Skip to Content

Quinoa Recept Met Kip En Groenten: Simpel En Snel

Delen of bewaren voor later?

Hoewel quinoa pas (relatief) kort bekend is in Nederland wordt deze bijzondere glutenvrije graansoort al duizenden jaren gegeten in Zuid-Amerika.

Quinoa is een veelzijdig ingrediënt, je kunt er heerlijke salades mee maken maar ook gebruiken als vervanging van pasta of rijst.

Dit makkelijke recept voor quinoa met kip en groenten heeft een Oosters tintje, je gebruikt o.a. verse gember en Hoisin woksaus. Ook fijn: je zet dit quinoa recept binnen 20 minuten op tafel.

Quinoa met kip en groenten

quinoa-met-kip-gezond-weekmenu

Supersnel en gezond quinoa recept

Voor we aan de slag gaan met dit makkelijke quinoa gerecht eerst een korte introductie van deze bijzondere plant.

Wat is quinoa?

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd terwijl je een quinoa gerecht aan het maken was: is quinoa een graan? Het korte antwoord is nee, maar het lijkt wel op graan.

Quinoa is een zaad en groeit aan de quinoa plant. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Amerika maar inmiddels wordt quinoa ook op Hollandse bodem verbouwd.

wat-is-quinoa-gezond-weekmenu

Is quinoa gezond?

Zeker! Quinoa bevat veel eiwit en vezels. Daarnaast zit er ook foliumzuur en magnesium in quinoa. Er bestaat witte, rode en zwarte quinoa, deze verschillen een (klein) beetje qua smaak en textuur.

Is quinoa glutenvrij?

Ja quinoa is glutenvrij (en geen graan).

Hoelang moet quinoa koken?

Quinoa bereiden kan op twee verschillende manieren:

  • Poffen: gepofte quinoa is o.a. erg lekker door de yoghurt of in een Boeddha bowl.
  • Koken: quinoa koken duurt tussen de 10-20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de hoeveelheid quinoa die je maakt. De verhouding quinoa-water moet 1 op 2 zijn, dus voor 100 gram quinoa gebruik je 200 ml water (of bouillon voor extra smaak). Hier lees je meer over het koken van quinoa.

Hoeveel quinoa per persoon?

Voor de gemiddelde persoon is 75 gram quinoa een goede hoeveelheid. Heb je grote eters in huis? Reken dan 100 gram quinoa (onbereid) per persoon.

Quinoa recept kip

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram kipfilet
  • 300 gram quinoa
  • 30 gram verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram Thaise wokgroente
  • 350 gram sugar snaps
  • 125 gram taugé
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels hoisin woksaus
  • 50 gram ongezouten cashewnoten

Bereidingswijze

Spoel de quinoa goed schoon met koud water en proef een zaadje. Is deze nog een beetje bitter?

Spoel de quinoa dan nog wat langer. Kook de quinoa in ongeveer 15 minuten gaar.

Quinoa maken: zoals hierboven aangegeven heb je ongeveer 75 gram quinoa per persoon nodig en een quinoa-water verhouding van 1:2. Voor 300 gram quinoa gebruik je dus 600 ml water (of bouillon).

Snijd of knip de kip in reepjes, pers de knoflook en rasp de gember. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak de knoflook en gember een minuutje.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Voeg de reepjes kip toe en bak tot de kip lichtbruin is. Voeg de wokgroente en de sugar snaps toe en bak in ongeveer 6-8 minuten gaar.

Meng intussen in een kommetje de sojasaus en de hoisin woksaus. Voeg deze saus toe als de groenten zo goed als gaar zijn en schep om.

Voeg als laatste de taugé toe en bak nog een minuutje.

Serveer de Oosterse saus met de quinoa en garneer met cashewnoten.

quinoa recept

Quinoa Met Kip En Groenten

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minutes
Totale bereidingstijd: 20 minutes

Snel en makkelijk quinoa recept met een Oosters tintje.

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 300 gram quinoa
  • 30 gram verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram Thaise wokgroente
  • 350 gram sugar snaps
  • 125 gram taugé
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels hoisin woksaus
  • 50 gram ongezouten cashewnoten

Bereidingswijze

  1. Spoel de quinoa schoon (met koud water) en kook daarna in ongeveer 15 minuten gaar.
  2. Snijd de kip in reepjes, pers de knoflook en rasp de gember.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak de knoflook en gember een minuutje.
  4. Voeg de kipfilet toe en bak totdat deze lichtbruin is.
  5. Voeg de wokgroente en de sugar snaps toe en bak in ongeveer 6-8 minuten gaar.
  6. Meng intussen in een kommetje de sojasaus en de hoisin woksaus.
  7. Voeg de saus toe aan de wok en schep om.
  8. Voeg als laatste de taugé toe en bak nog een minuutje.
  9. Serveer de Oosterse saus met de quinoa.
  10. Optioneel: garneer met een handje cashewnoten.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 559

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten zoals shakshuka met auberginegnocchi met geitenkaas of dit visstoofpotje met rijst.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe