Zoek je een gezond, lekker en makkelijk recept voor het avondeten? Deze bloemkoolrijst salade met kikkererwten en feta zit bomvol groente en staat binnen 15 minuten op tafel!
Deze snelle salade is een van mijn lievelingsrecepten met bloemkoolrijst. Ik ben echt fan van bloemkoolrijst: gezond, supersnel klaar en makkelijk te combineren.
Ook is bloemkoolrijst koolhydraatarm en een ideale manier om extra (verstopte) groente te eten.
Zelf bloemkoolrijst maken is trouwens helemaal niet moeilijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal de kant-en-klare variant koop om tijd te besparen…
Maar genoeg gekletst, laten we aan de slag gaan met deze snelle maaltijdsalade met bloemkoolrijst!
Recept bloemkoolrijst salade
Gezond bloemkoolrijst recept: maaltijdsalade met feta
Ingrediënten
- 800 gram bloemkoolrijst (uit het koelvak of zelfgemaakt, in geval niet uit de vriezer want dan wordt je salade zompig en klef)
- 450 gram kikkererwten
- 1 pot geroosterde paprika
- 250 gram cherrytomaten
- ½ komkommer
- 100 gram Kalamata olijven zonder pit
- 150 gram feta
- 75 gram blanke rozijnen
- 40 gram amandelschaafsel
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- 1 ½ eetlepels ras el hanout
- Optioneel: verse munt
Tip: de geroosterde kikkererwten worden het lekkerst als je kikkererwten in een zak koopt i.p.v. kikkererwten uit blik.
Hoewel die uit blik prima smaken krijg je deze eigenlijk niet goed krokant. En juist die krokante kikkererwten zorgen voor een lekkere bite in dit recept met bloemkoolrijst
Bereidingswijze
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kikkererwten op middelhoog vuur tot ze lekker knapperig zijn.
Let op dat ze niet aanbranden en schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout (en eventueel een theelepel ras el hanout).
Giet de geroosterde paprika af en snijd in dunne reepjes. Snijd ook de komkommer in blokjes en de cherrytomaatjes in partjes.
Tip: overweeg om feta in blokjes te kopen. Dat scheelt niet alleen tijd maar je kunt deze ook langer bewaren dan een blok feta (die moet binnen een paar dagen nadat je het pakje openmaakt op).
Snijd, als je een blok feta hebt gekocht, de feta in blokjes en halveer de olijven.
Meng in een saladeschaal de bloemkoolrijst met de geroosterde paprika, cherrytomaatjes, komkommer, feta, rozijnen en de olijven. Voeg de ras el hanout toe en roer goed door.
Voeg als laatste de geroosterde kikkererwten toe, garneer met het amandelschaafsel en serveer.
Optioneel: maak je salade met bloemkoolrijst af met een paar blaadjes munt.
Bloemkoolrijst: koken of bakken
Nog een kleine side note: in dit gerecht eet je de bloemkoolrijst rauw maar je kunt bloemkoolrijst koken en bakken.
Zelf vind ik bloemkoolrijst bakken lekkerder. Als je het kookt wordt het snel een prutje, terwijl je bij (kort) bakken een bite behoudt.
Salade bloemkoolrijst: variatietips
- In plaats van kikkererwten kun je ook deze salade met bloemkoolrijst met kip maken. Bak de kip in een scheutje olie en een theelepel ras el hanout en voeg warm toe aan de bloemkoolrijst maaltijdsalade.
- Gebruik in plaats van cherrytomaatjes een paar zongedroogde tomaatjes. Let op: deze zijn sterk van smaak dus gebruik met mate en snijd in kleine stukjes voordat je ze toevoegt aan je salade van bloemkoolrijst.
- Kalamata olijven smaken heel anders dan groene olijven. Als je niet van dit type olijf houdt kun je ze gerust vervangen voor groene olijven. Of je laat de olijven helemaal achterwege als deze niet in de smaak vallen bij je kids (of jezelf).
Recept Bloemkoolrijst Salade Met Kikkererwten En Feta
Snel en gezond bloemkoolrijst recept met lekker veel groente.
Ingrediënten
- 800 gram bloemkoolrijst (koelvak, niet uit de vriezer)
- 450 gram kikkererwten
- 1 pot geroosterde paprika
- 250 gram cherrytomaten
- ½ komkommer
- 100 gram Kalamata olijven zonder pit
- 150 gram feta
- 75 gram blanke rozijnen
- 40 gram amandelschaafsel
- Olijfolie
- Peper en zout
- 1 ½ eetlepel ras el hanout
- Optioneel: verse munt
Bereidingswijze
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kikkererwten op middelhoog vuur tot ze lekker knapperig zijn.
- Let op dat de kikkererwten niet aanbranden en schep regelmatig om.
- Breng op smaak met peper en zout (en eventueel een theelepel ras el hanout).
- Snijd intussen de geroosterde paprika in dunne reepjes, de komkommer in blokjes en de cherrytomaatjes in partjes.
- Snijd ook de feta in blokjes en halveer de olijven.
- Meng in een grote kom de bloemkoolrijst met de gesneden groente, feta, rozijnen en de olijven. Voeg de ras el hanout toe en roer goed door.
- Voeg als laatste de geroosterde kikkererwten toe, garneer met het amandelschaafsel en serveer.
- Optioneel: maak het gerecht af met een paar blaadjes munt
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 504
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Lees ook mijn andere recepten, zoals macaroni zonder pakje, pasta met gerookte zalm of dit recept voor romige zoete aardappelsoep.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.