Aubergine is een groente die je misschien niet dagelijks gebruikt in je recepten. Toch is aubergine een hele veelzijdige groente die zich uitstekend leent voor allerlei gerechten, van klassieke Italiaanse recepten zoals melanzane parmigiana tot exotische maaltijden uit het Midden-Oosten zoals baba ganoush.
Aubergine bereiden moet je leren omdat het een groente is die een klein beetje extra liefde en aandacht nodig heeft om de beste smaak en textuur te verkrijgen.
Daarom geef ik je graag een aantal tips om het meeste uit deze heerlijke groente te halen en je aubergine recept naar een hoger niveau te tillen.
Aubergine bereiden
Wat is aubergine?
Voor we naar de bereidingstips gaan, eerst even een klein stukje achtergrond informatie over deze prachtige dieppaarse groente.
Aubergines behoren tot de familie van de nachtschadeplanten en groeien als grote, bossige struiken. De vruchten groeien aan lange stelen en hebben eerst een groene kleur. Na verloop van tijd veranderen ze in de dieppaarse kleur die we associëren met rijpe aubergines.
Aubergines werden oorspronkelijk gekweekt in regio’s met warme klimaten, zoals India en Zuidoost-Azië. In Nederland worden aubegines geteeld in kassen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van deze mooie groente.
Absoluut! Aubergines zijn niet alleen veelzijdig en lekker, maar ook erg voedzaam. Ze bevatten weinig calorieën, maar wel veel vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen (o.a. vitamine K, vitamine C, vitamine B6, foliumzuur, kalium en mangaan).
Al met al is aubergine een heerlijke en voedzame groente en een uitstekende toevoeging aan een gezond dieet.
Nee, aubergines zijn niet geschikt om rauw te eten. Aubergines bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Door de aubergine te blancheren (minimaal 2 minuten), grillen, roosteren, stomen of bakken verdwijnt deze schadelijke stof en kun je zonder zorgen genieten van deze groente.
3 tips om het beste uit je aubergine te halen
1. Let op de kwaliteit en versheid van je aubergine
Zorg ervoor dat je verse en rijpe aubergines gebruikt voor de beste smaak. Kies aubergines die stevig aanvoelen en een glanzende, dieppaarse kleur hebben zonder zachte plekken of kneuzingen.
Bewaar een aubergine op een donkere, droge plaats (niet in de koelkast, daar kunnen ze niet tegen!) en gebruik ze zo snel mogelijk voor de meest optimale smaakervaring.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je een recept met aubergine gaat maken, begint het met de juiste voorbereiding. Aubergine kan wat zompig worden door de bereiding, maar je kunt dit voorkomen door de groente vooraf te zouten.
Snijd de aubergine in plakjes of blokjes en bestrooi deze met zout. Laat de aubergine vervolgens zo’n 30 minuten rusten zodat het zout het vocht eruit kan trekken. Spoel daarna de aubergine af en dep de plakjes of blokjes droog met een keukenpapiertje voordat je ze gebruikt in je recept.
Dit proces helpt om de bittere smaak te verminderen en zorgt voor een betere smaak in je aubergine gerechten.
3. Combineer en experimenteer
Aubergine heeft geen hele uitgesproken smaak, daardoor kun je deze groente goed combineren met hele verschillende kruiden, specerijen en andere ingredienten.
Knoflook, olijfolie, citroensap, verse kruiden zoals basilicum, tijm en oregano zijn een perfecte match voor de milde smaak van aubergine. Ook tomaten, feta, geitenkaas of pijnboompitten conbineren uitstekend met deze prachtige paarse groente.
Ook qua bereidingswijze kun je volop varieren met aubergine. Roosteren en grillen zijn twee van de beste manieren om de natuurlijke smaak van aubergine naar voren te brengen. Door de aubergine te roosteren of te grillen krijgt hij een heerlijke rokerige smaak en een zijdezachte textuur.
Rooster plakjes aubergine in de oven of grill ze op de barbecue voor een overheerlijke toevoeging aan salades, sandwiches of als bijgerecht bij de maaltijd.
Conclusie: Aubergine klaarmaken is niet moeilijk
Ik hoop dat jouw aubergine recepten met deze tips nog lekkerder smaken! Bekijk ook deze lekkere recepten met aubergine: