Vijgen-Tomatensalade met Burrata

Featured recept afbeelding

Proef de zomer met deze heerlijke Vijgen Tomatensalade Met Burrata! De zoete vijgen en sappige tomaten passen perfect bij de romige burrata. Dit recept is super makkelijk en smaakt fantastisch. Ga jij Vijgen Tomatensalade Met Burrata maken?

Vijgen-Tomatensalade met Burrata

Vijgen-Tomatensalade met Burrata

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minutes
Bereidingstijd: 15 minutes
Extra tijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 1 hour

Een frisse en verfijnde vijgen-tomatensalade met romige burrata, geroosterde pijnboompitten en een ingekookte balsamico-honing siroop. De combinatie van zoete vijgen, sappige cherrytomaten en zachte burrata wordt aangevuld met peperige rucola, geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum. Ideaal als elegant voorgerecht of lichte lunch voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 6 verse vijgen
  • 300 gram burrata (2 bollen), op kamertemperatuur
  • 450 gram cherrytomaten (gemengd van kleuren), gehalveerd
  • 80 gram rucola
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • 30 gram pijnboompitten, licht geroosterd
  • 8 verse basilicumblaadjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Zet de burrata 30 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat de kaas op kamertemperatuur komt.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Schud regelmatig om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen op een bord.
  • Maak een balsamico-siroop: verwarm 3 eetlepels balsamicoazijn met 1 eetlepel honing in een klein steelpannetje op middellaag vuur en laat zachtjes inkoken 5 minuten tot het stroperig is. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Snijd de vijgen in kwarten en halveer de cherrytomaten. Scheur de basilicumblaadjes grof.
  • Meng in een grote kom de gehalveerde tomaten met 80 gram rucola, 2 eetlepels olijfolie, 1/4 theelepel zwarte peper en 1/4 theelepel zout. Schep voorzichtig zodat de tomaten heel blijven.
  • Verdeel de tomaat-rucola mix over een bord of schaal. Schik de vijgenkwarten gelijkmatig over de salade.
  • Leg de burrata heel in het midden van de salade. Wacht tot net voor het serveren om de burrata te openen: snijd de bovenkant er voorzichtig af zodat de romige binnenkant uitvloeit over de salade.
  • Druppel de resterende 1 eetlepel olijfolie en de balsamico-siroop over de salade en burrata. Strooi de geroosterde pijnboompitten en de geschaafde Parmezaanse kaas erover.
  • Garneer met de gescheurde basilicumblaadjes en proef; voeg indien nodig extra zout of peper toe. Serveer direct zodat de burrata romig blijft.
  • Voedingswaarde:
    Porties: 4 Portiegrootte: 1 portie
    Hoeveelheid per portie: Calorieën: 493Total Fat: 27gSaturated Fat: 11gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 16gCholesterol: 81mgSodium: 550mgCarbohydrates: 19gNet Carbohydrates: 17gFiber: 2gSugar: 18gSugar Alcohols: 0gProtein: 13g

    Waar komt deze salade vandaan?

    Deze salade is een moderne draai aan iets klassieks. Denk aan een Italiaanse salade met tomaat en mozzarella. Maar dan met vijgen! Vijgen geven een lekkere zoete smaak. Dat past goed bij de romige burrata. Burrata komt uit Italië. Het betekent ‘boterachtig’. Dat zegt al iets over hoe zacht het is. Vijgen bestaan al heel lang in warme landen. Ze staan voor veel goeds.

    Wist je dat: Burrata komt uit Puglia, Italië. De naam betekent ‘boterachtig’, vanwege de romige vulling. Het is een van de meest geliefde kaassoorten in de Italiaanse keuken. Vijgen zijn een van de oudste gecultiveerde vruchten ter wereld. De combinatie van zoete vijgen en romige kaas is een klassieker in de Italiaanse keuken.

    Zo kies je de beste ingrediënten

    Goede ingrediënten maken de salade. Kies daarom verse spullen. De vijgen moeten perfect rijp zijn. Niet te hard en niet te zacht. Test ze even voorzichtig. Burrata moet vers zijn. Eet het op kamertemperatuur. Dan smaakt het het lekkerst. Kies voor verschillende kleuren cherrytomaten. Dat ziet er mooi uit. En het is lekkerder. Let op: burrata is romiger en vloeit meer uit dan mozzarella. Ze zijn dus niet hetzelfde.

    Tijdens het koken

    Wissel je ingrediënten makkelijk uit

    Geen vijgen in huis? Gebruik dan gedroogde vijgen. Of probeer perziken of nectarines. Dat is ook lekker en zoet in de zomer. Of geen burrata? Dan kan mozzarella ook. Of stracciatella. Voor de dressing kun je honing vervangen. Ahomsiroop of agavesiroop kan ook. En balsamico kan met witte wijnazijn. Of appelazijn. Maak het zo dat jij het lekker vindt. Andere lekkere toevoegingen zijn granaatappelpitjes, hot honey of geroosterde vijgen. Italiaanse ham (prosciutto/parmaham) is ook een heerlijke hartige toevoeging, net als oregano of peterselie.

    Lekkere variaties om te proberen

    Je kunt veel doen met deze salade. Probeer bijvoorbeeld Parmezaanse kaas toe te voegen. Of wat verse basilicum. Munt kan ook, dat is lekker fris. Houd je van vlees? Probeer dan wat Parmaham. Dat is een hartige toevoeging. Je kunt ook andere noten kiezen. Amandelen of zonnebloempitten zijn ook lekker geroosterd.

    Eindresultaat recept

    Tips voor een perfecte salade

    Let goed op de smaken. Zoet, zuur en romig. Alles moet in balans zijn. Snijd de vijgen in kwarten, partjes, of kruislings in. Dat ziet er mooi uit en is makkelijk te eten. Rooster de nootjes even. Pijnboompitten of pistache. Dat geeft extra smaak. Maak de dressing niet te zuur. Balsamico met honing is lekker. Het geeft een zoete, milde smaak.

    TIP: Kook de balsamicoazijn eerst in tot een siroop voordat je honing toevoegt voor een diepere smaak. Voeg de burrata pas vlak voor het serveren toe, dan vloeit deze mooi uit. Meng sla of rucola niet te lang met de dressing, anders wordt het slap. Snijd de burrata of trek hem voorzichtig uit elkaar. Rooster de nootjes kort in een droge pan. Dan krijgen ze een extra smaak en knapperigheid. Let op: niet te lang, anders worden ze bitter.

    Hoe maak je de dressing?

    Meng 2 eetlepels balsamicoazijn met 1 eetlepel honing. Verwarm dit op laag vuur tot de azijn dikker wordt. Laat afkoelen en meng met 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Deze dressing is zoet en romig, perfect voor de salade.

    Hoe serveer je de salade mooi?

    Leg de sla of rucola op een grote schaal. Verdeel de tomaten en vijgen erover. Leg de burrata in het midden. Besprenkel met de dressing en strooi de nootjes en kaas erover. Zo ziet de salade er feestelijk uit en smaakt hij heerlijk. Bewaar de salade niet te lang in de koelkast en de dressing apart.

    Wanneer maak je deze salade?

    Deze salade is perfect in de zomer en in de vroege herfst. Dat is wanneer verse vijgen er zijn. Dan smaken ze het beste. Het is een fris en licht gerecht. Je kunt het serveren als voorgerecht. Of als lichte maaltijd. Het is ook lekker bij een BBQ. Of als onderdeel van een buffet. Het ziet er feestelijk uit. En het is heel makkelijk te maken.

    Conclusie

    Het belangrijkste is om te kiezen voor de allerbeste, verse ingrediënten, zoals perfect rijpe vijgen en romige burrata. Door de smaken goed in balans te houden, bijvoorbeeld door een dressing te maken met balsamico en een beetje honing, creëer je een heerlijke en feestelijke salade. Wil jij deze frisse Vijgen-Tomatensalade met Burrata ook snel proberen?

    Skip to Recipe