Skip to Content

Broccoli Ovenschotel Met Kip En Zoete Aardappel

Delen of bewaren voor later?

Deze broccoli ovenschotel met kip en zoete aardappel is een heerlijk gerecht voor een koude winterse avond.

De combinatie van gezonde eiwitten, diverse groenten en complexe koolhydraten zorgen ervoor dat deze ovenschotel niet alleen heerlijk smaakt, maar maken het ook een voedzame en verantwoorde maaltijd voor het hele gezin.

Bijkomend voordeel is dat je dit gerecht alvast kan voorbereiden zodat je de ovenschotel met broccoli alleen nog hoeft af te bakken voor je deze gaat serveren. Laten we snel aan de slag gaan met dit broccoli recept!

Broccoli ovenschotel met kip en zoete aardappel

ovenschotel-broccoli-kip-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Recept ovenschotel broccoli

Ovenschotel kip broccoli: ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 800 gram zoete aardappelblokjes
  • 800 gram broccoli
  • 250 gram cherrytomaatjes of snacktomaatjes
  • 2 eetlepels gele currypasta
  • 125 ml crème fraîche (light)
  • 100 gram geraspte kaas 30+
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Snelle broccoli ovenschotel: bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenschaal in met olijfolie of roomboter.

Snijd de kipfilet in dunne plakjes, de broccoli in roosjes en halveer de tomaatjes.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de kipfilet een paar minuutjes. Voeg de broccoli en de zoete aardappelblokjes toe en breng op smaak met peper en zout.

Meng ondertussen de currypasta met de crème fraîche en voeg dit mengsel toe aan de hapjespan. Schep goed door elkaar en schep vervolgens de inhoud van de hapjespan in de ovenschaal.

Verdeel de tomaatjes over de ovenschotel en bestrooi met geraspte kaas. Bak de gezonde broccoli ovenschotel in 25-30 minuten gaar.

Optioneel: serveer de ovenschotel kip en broccoli met een frisse groene salade van veldsla, komkommer en tomaatjes. Er zit al ruim voldoende groente per persoon in dit gerecht, dus het hoeft niet.

Ovenschotel broccoli kip: variatietips

Er zijn volop variatiemogelijkheden met deze lekkere broccoli met kip ovenschotel. Hieronder geef ik een aantal opties, maar experimenteer vooral ook zelf!

Broccoli ovenschotel gehakt

Vervang de kipfilet door (mager) rundergehakt of kipgehakt, dat smaakt ook heerlijk.

Ovenschotel met zalm en broccoli

Een andere uitstekende combinatie is een ovenschotel zalm broccoli. Gebruik hiervoor zalmfilets (dus geen gerookte zalm).

Bak de filets heel kort voordat je ze met een vork versnippert en toevoegt aan de ovenschotel, anders wordt de zalm te gaar en dat komt de smaak niet ten goede.

Broccoli ovenschotel vegetarisch

Maak de ovenschotel vegetarisch door de kip weg te laten. Je kunt eventueel een vleesvervanger toevoegen zoals vegetarische kipstukjes, tofureepjes of tempeh gehakt.

Bloemkool broccoli ovenschotel

Vervang de helft van de broccoli door bloemkool voor een extra smaakvolle groente ovenschotel.

Broccoli aardappel ovenschotel

Heb je geen zoete aardappel in huis of hou je daar niet zo van? Gebruik dan gewone aardappel voor een andere smaak.

Let op: hoe groter de aardappelblokjes, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Pas hier dus indien nodig de ovenbaktijd op aan.

Broccoli ovenschotel met kookroom

In plaats van crème fraîche kun je ook kookroom (of slagroom, niet zo gezond maar wel lekker;-) gebruiken.

snelle-broccoli-ovenschotel-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Ovenschotel met broccoli en kip: bewaartips

Heb je een stuk ovenschotel over of wil je het ovengerecht vooraf maken en later afbakken? Lees dan even deze bewaartips:

  • Laat de ovenschotel volledig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Dit voorkomt dat de stoom condenseert en de ovenschotel vochtig wordt.
  • Bewaar de ovenschotel in een luchtdichte container in de koelkast gedurende maximaal 3-4 dagen. Verwarm de ovenschotel voor het serveren opnieuw in de oven of in de magnetron.
  • Je kunt de ovenschotel ook invriezen voor later gebruik. Verdeel de ovenschotel in porties en bewaar deze in luchtdichte diepvriesbakjes. De ovenschotel kan ongeveer 2-3 maanden worden bewaard in de vriezer.
  • Laat de ovenschotel eerst ontdooien in de koelkast voordat je hem opwarmt in de oven of magnetron.

Met deze bewaartips kun je de restjes van de ovenschotel opnieuw opwarmen voor een snelle en gemakkelijke maaltijd op een drukke doordeweekse dag.

Tip: gebruik een ovenbestendige schaal zoals deze om de broccolischotel in te maken. Deze bewaarbakjes zijn geschikt voor de oven, magnetron, en vriezer.

Superhandig, want het scheelt afwas en je kunt de ovenschotel direct opwarmen zonder deze eerst over te plaatsen in een ovenschaal (dat wordt bij mij altijd een rommeltje).

broccoli-ovenschotel-gezondweekmenu.nl

Broccoli Ovenschotel Met Kip En Zoete Aardappel

Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minutes
Totale bereidingstijd: 40 minutes

Makkelijke en gezonde ovenschotel met broccoli.

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 800 gram zoete aardappelblokjes
  • 800 gram broccoli
  • 250 gram cherrytomaatjes of snacktomaatjes
  • 2 eetlepels gele currypasta
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 gram geraspte kaas 30+
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Vet een ovenschaal in met olijfolie of roomboter.
  3. Snijd de kipfilet in dunne plakjes, de broccoli in roosjes en halveer de tomaatjes.
  4. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de kipfilet een paar minuutjes.
  5. Voeg de broccoli en de zoete aardappelblokjes toe en breng op smaak met peper en zout.
  6. Meng ondertussen de currypasta met de crème fraîche en voeg dit mengsel toe aan de hapjespan.
  7. Schep goed door elkaar en doe vervolgens in de ovenschaal.
  8. Verdeel de tomaatjes over de ovenschotel en bestrooi met geraspte kaas.
  9. Bak de ovenschotel in 25-30 minuten gaar.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 627

Lees ook deze recepten voor heerlijke ovenschotels:

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe