Skip to Content

Recept Macaroni Met Ham En Kaas (En Verstopte Groenten)

Delen of bewaren voor later?

Macaroni ham en kaas, wie kent het niet. Een traditioneel macaroni recept en vrijwel elk huishouden heeft zijn eigen variant.

Deze macaroni met ham en kaas en groenten (maar dan wel verstopt) is een ideaal gerecht voor op je weekmenu. Makkelijk om te maken en binnen 20 minuten op tafel.

En bij de meeste kids gaat deze macaroni schotel er ook goed in, want macaroni met hamblokjes en kaas lusten ze wel…

Recept macaroni met ham en kaas

macaroni-met-ham-en-kaas-gezond-weekmenu

Macaroni met kaas en ham

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar mijn kids eten niet elke dag hun bordje netjes leeg.

De ene dag valt het eten niet aan te slepen en zit de pastasaus tot in hun haren. De andere dag is het na 1 hapje: ‘ik lust het niet’ (terwijl hetzelfde recept er de 3x ervoor wel met smaak in ging).

Maar dit macaroni ham kaas recept is eigenlijk altijd een succes…

De truc zit in het pureren van de macaroni groenten. Want hoewel er ongeveer 1kg groente in dit macaroni recept zonder pakje zit lijkt het op een ouderwetse macaroni met ham en kaas.

Maar jij weet wel beter, want deze gezonde macaroni zit boordevol vezels en vitamines.

12-weekmenu-gezond-weekmenu

De lekkerste macaroni: ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram volkorenmacaroni
  • 250 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte kaas

Macaroni saus

  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 2 wortels
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)

Macaroni kruiden zelf maken

Een macaroni kruidenmix hoef je niet uit een pakje te halen. Je maakt deze gewoon lekker zelf, met een paar kruiden en zonder kunstmatige toevoegingen en e-nummers.

Deze kruiden heb je nodig voor 1 portie macaroni mix (genoeg voor dit recept):

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel laurierpoeder
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

Tip: maak een grote batch macaronikruiden zodat je deze een volgende keer weer kunt gebruiken, bijvoorbeeld in deze lekkere macaroni ovenschotel.

Je kunt je zelfgemaakte macaronimix bewaren in deze handige kruidenpotjes.

Macaroni maken: bereidingswijze

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de paprika, courgette, wortel en tomaten in blokjes.

Tip: heb je heel weinig tijd? Dan kun je ook voorgesneden macaroni groenten gebruiken.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de groente gaar in ongeveer 8 minuten. Voeg halverwege de zelfgemaakte macaronikruiden en de tomatenpuree toe. Roer goed door.

Doe de groente in een foodprocessor of pureer met de staafmixer.

Let op: doe dit niet in de hapjespan, dan zit je hele keuken eronder en gaat je antiaanbaklaag eraan. Giet alles in een soeppan voor je de groente pureert).

Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is. Bak de hamblokjes een paar minuutjes in de pan die je ook voor de groente hebt gebruikt.

Schep de blokjes daarna door de gepureerde groentesaus. Voeg de groentesaus met hamblokjes toe aan de gekookte macaroni, bestrooi met de helft van de kaas en roer goed door.

Serveer de macaroni met de overige geraspte kaas en eventueel wat verse peterselie of basilicum.

Macaroni uit de oven: eventueel kun je de macaronischotel in een ovenschaal doen en vervolgens bestrooien met de geraspte kaas.

Bak dan een minuut of 8 af in de oven (200 °C) tot de kaas gesmolten is.

macaroni-met-ham-en-kaas-gezond-weekmenu

Macaroni met ham en kaas

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minutes
Totale bereidingstijd: 20 minutes

Simpel macaroni recept boordevol verstopte groenten

Ingrediënten

  • 300 gram volkorenmacaroni
  • 250 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte kaas

Macaroni saus

  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 2 wortels
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)

Macaroni kruiden

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel laurierpoeder
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

Bereidingswijze

  1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Snijd de paprika, courgette, wortel en tomaten in blokjes.
  4. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de groente gaar in ongeveer 8 minuten.
  5. Voeg halverwege de zelfgemaakte macaronikruiden en de tomatenpuree toe. Roer goed door.
  6. Doe de groente in een foodprocessor of pureer met de staafmixer. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
  7. Bak de hamblokjes een paar minuutjes in de pan die je ook voor de groente hebt gebruikt.
  8. Schep de blokjes daarna door de gepureerde groentesaus.
  9. Voeg de groentesaus met hamblokjes toe aan de gekookte macaroni, bestrooi met de helft van de kaas en roer goed door.
  10. Serveer de macaroni met de overige geraspte kaas en eventueel wat verse peterselie of basilicum.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 495

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zoek je meer gezonde receptenDeze vind je misschien ook interessant:

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Koos

Tuesday 23rd of January 2024

Hallo, Ik wil het geheel in de oven in een ovenschaal doen. Vraag hoeveel graden en hoe lang moet dit dan in de oven. Koos

Lotte

Tuesday 30th of January 2024

Hoi Koos,

Dank voor je berichtje, je kunt de ovenschaal afbakken in zo'n 8-10 minuten op 200 °C (tot de kaas gesmolten is). Eet smakelijk!

Groet Lotte

Jolanda

Saturday 8th of July 2023

Hoi ik heb 2 vragen 😊 Bedoel je een groot of klein blikje tomatenpuree en als ik een groente pakket kies wat moet daar dan het gewicht van zijn. Ik wil dit recept gaan uitproberen maar wil het wel goed doen 😉 Met groetjes

Lotte

Tuesday 11th of July 2023

Hey Jolanda,

Leuk dat je het recept gaat uitproberen! Voor 4 personen zou ik 2 groentepakketten van 450 gram gebruiken zodat je aan de 200 gram groente per persoon komt (bovendien is het helemaal niet erg als je wat macaroni overhoudt, dat smaakt de volgende dag ook lekker als lunch;-).

Wat betreft het blikje tomatenpuree, dat is de grote versie van 140 gram. Ik heb het meteen toegevoegd aan het recept want ik kan me voorstellen dat meer mensen hier vragen over hebben! Kookze en ik hoop dat het recept in de smaak valt:-)

Groetjes Lotte

Skip to Recipe