Skip to Content

Kip Met Groente En Rijst (En Zelfgemaakte Satésaus)

Delen of bewaren voor later?

Er gaat niks boven een gezonde (avond)maaltijd, maar met een druk leven is het niet altijd makkelijk om tijd te maken om te koken.

Daarom vind je op gezondweekmenu.nl veel makkelijke recepten die binnen een halfuurtje op tafel staan.

Zo ook dit recept voor rijst met kip en groenten: simpel, smakelijk en snel! En met heerlijke zelfgemaakte satésaus (met slechts 3 ingrediënten) is dit een perfect gerecht voor op je weekmenu.

Recept: rijst met kip en groenten

rijst-met-kip-en-groenten-gezond-weekmenu

Rijst met groenten en kip

Voor het basisrecept heb je maar 5 ingrediënten nodig dus als je echt een keertje geen tijd hebt kun je eventueel de satésaus achterwege laten.

Voeg dan voor extra smaak een paar eetlepels ketjap manis toe en je hebt een supersnelle rijstschotel met kip.

Kip met rijst recept: ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram Thaise wokgroente
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 eetlepel Euroma Thaise Kruiden Curry

Voor de satésaus

  • 80 gram 100% pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels ketjap manis

Let op: als je even een minuutje niet oplet brand de satésaus aan en dat is niet lekker. Tijdens dit klusje dus even niet multitasken maar full-focus en blijven roeren;-).

Recept rijst met kip: bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in blokjes en pers de knoflook.

Verhit een scheutje olie in een grote wok en bak de kipfilet rondom goudbruin. Breng op smaak met de Thaise Curry kruiden.

Voeg de geperste knoflook en de wokgroente toe en bak totdat de groente gaar zijn (5-8 minuten). Maak intussen de satésaus (zie instructies hieronder).

Serveer de kip met groenten en rijst met de zelfgemaakte satésaus.

Voor erbij: zelf vind ik een in dunne ringetjes gesneden bosuitje erg lekker als topping, maar de kids houden hier (nog) niet van. Ik serveer dit daarom altijd in een schaaltje erbij.

Hoe maak je zelf satésaus?

Verhit de kokosmelk in een steelpannetje en voeg beetje bij beetje de pindakaas toe. Roer de saus continue door om te voorkomen dat deze aanbrandt.

Heeft de satésaus de gewenste dikte? Voeg dan de ketjap toe, roer nog even goed door en haal van het vuur.

Kip met rijst en groenten: variatietips

Rijst met gehakt

Hoewel kip met rijst een bekende combinatie is, kun je dit gerecht ook prima met gehakt eten.

Rijst met garnalen

Hetzelfde geldt voor garnalen, die smaken ook heerlijk in dit rijstgerecht. Let wel op dat je de garnalen maar kort bakt, zodra ze verkleuren zijn ze gaar. Hier lees je een aantal tips voor het perfect bereiden van garnalen.

Bloemkool rijst met kip

recept-bloemkoolrijst-salade-gezond-weekmenu

Voor een koolhydraatarme versie van dit gerecht vervang je de zilvervliesrijst door bloemkoolrijst (zo’n 200-250 gram pp).

De bloemkoolrijst met kip en groenten variant bevat maar 467 kcal (versus 680 in de versie met gewone rijst).

Voor nog minder calorieën laat je ook de satésaus achterwege, dan blijven er maar nog 254 kcal per persoon over.

Rijst met kip en sperziebonen

Sperzieboontjes zijn een heerlijke toevoeging aan dit recept met rijst en kip. Je kunt 400 gram Thaise wokgroente vervangen door sperziebonen of voor extra veel groente gaan en simpelweg 200 a 300 gram sperzieboontjes toevoegen.

Ik gebruik zelf vaak gebroken sperziebonen uit de diepvries, die heb ik meestal wel op voorraad en hoef je niet meer te punten. Kook deze een paar minuutjes voor je ze toevoegt aan de wok.

kip met groente en rijst

Rijst Met Kip En Groenten

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minutes
Totale bereidingstijd: 20 minutes

Snel en simpel recept met zelfgemaakte satésaus

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram Thaise wokgroente
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 eetlepel Euroma Thaise Kruiden Curry

Zelfgemaakte satésaus

  • 80 gram 100% pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels ketjap manis

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd de kipfilet in blokjes en pers de knoflook.
  3. Verhit een scheutje olie in een grote wok en bak de kipfilet rondom goudbruin. Breng op smaak met de Thaise Curry kruiden.
  4. Voeg de geperste knoflook en de wokgroente toe en bak zo'n 5-10 minuten. Breng op smaak met een snufje peper en zout.
  5. Maak intussen de satésaus: verhit kokosmelk in een pannetje.
  6. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe.
  7. Roer de saus continue door om te voorkomen dat deze aanbrandt.
  8. Voeg als de satésaus de gewenste dikte heeft de ketjap toe, roer goed door en haal van het vuur.
  9. Serveer de rijst met het kip-groente mengsel en de satésaus.
  10. Garneer eventueel met dunne ringetjes bosui.

Notities

Variaties:

- Met gewone rijst, zonder satésaus: 466 kcal p.p.

- Koolhydraatarme versie: vervang rijst voor bloemkoolrijst (200-250 gram per persoon): 467 kcal p.p.

- Met bloemkoolrijst, zonder satésaus: 254 kcal p.p.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 680

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zoek je meer snelle recepten? Deze gerechten zet je ook binnen 20 minuten op tafel:

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe