker
  • 5 ml tamarindepasta
  • 6 gram zout
  • geraspte

Bereidingswijze

  1. 1. Maak de boemboe (specerijenpasta): maal sjalotten, knoflook, pepers, gember, galanga, kemiri, koriander- en komijnpoeder en kurkuma tot een fijne pasta in een keukenmachine of vijzel.
  2. 2. Verhit olie in een zware braadpan. Fruit de boemboe op middelhoog vuur 5–8 minuten totdat het geurt en de olie begint los te komen.
  3. 3. Voeg het vlees toe en bak rondom aan zodat alle stukjes bedekt zijn met de pasta en licht gekleurd zijn.
  4. 4. Giet de kokosmelk en het water erbij, voeg gekneusd citroengras en limoenblaadjes toe. Breng zachtjes aan de kook.
  5. 5. Zet het vuur laag en laat de rendang zachtjes sudderen met het deksel op de pan (licht schuin) 2,5–3 uur. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen en controleer of er voldoende vocht is; voeg eventueel een scheut water toe.
  6. 6. Na ongeveer 1,5–2 uur voegen de smaken zich; voeg dan palmsuiker en tamarinde toe. Blijf sudderen totdat de saus sterk ingedikt is en de olie zich zichtbaar van de saus scheidt en het vlees donker van kleur is.
  7. 7. Indien gebruikt, roer de geroosterde geraspte kokos (kerisik) erdoor voor extra smaak en textuur en laat nog 10–15 minuten mee sudderen.
  8. 8. Breng op smaak met zout en eventueel extra suiker of tamarinde. Verwijder citroengras en limoenblaadjes voor het serveren.
  9. 9. Laat de rendang 10 minuten rusten voor het opdienen. Serveer met witte rijst, atjar of groente naar keuze.
Voedingswaarde:
Porties: 4 Portiegrootte: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 600Total Fat: 45gSaturated Fat: 25gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 15gCholesterol: 85mgSodium: 400mgCarbohydrates: 15gNet Carbohydrates: 12gFiber: 3gSugar: 6gSugar Alcohols: 0gProtein: 45g
Tijdens het kookproces
Het eindresultaat
Skip to Recipe