Skip to Content

Shakshuka Met Gehakt En Aubergine: Gezond Recept

Delen of bewaren voor later?

Shakshuka met gehakt en aubergine is een gerecht wat bij ons regelmatig op tafel staat, mijn man is er namelijk nogal verzot op. Het liefst met een knapperige ciabatta, maar we eten het ook vaak met bloemkoolrijst.

Shakshuka is een gezond en makkelijk eenpansgerecht boordevol groente, perfect voor op je weekmenu.

Laten we aan de slag gaan…

Shakshuka met gehakt en aubergine

recept-shakshuka-met-gehakt-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Shakshuka recept

Wat is shakshuka?

Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten en betekent vertaald uit het Arabisch zoiets als ‘een mengelmoes’. Doorgaans maak je het met tomatensaus en gepocheerde eieren, maar je kunt heerlijk variëren met dit eenvoudige maar smakelijke recept.

Recept shakshuka: ingrediënten (4 personen)

  • 4 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 2 paprika’s
  • 1 aubergine
  • 6 tomaten
  • 4 eieren
  • 300 gram rundergehakt
  • 800 gram bloemkoolrijst
  • Olijfolie

Shakshuka kruiden

Voor je zelfgemaakte shakshuka kruidenmix heb je geen pakjes en zakjes nodig. Zelf shakshuka kruiden maken is ook niet ingewikkelde en je hoeft niet stad en land af te struinen voor moeilijk verkrijgbare kruiden.

Sterker nog, onderstaande kruiden staan hoogstwaarschijnlijk al in je kast, handig! Deze heb je nodig:

  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper (of meer naar smaak als je van pittig houdt)
  • Snufje zout

Shakshuka maken: bereidingswijze

Snipper de ui en pers de knoflook (een goede knoflookpers scheelt zoveel tijd en is een must-have keukentool wat mij betreft).

Snijd de paprika, aubergine en de tomaten in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de gesneden groente aan de pan toe en bak ongeveer 5 minuten.

Voeg de kruiden toe (paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en zout) en bak even mee. Voeg vervolgens ook de in blokjes gesneden tomaten toe aan de pan.

Tip: heb je weinig tijd? Je kunt ook een blik tomatenblokjes gebruiken in plaats van verse tomaten.

Laat de tomaten zacht worden zodat er een saus ontstaat. Laat deze saus ongeveer 10 minuten pruttelen. Proef tussendoor even en voeg eventueel nog wat kruiden toe naar smaak.

Maak kuiltjes in de saus en breek de eieren boven de kuiltjes. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur doorkoken tot de eieren gestold zijn. Dit duurt een minuut of 10.

Hou je van wat zachtere eieren? Hou dan ongeveer 8 minuten aan.

Bak intussen het rundergehakt in een koekenpan en breng op smaak met ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel komijnpoeder, cayennepeper en een ½ theelepel zout.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst. Serveer de shakshuka met de bloemkoolrijst en het gekruide gehakt. Garneer met koriander of peterselie.

shakshuka-met-gehakt-en-aubergine-gezond-weekmenu

Gezonde shakshuka: variatietips:

Shakshuka feta

Een beetje verbrokkelde feta vind ik zelf heel erg lekker als shakshuka topping.

Shakshuka met courgette

Wil je een andere groente in je shakshuka? Aubergine is niet ieders favoriet, je kunt deze prima vervangen, bijvoorbeeld door courgette. Datzelfde geldt overigens voor de andere groentes.

Serveer je liever shakshuka zonder paprika? Laat gerust weg of maak een groene shakshuka. Spinazie en sperzieboontjes zijn daarvoor goede opties!

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Shakshuka met kip

Hoewel ik shakshuka zelf het lekkerst vind met gehakt, kun je dit eventueel ook vervangen door kip (deze kun je op smaak brengen met dezelfde kruiden).

Of gebruik eens kipgehakt, dat is erg lekker.

Vegetarische shakshuka

Ik eet dit recept voor shakshuka ook regelmatig zonder gehakt. Bijvoorbeeld als ik vergeten ben om gehakt uit de vriezer te halen of gewoon omdat we die dag geen vlees eten.

Beter voor de planeet en het smaakt ook heerlijk.

Swap de bloemkoolrijst

Je kunt shakshuka zowel met (afbak)brood als met gewone rijst, quinoa of couscous eten. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, deze saus smaakt overal heerlijk bij!

shakshuka-met-gehakt-en-aubergine-gezond-weekmenu

Shakshuka met gehakt en aubergine

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Simpel en smaakvol gerecht uit het Midden-Oosten

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 2 paprika’s
  • 1 aubergine
  • 6 tomaten
  • 4 eieren
  • 300 gram rundergehakt
  • 800 gram bloemkoolrijst
  • Olijfolie

Shakshuka kruiden

  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de paprika, aubergine en de tomaten in blokjes.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de gesneden groente aan de pan toe en bak ongeveer 5 minuten.
  3. Breng op smaak met de shakshuka kruiden (paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en zout) en bak de kruiden even mee.
  4. Voeg vervolgens ook de tomaten toe aan de hapjespan.
  5. Laat de tomaten zacht worden zodat er een saus ontstaat, laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  6. Maak kuiltjes in de saus en breek de eieren boven de kuiltjes.
  7. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur doorkoken tot de eieren gestold zijn (ca. 10 minuten).
  8. Bak intussen het gehakt in een koekenpan en breng op smaak met ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel
  9. komijnpoeder, cayennepeper en een ½ theelepel zout.
  10. Verhit een scheutje olie in een tweede koekenpan en bak de bloemkoolrijst.
  11. Serveer de shakshuka met de bloemkoolrijst en het gehakt.
  12. Optioneel: garneer met koriander of peterselie.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 501

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten, zoals zelfgemaakte chili con carne, wraps met gehakt of koolhydraatarme lasagne.

Delen of bewaren voor later?

Ties

Sunday 4th of June 2023

De aubergine komt niet terug in het recept?

Lotte

Tuesday 11th of July 2023

Hey Ties,

Ik zie idd dat ik vergeten ben op aubergine mee te nemen in de opsomming 'voeg ui, knoflook, paprika en tomaat toe aan de pan'. Ik heb het aangepast, dank voor je scherpe opmerking! Hopelijk viel het gerecht alsnog in de smaak:-)

Groetjes Lotte

Skip to Recipe