Skip to Content

Gezonde Bloemkool Tosti Recept (Koolhydraatarme Tosti)

Delen of bewaren voor later?

Vind jij tosti’s ook zo lekker? Heerlijk met gesmolten kaas, een plakje salami of misschien zelfs een luxe tosti met brie en Prosciutto di Parma.

Hoewel ik graag geniet van een ‘normale’ tosti op z’n tijd maak ik tegenwoordig liever dit koolhydraatarme tosti recept.

Want een beetje minder koolhydraten en meer groente kan tenslotte nooit kwaad. Deze bloemkooltosti met kaas bevat zo’n 325 kcal en is perfect voor een heerlijke koolhydraatarme lunch.

Koolhydraatarme tosti (met bloemkoolrijst)

bloemkool-tosti-met-kaas-gezond-weekmenu

Gezonde tosti met bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is enorm populair en dat is ook niet zo gek want je kunt het voor van alles gebruiken.

Bloemkoolrijst smaakt bijvoorbeeld heerlijk in salade, een gezonde burrito bowl, bij de shakshuka of als vervanging van gewone rijst in een roerbakschotel met kip.

En je kunt er dus ook lekkere tosti’s mee maken. Bloemkool met kaas is sowieso een goede combinatie en met een paar simpele toevoegingen (zoals Italiaanse kruiden, peper, zout en ei) zet je in een halfuurtje een makkelijke koolhydraatarme lunch op tafel.

12-weekmenu-gezond-weekmenu

Recept bloemkool tosti: ingrediënten (voor 2 tosti’s)

Hieronder vind je alle benodigdheden voor

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 2 eieren
  • 75 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram geraspte cheddar
  • 1 kleine theelepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • (Olijf)olie en een klontje roomboter

Bloemkool rijst maken

Je kunt bloemkool rijst zelf maken, maar ik koop meestal kant-en-klare bloemkoolrijst in de winkel. In de meeste supermarkten vind je de bloemkoolrijst zowel in het koelvak als in de diepvries).

De beste kaas voor tosti

Voor dit recept gebruik ik meestal geraspte kaas (mozzarella, cheddar of gewone geraspte belegen 30+ kaas). Maar varieer hier gerust mee, je kunt ook prima een bloemkooltosti brie of gorgonzola maken.

Vervang simpelweg de cheddar door dezelfde hoeveelheid kaas van jouw voorkeur en je maakt in een handomdraai de lekkerste tosti die je ooit hebt gegeten.

Recept tosti bloemkoolrijst: bereidingswijze

Koolhydraatarme tosti met bloemkoolrijst

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst zo’n 4 minuten.

  3. Leg de afgekoelde bloemkoolrijst in een schone theedoek en wring hier zoveel mogelijk vocht uit.

  4. Doe de bloemkoolrijst daarna in een grote kom en voeg de geraspte mozzarella, eieren, Italiaanse kruiden, peper en zout toe.

  5. Meng goed door elkaar tot een soort ’tosti beslag’.

  6. Verdeel het bloemkool-kaas mengsel over de bakplaat in 4 even grote hoopjes. Zelf gebruik ik hier een kookring voor, maar als je die niet hebt is dat geen probleem.

  7. Druk de hoopjes met een lepel plat tot een soort hamburger van ongeveer 1 cm dik.

  8. Bak de bloemkool-mozzarella tosti’s zo’n 15 minuten in de oven.

  9. Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en haal de tosti’s uit de oven.

  10. Leg 4 ‘bloemkoolbroodjes’ in de pan en bestrooi met cheddar (of andere kaas naar keuze).

  11. Leg de andere 4 plakken hier bovenop en bak nog zo’n 5 minuten (totdat de kaas gesmolten is).

  12. Snijd de bloemkooltosti’s doormidden en serveer. Eet smakelijk!

koolhydraatarme-tosti-gezond-weekmenu

Koolhydraatarme tosti met kaas

Porties: 2
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Heerlijke bloemkooltosti met gesmolten kaas.

Ingrediënten

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 2 eieren
  • 75 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram geraspte cheddar
  • 1 kleine theelepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • (Olijf)olie en klontje roomboter

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst zo’n 4 minuten.
  3. Leg de afgekoelde bloemkoolrijst in een schone theedoek en wring hier zoveel mogelijk vocht uit.
  4. Doe de bloemkoolrijst daarna in een grote kom en voeg de geraspte mozzarella, eieren, Italiaanse kruiden, peper en zout toe.
  5. Meng goed door elkaar tot een soort ‘tosti beslag’.
  6. Verdeel het bloemkool-kaas mengsel over de bakplaat in 4 even grote hoopjes.
  7. Druk de hoopjes met een lepel plat tot een soort hamburger van ongeveer 1 cm dik.
  8. Bak de bloemkool-mozzarella tosti’s zo’n 15 minuten in de oven.
  9. Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en haal de tosti's uit de oven.
  10. Leg 2 ‘bloemkoolbroodjes’ in de pan en bestrooi met cheddar (of andere kaas naar keuze).
  11. Leg de andere 2 plakken hier bovenop en bak nog zo’n 5 minuten (totdat de kaas gesmolten is).
  12. Snijd de bloemkooltosti’s doormidden en serveer. Eet smakelijk!

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 2
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 325

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten voor een gezonde lunch zoals:

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Tags

Tags

Skip to Recipe