Romige aardappel gratin is een echte klassieker: goedkoop en eenvoudig te maken, maar toch onweerstaanbaar lekker.
Met een knapperige kaaskorst en heerlijke romige saus is dit een gerecht wat je elke dag wel zou willen eten.
Nou is dat niet het beste idee, maar dat geldt voor elk recept. Alles waar te voor staat is niet gezond zegt mijn moeder altijd;-).
Door het toevoegen van flink wat groente heb ik wel mijn best gedaan om deze romige aardappelgratin met broccoli zo gezond mogelijk te maken.
En hoewel de totale bereidingstijd (50 min) van deze broccoli aardappel gratin iets langer is dan de meeste recepten op gezondweekmenu.nl doet de oven het meeste werk. Eet smakelijk!
Recept: Romige aardappelgratin met broccoli
Recept: aardappel broccoli gratin
De ‘gratin dauphinois‘ is oorspronkelijk een Frans gerecht en het wordt vaak gegeten tijdens de kerstdagen of een andere feestelijke gelegenheid.
In het originele recept hoort geen broccoli, maar ik beloof je: broccoli smaakt heel erg lekker in deze klassieke ovenschotel met aardappel.
Je kunt deze broccoli aardappel ovenschotel serveren als bijgerecht, maar met een stukje vlees erbij (of erdoor) is het ook een heerlijk hoofdgerecht.
Maak er eventueel nog wat verse salade bij als extra groente en je avondmaaltijd is compleet!
Ingrediënten gratin aardappel (4 personen)
- 800 gram aardappelschijfjes
- 400 gram broccoli
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml slagroom (of gewone room, maar slagroom werkt het beste)
- 100 ml melk
- 2 eieren
- 80 gram geraspte kaas 30+
- Snufje nootmuskaat
- Peper en zout
- Olie of roomboter
Aardappel broccoli gratin recept: bereidingswijze
Vet een ruime ovenschaal in, verwarm de oven voor op 200C en breng een pan water met een snufje zout aan de kook.
Pers de knoflook en snijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli zo’n 5 minuten en giet af.
Meng intussen in een kom de slagroom, melk, eieren, geperste knoflook, peper, zout en de nootmuskaat door elkaar.
Verdeel ongeveer 1/3 van de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Schep daar de helft van de broccoliroosjes overheen.
Giet een laagje van het slagroommengsel in de ovenschaal en bestrooi met een handje geraspte kaas.
Verdeel daarna weer 1/3 van de aardappelschijfjes over de ovenschaal en schep de resterende broccoliroosjes eroverheen. Giet weer een laagje van de slagroom met melk en kruiden erover en wat geraspte kaas.
Eindig met de laatste 1/3 van de aardappelschijfjes en wederom het slagroommengsel en geraspte kaas.
Bak de aardappel gratin schotel gaar in ca. 40 minuten in het midden van de oven en serveer (lees hieronder een aantal serveertips). Bon Appétit!
Zelf aardappelschijfjes maken
Natuurlijk kun je ook zelf aardappelschijfjes maken, dit kost wat meer tijd maar is goedkoper.
Maak de vastkokende aardappels eerst goed schoon en snijd ze daarna in dunne plakjes (ongeveer 2-3 mm). Kook de aardappelschijfjes zo’n 5 minuten voordat je ze in de ovenschaal legt.
Belangrijk: de plakjes moeten allemaal even dik zijn, anders worden ze niet even gaar. Met een keukenmachine gaat dit het makkelijkst (en snelst).
Je kunt ook schijfjes maken met een mandoline, maar hier ben ik zelf niet zo’n fan van. De mesjes zijn vlijmscherp dus let heel goed op dat je geen stukje van je vinger afsnijdt als je hiermee aan de slag gaat…
Met een keukenmachine heb je dit probleem niet, daarom gebruik ik die liever.
Wat is lekker bij aardappelgratin?
Je kunt van alles serveren bij deze simpele aardappel gratin. Zelf maak ik er het liefst een frisse groene salade bij.
Vlees hoeft niet, maar kan wel. Een lekker rundertartaartje bijvoorbeeld, of biefstuk.
Welke kaas gebruik je in aardappelgratin?
Ook hiermee kun je eindeloos variëren! Van ‘gewone’ geraspte kaas tot Gruyère, geitenkaas of gorgonzola, het kan allemaal.
Hou er wel rekening mee dat kaas met een uitgesproken smaak, zoals blauwe kaas niet bij iedereen in de smaak valt dus als je deze romige gratin met kerst wil maken zou ik voor een neutralere smaak gaan (zoals belegen Goudse kaas).
Aardappelgratin recept: variatietips
Met dit basisrecept voor aardappelgratin kun je allerlei kanten op. Hieronder vind je een aantal variatietips.
Zoete aardappel gratin
In plaats van gewone aardappels kun je ook een gratin met zoete aardappel maken. De bereidingswijze blijft verder gelijk.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Aardappel bloemkool gratin
Bloemkool en kaas zijn een gouden match. Varieer er dus lekker op los met deze aardappelgratin met groente en vervang de broccoli door bloemkool, smullen…
Aardappelgratin met spekjes
In plaats van de gratin met een los stukje vlees te serveren kun je ook wat spekjes knapperig bakken en toevoegen aan dit simpele aardappelgratin recept.
Kun je aardappelgratin bewaren?
Ja dat kan, in de koelkast kun je overgebleven de aardappelgratin ongeveer 2 dagen bewaren en in de vriezer zo’n 3 maanden. Gebruik hiervoor goed afsluitbare bewaarbakjes zoals deze.
Maar… als de aardappelgratin al volledig is afgebakken en je stopt deze in de koelkast of vriezer wordt deze meestal wel wat droger als je die voor de 2e keer opwarmt (in plaats van lekker romig).
Dus mocht je de aardappelgratin alvast willen bereiden (wat bijvoorbeeld heel handig kan zijn op een drukke Kerstdag) dan kun je deze alvast 1-2 dagen van tevoren maken maar niet afbakken.
In plaats daarvan bewaar je de ongebakken aardappelgratin in de koelkast en schuif je deze 45-50 minuten voordat je aan tafel gaat in de oven en voilà: heerlijk romige broccoli aardappelgratin.
Romige Aardappelgratin Met Broccoli
Onweerstaanbaar lekker recept voor aardappel broccoli gratin.
Ingrediënten
- 800 gram aardappelschijfjes
- 400 gram broccoli
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml slagroom (of gewone room, maar slagroom werkt het beste)
- 100 ml melk
- 2 eieren
- 80 gram geraspte kaas 30+
- Snufje nootmuskaat
- Peper en zout
- Olie of roomboter
Bereidingswijze
- Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie of roomboter.
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Breng een pan water (met een snufje zout) aan de kook.
- Pers de knoflook en snijd de broccoli in kleine roosjes.
- Kook de broccoli zo’n 5 minuten en giet af.
- Meng intussen in een kom de slagroom, melk, eieren, geperste knoflook, peper, zout en de nootmuskaat door elkaar.
- Verdeel ongeveer 1/3 van de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal.
- Schep daar de helft van de broccoliroosjes overheen.
- Giet een laagje van het slagroommengsel in de ovenschaal en bestrooi met een handje geraspte kaas.
- Verdeel daarna weer 1/3 van de aardappelschijfjes over de ovenschaal en schep de resterende broccoliroosjes eroverheen.
- Giet weer een laagje van de slagroom met melk en kruiden erover en wat geraspte kaas.
- Eindig met de laatste 1/3 van de aardappelschijfjes en wederom het slagroommengsel en geraspte kaas.
- Bak de aardappel gratin schotel gaar in ca. 40 minuten in het midden van de oven en serveer.
- Bon Appétit!
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 558
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Lees ook mijn andere recepten voor lekkere en gezonde ovengerechten:
- Gezonde traybake met aardappel en groente
- Pasta pesto salade
- Sperziebonen ovenschotel met kerrie en gehakt
Charlotte
Monday 27th of February 2023
Er staat een ui in het recept , vindt het niet terug , moet dat geen ei zijn , want de saus is slap
Lotte
Tuesday 28th of February 2023
Hey Charlotte,
Je hebt helemaal gelijk, dat is een beetje slordig van me! Ik heb het direct aangepast:-) Hopelijk viel de gratin verder wel goed in de smaak. Bedankt voor het doorgeven!
Groetjes Lotte