Pasta met ansjovis en kappertjes, een authentiek Italiaans gerecht met een opmerkelijke naam, namelijk pasta puttanesca.
Waarom opmerkelijk vraag je je wellicht af. Het woord puttanesca is afgeleid van ‘puttana‘ wat prostituee betekent in het Italiaans.
Hoe deze pasta met tomaatjes precies aan deze naam is gekomen weet niemand, maar er doen heel wat verhalen over de ronde…
Bereiden de dames van lichte zeden deze geurige pasta om potentiële klanten naar binnen te lokken? Of maakten ze dit snelle en gemakkelijke pastarecept voor zichzelf?
Een ander verhaal is dat dit recept is bedacht door getrouwde vrouwen die snel klaar wilden zijn met koken voor hun man, zodat ze konden vervolgens stiekem konden ontsnappen voor een bezoekje aan hun geheime minnaar…
Kortom, veel verschillende mythes maar waarover niet te twisten valt: pasta puttanesca is een heerlijk, makkelijk en snel recept, perfect voor een drukke doordeweekse dag!
Recept: Pasta met ansjovis en kappertjes
Pasta recept met ansjovis
Pasta ansjovis recept: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram volkorenpasta naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 2 blikjes tonijn op water
- 1 blikje ansjovisfilets in olie (uitgelekt)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 300 gram trostomaatjes
- 1 theelepel suiker
- 100 gram zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- Olijfolie
- Peper
- 100 gram grana padano
- Optioneel: verse peterselie of basilicum
Salade
Omdat in dit recept wat minder groente zit maak ik er vaak een snelle groene salade bij. De ingrediënten hiervoor (en voor de simpele saladedressing) vind je hieronder.
- 150 gram veldsla
- 250 gram cherrytomaatjes
- ½ komkommer
Dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 (kleine) eetlepels balsamicoazijn
- Snufje peper en zout
Wat zijn kappertjes?
Een recept met kappertjes kom je regelmatig tegen. Maar heb jij je ook wel eens afgevraagd wat kappertjes eigenlijk precies zijn?
Vruchtjes? Groente? Een soort zoute doperwtjes?
Kappertjes groeien aan de kappertjesplant (hoe verassend), maar in tegenstelling tot veel groente en fruit zijn het niet de vruchtjes maar juist de ongeopende bloemknoppen die worden geoogst.
Vervolgens worden de knoppen geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Het zijn echte smaakbommetjes, daarom smaken ze ook zo lekker in pastarecepten zoals deze.
Pasta tonijn kappertjes: bereidingswijze
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pers de knoflook en verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de knoflook kort in de olijfolie op laag vuur.
Let op: de knoflook mag niet bruin worden.
Voeg de ansjovisfilets toe en fruit nog even mee (ze vallen als het goed is uit elkaar). Doe het blik tomatenblokjes erbij, voeg ook de suiker en de oregano toe.
Snijd de trostomaatjes doormidden en voeg toe aan de saus. Laat het geheel een kwartiertje sudderen op laag vuur.
Snijd intussen de olijven in plakjes en spoel de kappertjes af. Voeg beide toe aan de saus.
Snijd de cherrytomaatjes doormidden en de komkommer in blokjes. Meng in een grote slakom de veldsla met de cherrytomaatjes en de komkommer.
Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en meng deze door de salade.
Voeg vlak voor het opdienen de uitgelekte tonijn toe aan de tomatensaus en warm nog 2 minuten mee.
Breng de saus op smaak met een snufje peper (en eventueel zout, maar de ansjovis is meestal zout genoeg).
Pasta met Parmezaanse kaas smaakt altijd nog een tikje lekkerder. Serveer deze pasta met ansjovis en olijven daarom met Grana Padano en garneer met een paar blaadjes verse basilicum.
Pasta ansjovis kappertjes: variatietips
Kies je favoriete pasta
Het maakt niet uit welke soort pasta je combineert met deze pasta tonijn olijven kappertjes.
Zelf vind ik penne en strozzapreti (zoals op de foto’s hierboven) erg lekker omdat de saus hier helemaal in gaat zitten.
Maar spaghetti met ansjovis en kappertjes is ook heerlijk. Of farfalle, fusilli, tagliatelle, rigatoni, noem maar op…
Pasta met broccoli en ansjovis
Zoals ik al aangaf zit er wat minder groente in dit pasta ansjovis tomaat recept.
Als je geen salade als bijgerecht wil maken kun je in plaats daarvan wat extra groente toevoegen aan de saus, zoals broccoli, champignons of courgette.
Pasta ansjovis pesto
Een paar schepjes pesto rosso zijn een lekkere toevoeging aan deze pasta met ansjovis en tomaatjes.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Pasta met ansjovis en tonijn bewaren
Je kunt deze pasta met ansjovissaus maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en ca. 3 maanden in de diepvries.
Tip: deze bewaarbakjes zijn erg handig, ze zijn zowel geschikt voor de vriezer als voor de oven en de magnetron (let op, de deksel kunnen vanzelfsprekend NIET in de oven/magnetron).
Pasta Met Ansjovis En Kappertjes
Authentiek Italiaans gerecht met een opmerkelijke naam (pasta puttanesca).
Ingrediënten
- 300 gram volkorenpasta naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 2 blikjes tonijn op water
- 1 blikje ansjovisfilets in olie (uitgelekt)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 300 gram trostomaatjes
- 1 theelepel suiker
- 100 gram zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- Olijfolie
- Peper
- 100 gram grana padano
- Optioneel: verse peterselie
Salade
- 85 gram veldsla
- 250 gram cherrytomaatjes
Dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 (kleine) eetlepels balsamicoazijn
- Snufje peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pers de knoflook en verhit een scheutje olie in een hapjespan.
- Fruit de knoflook kort in de olijfolie op laag vuur (let op: de knoflook mag niet bruin worden)
- Voeg de ansjovisfilets toe en fruit nog even mee (ze vallen als het goed is uit elkaar).
- Doe het blik tomatenblokjes erbij, voeg ook de suiker en de oregano toe.
- Snijd de trostomaatjes doormidden en voeg toe aan de saus.
- Laat de pastasaus een kwartiertje sudderen op laag vuur.
- Snijd intussen de olijven in plakjes en spoel de kappertjes af. Voeg beide toe aan de saus.
- Snijd ook de cherrytomaatjes doormidden en de komkommer in blokjes.
- Meng in een grote slakom de veldsla met de cherrytomaatjes en de komkommer.
- Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en meng deze door de salade.
- Voeg vlak voor het opdienen de uitgelekte tonijn toe aan de tomatensaus en warm nog 2 minuten mee.
- Breng de saus op smaak met een snufje peper (en eventueel zout, maar de ansjovis is meestal zout genoeg).
- Serveer met grana padano en wat blaadjes verse basilicum.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 543
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer lekkere recepten voor het avondeten? Deze pasta gerechten vind je vast ook lekker: