Traybakes zijn razend populair en terecht: een traybake is doorgaans supermakkelijk om te maken, heel erg lekker en zit meestal boordevol groente.
Kortom, het perfecte gerecht voor een drukke doordeweekse dag waarop je als ouder eigenlijk geen tijd hebt om te koken.
Deze gezonde traybake met aardappel en groente kost je maar een paar minuten voorbereiding, de oven doet de rest!
Recept: Gezonde traybake met aardappel
Makkelijke en gezonde traybake (vegetarisch)
Soms heb je van die dagen waarop je echt geen tijd (of zin;-) hebt om te koken. Na een lange werkdag nadenken over een ingewikkeld recept lukt niet meer.
Of je hebt maar een uurtje voordat een van de kids naar sport moet. En laten we eerlijk zijn, jij wil na een dag hard werken en voor de kids zorgen ook wel even zitten.
Bij dit simpele en snelle avondeten recept kan dat!
Dus lees snel verder zodat je na 5 minuutjes voorbereiding naast de kids op de bank kan ploffen tot het eten klaar is.
Vraag je je af wat een traybake precies is? Hier vindt je alle ins & outs en een aantal handige tips bij het maken van een lekkere traybake.
Recept traybake aardappel: ingrediënten (4 personen)
- 1 kilo aardappelpartjes
- 750 gram gegrilde groente*
- 200 gram feta
- 85 g rucola
- 1½ eetlepel kerriepoeder
- 1½ eetlepel paprikapoeder
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie
* Dit recept is bedoeld om je zo weinig mogelijk tijd te kosten. Maar let op: een zak voorgesneden gegrilde groenten kopen is duurder dan zelf groente snijden.
Besteed je liever wat extra tijd aan de voorbereiding om geld te besparen? Of heb je nog erg veel restjes groente in je koelkast liggen?
Dan kun je de kant-en-klare gegrilde groente vervangen door groente die je nog in huis hebt (denk aan paprika, champignon, wortel, pastinaak, courgette, bloemkoolroosjes, etc.)
Simpele traybake aardappel: bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom of pan de aardappelpartjes, gegrilde groente, verbrokkelde feta, kruiden (kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout) en een scheut olijfolie.
Verdeel over de bakplaat en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
Zelf aardappelpartjes maken
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf aardappelpartjes te maken. Dat kost wat meer tijd, maar is wel goedkoper.
Krieltjes zijn erg lekker in dit recept, of Roseval aardappels maar gewone vastkokende aardappels kunnen ook.
De schil laat je er gewoon aan, maar boen de aardappels wel even goed schoon zodat er geen zand meer op zit.
Als je de aardappels wast is het belangrijk om ze daarna ook weer goed droog te maken, anders worden ze minder knapperig (en duurt het langer om ze te bakken).
Nadat je de aardappels schoon hebt gemaakt snijd je ze in partjes (krieltjes kun je doormidden of in kwarten snijden).
Doe ze in een grote kom en meng hier een flinke scheut olijfolie doorheen. Kruid de aardappeltjes met zeezout en rozemarijn of tijm.
Verdeel de aardappelpartjes daarna over de bakplaat, voeg de groente en overige ingrediënten toe en bak de traybake af in 35-40 minuten (afhankelijk van de grootte van je zelfgemaakte aardappelpartjes).
Traybake met aardappel en feta: variatietips
Traybake zoete aardappel
Een traybake met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel is ook heel lekker.
Vervang simpelweg de aardappelpartjes voor zoete aardappelpartjes of blokjes en voilà: een heerlijke zoete aardappel traybake.
Traybake met chipolataworstjes
Mis jij of iemand in je gezin toch het vlees in dit smakelijke vegetarische recept? In plakjes gesneden chipolataworstjes geven dit traybake recept extra pit!
Verdeel simpelweg de gesneden chipolataworstjes over de bakplaat en bak mee met de rest.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Traybake zalm aardappel
Voor de visliefhebbers is zalmfilet ook een uitstekende toevoeging aan dit recept. Je kunt deze besprenkelen met wat citroen en olijfolie en meebakken met de traybake.
De filets vallen na het bakken vanzelf uit elkaar, zo kun je ze aan tafel verdelen onder de liefhebbers.
Traybake aardappel halloumi
In plaats van feta kun je ook eens halloumi gebruiken in dit gerecht. Deze bijzondere en smaakvolle kaas komt uit Cyprus.
In tegenstelling tot de meeste andere kazen smelt halloumi niet. Door de kaas mee te bakken in de oven wordt deze prachtig goudbruin en lekker knapperig.
Traybake aardappel vegetarisch: bewaartips
Mocht je nog wat aardappel traybake overhouden, dan kun je dit prima een dag of 2 in de koelkast bewaren (deze bakjes zijn erg fijn).
Je kunt de kliekjes het beste opbakken in een koekenpan, of opwarmen in een stoomoven als je die hebt.
Gezonde Traybake Met Aardappel
Supersimpel traybake recept waarbij de oven het meeste werk doet.
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelpartjes
- 750 gram gegrilde groente
- 200 gram feta
- 85 g rucola
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een grote kom of pan de aardappelpartjes, gegrilde groente, verbrokkelde feta, kruiden (kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout) en een scheut olijfolie.
- Verdeel over de bakplaat en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 587
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Lees ook mijn andere recepten voor lekkere en gezonde ovengerechten: