Skip to Content

Koreaanse Bibimbap Recept: Een Heerlijk Aziatisch Gerecht

Delen of bewaren voor later?

Dit Koreaanse bibimbap recept is het heerlijke eindresultaat na veel (mislukte) pogingen om een gerecht na te maken wat in de buurt kwam van de bibimbap die we tijdens onze reis in Zuid-Korea hebben gegeten.

Maar uiteindelijk is het gelukt! En hoewel ook in Zuid-Korea bibimbap in elk restaurant net een beetje anders gemaakt wordt, doet deze versie daar (in mijn bescheiden mening) niet voor onder.

Koreaanse bibimbap recept

koreaanse-bibimbap-recept-gezond-weekmenu

Bibimbap bowl: een typisch koreaans recept

Bibimbap is een van mijn favoriete Koreaanse recepten: het is superlekker, gezond en niet moeilijk om te maken.

De vertaalde versie van Bibimbap betekent zoiets als ‘gemixte rijst’. En dat is een hele passende omschrijving voor dit heerlijke Koreaanse gerecht.

Bibimbap ingrediënten (4 personen)

  • 400 gram kipfilet
  • 300 gram pandanrijst
  • 1 komkommer
  • 1 wortel
  • 250 gram champignons
  • 200 gram spinazie
  • 125 gram taugé
  • 4 eieren
  • Optioneel: een paar fijngesneden bosuitjes en een schepje sesamzaadjes als garnering

Sticky saus ingrediënten

  • 80 ml sojasaus
  • 40 ml sesamolie
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 4 cm gember (of 4 kleine theelepels gehakte gember uit een potje)
  • 2 knoflookteentjes (of 2 kleine theelepels gehakte knoflook uit een potje)
  • 2 eetlepels water per persoon

Bereidingswijze: hoe maak ik bibimbap

Kook de rijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking, giet af en laat afgedekt nagaren.

Schaaf de komkommer in lange slierten. Rasp het buitenste laagje van de wortel en in dunne reepjes (julienne).

Tip: heb je een foodprocessor? Dan kun je die ook gebruiken om de wortel in dunne reepjes te snijden.

Bosch Foodprocessor
Ik heb bovenstaande Bosch foodprcessor inmiddels bijna twee jaar en ben hier heel erg tevreden over. Zowel voor bakken als koken superhandig!

Meng in een ruime kom met 1 tl witte wijnazijn per persoon, peper en zout. Voeg de komkommer en wortel toe aan de kom en roer goed door. Zet opzij zodat de smaak in de komkommer en wortel kan trekken.

Kook water in een pan en giet het kokende water over de spinazie. Laat de spinazie goed uitlekken of beter nog: druk zoveel mogelijk vocht eruit met een spatel.

Snijd de champignons in dunne plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignons in ongeveer 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.

Rasp de gember en pers de knoflook. Deze heb je nodig voor het geheim van dit recept voor bibimbap… De sticky saus waarin je de kip marineert! Simpel om te maken, maar zo lekker.

Meng in een kom de sojasaus, sesamolie, bruine suiker, geraspte gember, geperste knoflook en het water. Roer goed door elkaar met een garde.

Snijd de kipfilet in reepjes en bak in dezelfde koekenpan als waar je de champignons in hebt gebakken. Voeg indien nodig een scheutje olie toe.

Als de kip lichtbruin begint te kleuren voeg je de saus die je hebt gemaakt toe en draai je het vuur wat zachter.

De sticky saus begint na een aantal minuten in te dikken, als dat gebeurt draai je het vuur op de laagste stand en laat je de gemarineerde kipfiletreepjes heel rustig door sudderen.

Pak een 2e koekenpan en doe een scheutje olie in de pan. Bak op middelmatig vuur één spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

spiegelei-gezond-weekmenu

Schep de rijst in vier kommen en verdeel de gemarineerde kipfiletreepjes, ingelegde komkommer en wortel, spinazie, taugé en champignons over de kommen.

Leg het spiegelei er bovenop en strooi eventueel nog wat sesamzaadjes over het geheel. Als je het lekker vindt kun je ook nog een bosuitje in dunne ringetjes snijden en over de kommen verdelen.

koreaanse-bibimbap-recept-gezond-weekmenu

Koreaanse Bibimbap Recept

Porties: 4
Voorbereidingstijd: 40 minutes
Totale bereidingstijd: 40 minutes

Heerlijk Aziatisch gerecht uit eigen keuken

Ingrediënten

Bibimbap

  • 400 gram kipfilet
  • 300 gram pandanrijst
  • 1 komkommer
  • 250 gram champignons
  • 200 gram spinazie
  • 125 gram taugé
  • 1 wortel
  • 4 eieren
  • Optioneel: 2 bosuitjes en een schepje sesamzaadjes 

Sticky saus

  • 80 ml sojasaus
  • 40 ml sesamolie
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 4 cm gember
  • 2 knoflookteentjes
  • 8 eetlepels water

Bereidingswijze

Bibimbap

  1. Kook de rijst en giet af.
  2. Schaaf de komkommer in lange slierten.
  3. Rasp het buitenste laagje van de wortel en snijd in dunne reepjes (julienne).
  4. Meng in een ruime kom met 1 tl witte wijnazijn per persoon, peper en zout. Voeg de komkommer en wortel toe aan de kom, roer goed door en zet opzij.
  5. Kook water in een pan en giet het kokende water over de spinazie. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met een spatel.
  6. Snijd de champignons in dunne plakjes.
  7. Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignons ca. 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.
  8. Maak de sticky saus (zie instructies hieronder)
  9. Pak een 2e koekenpan en doe een scheutje olie in de pan. Bak op middelmatig vuur één spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Schep de rijst in vier kommen en verdeel de gemarineerde kipfiletreepjes, ingelegde komkommer en wortel, spinazie, taugé en champignons over de kommen.
  11. Leg het spiegelei er bovenop en strooi eventueel nog wat ringetjes bosui en sesamzaadjes over het geheel.

Sticky saus

  1. Rasp de gember en pers de knoflook.
  2. Meng in een kom de sojasaus, sesamolie, bruine suiker, geraspte gember, geperste knoflook en het water. Roer goed door elkaar met een garde.
  3. Snijd de kipfilet in reepjes en bak in dezelfde koekenpan als waar je de champignons in hebt gebakken. Voeg indien nodig een scheutje olie toe.
  4. Als de kip lichtbruin begint te kleuren voeg je de saus die je hebt gemaakt toe en draai je het vuur wat zachter.
  5. De sticky saus begint na een aantal minuten in te dikken, als dat gebeurt draai je het vuur op de laagste stand en laat je de gemarineerde kipfiletreepjes heel rustig door sudderen.
  6. Vervolg bovenstaand recept vanaf stap 8.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 680

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten, zoals deze maaltijdsalade met bloemkoolrijst, wrap met gehakt of dit recept voor zelfgemaakte platbroodpizza.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe