Witlof uit de oven met ham en kaassaus

Featured recept afbeelding

Vandaag duiken we in de keuken voor heerlijke Witlof Uit De Oven! Dit recept is zoooo makkelijk en snel klaar, perfect voor een doordeweekse avond. Bereid je voor op een gerecht dat je hart (en je maag) zal verwarmen. Ga jij Witlof Uit De Oven maken?

Witlof uit de oven met ham en kaassaus

Witlof uit de oven met ham en kaassaus

Porties: 4
Voorbereidingstijd: 30 minutes
Bereidingstijd: 25 minutes
Extra tijd: 5 minutes
Totale bereidingstijd: 1 hour

Witlof uit de oven met ham en kaassaus: een romige ovenschotel waarbij stronken witlof worden gewikkeld in plakjes ham, omringd door een stevige aardappelpuree en overgoten met een romige kaassaus en geraspte kaas. Het gerecht wordt kort geblancheerd en daarna in de oven gebakken tot de saus borrelt en de kaas goudbruin is. Heerlijke, hartige comfortfood geschikt als hoofdgerecht en makkelijk voor te bereiden.

Ingrediënten

  • 6 stronken witlof (600 g)
  • 8 plakjes ham (ongeveer 160 g, bijv. gerookte schouderham)
  • 200 g geraspte jonge of belegen kaas
  • 1 kg kruimige aardappelen (voor puree)
  • 250 ml melk (halfvol)
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 1 tl mosterd (optioneel)
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • zout naar smaak (ongeveer 1 tl voor puree en saus samen)
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • boter of olie om ovenschaal in te vetten (ongeveer 10 g)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht (200°C boven/onder). Vet een ovenschaal in met boter of olie.
  • Bereid de witlof: snijd de onderkant en haal eventueel de harde kern eruit. Kook de witlof 8-10 minuten in licht gezouten water tot de bladeren zacht zijn. Giet af en laat de witlof goed uitlekken en afkoelen. Knijp overtollig vocht er met de hand uit om een waterige ovenschotel te voorkomen.
  • Kook de aardappelen: schil en snijd de aardappelen, kook ze in ruim water met zout in 15-20 minuten gaar. Giet af en stamp tot een stevige puree met 15 g roomboter en 100 ml melk. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Zet warm.
  • Maak de kaassaus: smelt 25 g roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer 1-2 minuten zodat de bloem licht meebakt (roux). Voeg geleidelijk 150 ml melk toe terwijl je blijft kloppen om klontjes te voorkomen. Laat zachtjes 3-4 minuten indikken tot een romige saus. Roer de mosterd en de helft van de kaas (100 g) door de saus en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Als de saus te dik is, voeg extra melk toe tot gewenste dikte.
  • Wikkel: wikkel elke uitgelekte stronkje witlof in een plakje ham zodat het goed omwikkeld is. Leg de ham-witlofrollen naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
  • Schik en vul: verdeel de aardappelpuree rondom of achter de witlofrollen in de schaal (optioneel: serveer de puree apart). Giet de kaassaus gelijkmatig over de witlofrollen en de puree. Bestrooi met de resterende 100 g geraspte kaas.
  • Bakken: zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak 20-25 minuten tot de saus borrelt en de kaas goudbruin is. Laat de schaal indien gewenst de laatste 2-3 minuten onder de grill voor extra kleur (houd goed in de gaten).
  • Serveren: haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Serveer warm, eventueel met extra zwarte peper en een snuf nootmuskaat.
  • Voedingswaarde:
    Porties: 4 Portiegrootte: 1 portie
    Hoeveelheid per portie: Calorieën: 620 kcalTotal Fat: 35 ggSaturated Fat: 18 ggTrans Fat: 0.5 ggUnsaturated Fat: 15 ggCholesterol: 120 mgmgSodium: 950 mgmgCarbohydrates: 45 ggNet Carbohydrates: 41 ggFiber: 4 ggSugar: 6 ggSugar Alcohols: 0 ggProtein: 28 gg

    De oorsprong van witlof

    Wist je dat witlof echt een Belgische topper is? Het verhaal gaat dat het in de 19e eeuw per toeval werd ontdekt. Mensen lieten witlofwortels in het donker groeien. Zo ontstond de malse witlof zoals wij die kennen. Dit maakt witlof uit de oven ook zo’n speciale klassieker. Het is een gerecht met een rijke geschiedenis.

    In België noemen ze dit gerecht vaak ‘Chicons au gratin’. Ook in Nederland is het super populair. Vooral in de herfst en winter is het echt comfortfood. Het is lekker warm en vullend, perfect voor koude dagen. Ik krijg er al trek van!

    Wist je dat: Witlof bevat van nature een bittere stof genaamd lactucine. Door de harde kern te verwijderen en de witlof kort te koken, verdwijnt deze bittere smaak grotendeels en wordt de witlof heerlijk zacht.

    Tips voor het maken

    Veel mensen vinden witlof bitter. Maar geen paniek, hier is een simpele truc! Snijd het driehoekige, harde stukje uit de onderkant van de witlofstronk. Dit is de bittere kern. Kook de witlof daarna 5-10 minuten voor in water of, voor extra smaak, in groentebouillon. Dit voorkomt een bittere smaak en zorgt dat de witlof lekker zacht wordt, maar niet papperig. Laat de witlof na het koken goed uitlekken en knijp er voorzichtig wat vocht uit. Anders wordt je ovenschotel te nat. Dit is echt belangrijk voor een perfect resultaat.

    Een andere gouden tip is het omwikkelen van de witlof met ham. Dit zorgt voor extra smaak en vocht. Bovendien droogt de witlof zo minder snel uit in de oven. Zorg er ook voor dat je kaassaus goed gebonden is. Een dunne saus maakt het gerecht ook wateriger. Voor een goed gebonden saus maak je een roux (boter en bloem) als basis. Voeg wat nootmuskaat toe aan je saus, dat is heerlijk!

    Tip voor een krokante ovenschotel: Bestrooi de bodem van de ovenschaal met paneermeel voordat je de witlof erin legt. Dit vangt overtollig vocht op en zorgt voor een heerlijk krokante onderkant.

    Tijdens het koken

    Heerlijke kaassoorten kiezen

    Welke kaas is het lekkerst bij witlof? Dat is een fijne vraag! Je kunt bijvoorbeeld jonge kaas gebruiken. Die smelt mooi en wordt lekker smeuïg. Wil je wat meer smaak? Dan is belegen kaas een goede keuze. Die geeft een diepere, hartigere smaak aan je gerecht.

    Houd je van romig? Kies dan voor roombrie! Die smelt heerlijk en maakt je gerecht extra zacht. Je kunt ook verschillende kazen combineren. Een mix van jonge en belegen kaas, Gruyère of Parmezaan is bijvoorbeeld erg lekker en geeft een complexere smaak. Experimenteer gerust met je favorieten. Net wat jij het lekkerst vindt! Je kunt ook wat extra paneermeel over de bovenkant strooien voor een krokant korstje.

    Variaties op het recept

    Je kunt makkelijk variëren met dit gerecht. In plaats van ham kun je ook ontbijtspek gebruiken. Of wat dacht je van gerookte kipfilet? Dat geeft weer een heel andere smaak. Voor vegetariërs is er ook vegetarische ham of gerookte tofu beschikbaar.

    De kaassaus kun je ook aanpassen. Een bechamelsaus is ook lekker als basis. Of probeer eens een mix van kookroom en mosterd. Voeg voor extra pit wat mosterd toe. Sommige mensen doen er zelfs een beetje honing bij. Dit helpt ook tegen de bitterheid. Het combineren van kaas en ham (of een alternatief) met de witlof verzacht ook de bittere smaak van de lactucine. Serveer het met aardappelpuree, aardappelschijfjes, rijst of pasta. Net waar je trek in hebt!

    Eindresultaat recept

    Recept: Witlof uit de oven met ham en kaassaus

    Hier is een eenvoudig recept om direct mee aan de slag te gaan. Dit is een klassieker die je snel op tafel zet!

    Ingrediënten: * 4 middelgrote stronken witlof * 4 plakken gekookte ham (of ontbijtspek/vegetarische ham) * 50 gram boter * 50 gram bloem * 500 ml melk (voor de kaassaus) * 150 gram geraspte kaas (bijv. jonge, belegen, Gruyère of een mix) * Snufje nootmuskaat * Peper en zout naar smaak * Optioneel: Paneermeel voor de bodem en topping

    Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de harde, driehoekige kern uit de onderkant van de witlof. Kook de witlofstronken ca. 5-10 minuten in licht gezouten water of groentebouillon tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken. Knijp voorzichtig extra vocht uit de witlof. 2. Smelt voor de kaassaus de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer goed door, tot een roux ontstaat. Laat 1-2 minuten garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, terwijl je krachtig roert met een garde om klontjes te voorkomen. Laat de saus zachtjes pruttelen tot deze dikker wordt. 3. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de geraspte kaas erdoor. Blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. De saus moet goed gebonden zijn. 4. Rol elke witlofstronk in een plak ham. 5. Bestrooi de bodem van een ovenschaal eventueel met paneermeel. Leg de opgerolde witlof in de ovenschaal en giet de kaassaus erover. Strooi de rest van de geraspte kaas (en eventueel extra paneermeel) erover. 6. Bak de witlof in ongeveer 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Serveer direct met bijvoorbeeld gekookte aardappelen, aardappelpuree of rijst. Eet smakelijk!

    Seizoensgebonden witlof

    Witlof is echt een wintergroente. Daarom zie je dit gerecht vooral in de herfst en winter op tafel. Het is dan ook het lekkerst om witlof te eten wanneer het volop in het seizoen is. Dan is de smaak het beste en is de witlof van goede kwaliteit.

    In België en Noord-Frankrijk doen ze er soms extra kruiden bij, zoals tijm. In Nederland eten we het vaak met aardappelpuree. Of je nu in België of Nederland bent, dit gerecht is overal geliefd. Het is een fijne manier om van deze winterse groente te genieten!

    Conclusie

    De belangrijkste tip voor een heerlijke witlofschotel is om hem niet bitter te laten smaken door de kern eruit te snijden en kort voor te koken. Vergeet ook niet om de stronkjes goed om te wikkelen met ham voor extra smaak en om ze sappig te houden. Experimenteer met verschillende kazen en variaties om jouw perfecte ovenschotel te creëren. Ga jij deze heerlijke witlof uit de oven met ham en kaas maken?

    Skip to Recipe