Bowls zijn er in allerlei varianten en zijn mateloos populair. Je kent vast al de poké bowl, burrito bowl en misschien zelfs de Koreaanse variant bibimbap. Maar ken je ook al de Buddha bowl?
Dit gerecht is ontstaan in Azië, waar monniken vroeg in de ochtend met een alms bowl rondgaan waar mensen iets in kunnen doen als gift en manier om bezig te zijn met hun geloof.
Zelf heb ik dit ritueel een keer mogen zien in Laos en het is indrukwekkend om mee te maken. Hier lees je meer over dit mooie gebruik.
Maar laten we snel naar het recept gaan, dat is tenslotte de reden dat je hier bent!
Recept Buddha bowl met kip en avocado
Wat is een Buddha bowl?
Een Buddha bowl is een kom met hierin allerlei (doorgaans vegetarische) ingrediënten. Je kunt eindeloos variëren met een Buddha bowl, maar meestal kies je iets uit elk van deze categorieën:
- Granen: rijst, quinoa, zoete aardappel, couscous, bulgur, etc.
- Proteïne: bonen, tofu, kikkererwten, falafel of gewoon een stukje gebakken kipfilet zoals in dit Buddha bowl met kip recept.
- Groenten: zowel rauw als gekookt, bijvoorbeeld broccoli, taugé, komkommer, champignons, tomaatjes, wortel, paprika, avocado, enzovoort.
- Toppings: zonnebloempitten, noten, verse kruiden zoals peterselie of koriander, sesamzaadjes, etc.
- Dressing: in dit recept maak je een lekkere sesamdressing, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Hier vind je nog een aantal heerlijke Buddha bowl dressing opties (zoals tahini dressing, yoghurt dressing of avocado dressing).
Nu nog een mooie kom en alles mooi arrangeren, klaar is je Boeddha bowl.
Hieronder lees je een van mijn favorieten, maar nogmaals, vervang gerust een ingrediënt wat jij minder lekker vindt met iets wat je wel graag eet.
Dat is het mooie van Buddha bowls, je kunt jouw ideale gerecht maken!
Buddha bowl recept: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram kipfilet
- 300 gram quinoa
- 400 gram zoete aardappelblokjes
- 1 blik kikkererwten
- 250 gram snoeptomaatjes
- 100 gram spinazie
- 2 avocado’s
- 1 mango
- Optioneel: sesamzaadjes
Dressing Buddha bowl
- 2 eetlepels halvanaise
- 1 theelepel sesamolie
- Paprikapoeder
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de kikkererwten uitlekken en spoel schoon. Dep eventueel droog met een stukje keukenpapier. Verdeel de zoete aardappelblokjes en de kikkererwten over de bakplaat.
Bestrooi deze met een snufje zout en wat paprikapoeder (optioneel: gerookt paprikapoeder) en bak in ongeveer 20-25 minuten gaar in het midden van de oven.
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfiletreepjes goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de snoeptomaatjes doormidden en de avocado in dunne plakjes. Schil de mango en snijd in blokjes.
Verdeel alle ingrediënten (quinoa, zoete aardappel blokjes, kikkererwten, kipfilet, snoeptomaatjes, spinazie, mango en de avocado) over 4 grote kommen.
Maak een dressing van mayonaise, sesamolie en een snufje paprikapoeder, peper en zout. Verdeel de dressing over de kommen en garneer de Buddhabowls met sesamzaadjes.
Tip: deze kommen heb ik zelf, prijzig maar erg mooi en ik gebruik ze regelmatig voor dit soort gerechten.
Buddha bowl variatietips:
- Deze Buddhabowl is ook erg lekker met broccoli roosjes en taugé.
- In plaats van gewone kipfilet kun je ook gerookte kipfilet gebruiken.
- Wil je een vegetarische Buddha bowl maken? Een buddha bowl falafel is ook erg lekker!
Buddha Bowl Met Kip
Lekkere en gezonde (avond)maaltijd in een kom.
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 300 gram quinoa
- 400 gram zoete aardappelblokjes
- 1 blik kikkererwten
- 250 gram snoeptomaatjes
- 100 gram spinazie
- 2 avocado’s
- 1 mango
- Optioneel: sesamzaadjes
Dressing
- 2 eetlepels halvanaise
- 1 theelepel sesamolie
- Paprikapoeder
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Laat de kikkererwten uitlekken en spoel schoon. Dep eventueel droog met een stukje keukenpapier.
- Verdeel de zoete aardappelblokjes en de kikkererwten over de bakplaat.
- Bestrooi deze met een snufje zout en wat paprikapoeder (optioneel: gerookt paprikapoeder) en bak in ongeveer 20-25 minuten gaar in het midden van de oven.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfiletreepjes goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de snoeptomaatjes doormidden en de avocado in dunne plakjes.
- Schil de mango en snijd in blokjes.
- Verdeel alle ingrediënten (quinoa, zoete aardappel blokjes, kikkererwten, kipfilet, snoeptomaatjes, spinazie, mango en de avocado) over 4 grote kommen.
- Maak een dressing van mayonaise, sesamolie en een snufje paprikapoeder, peper en zout.
- Verdeel de dressing over de kommen en garneer de Buddha bowls met sesamzaadjes.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 728
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer gezonde recepten? Deze vind je misschien ook interessant:
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.