Met maar zes ingrediënten een lekkere gebonden champignonsoep maken? Met dit simpele champignonsoep recept zet je in no-time een gezond soepje op tafel.
Heerlijk als warme lunch of een lichte avondmaaltijd. Serveer met een versgebakken stokbroodje of een lekkere omelet (of allebei!).
Gebonden champignonsoep maken
Recept champignonsoep zonder room
Zelf eet ik graag een dampende kom soep (in de winter) of een frisse salade (in de zomer) als lunch.
Omdat ik vanuit huis werk kan dat ook gemakkelijk, maar als je op je werk een magnetron tot je beschikking hebt kun je deze zelfgemaakte champignonsoep ook prima meenemen.
Zorg wel voor een goed sluitend bakje (zoals deze van Mepal, ook handig om yoghurt of havermoutpap in mee te nemen), anders wordt het een vreselijke smeerboel…
Verse champignonsoep: ingrediënten (4 personen)
- 2 uien
- 500 gram champignons (ook lekker met kastanjechampignons)
- 50 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 500 ml melk*
- 400 ml groentebouillon (gemaakt van 1 bouillonblokje)
Tip: serveer met een versgebakken broodje uit de oven en beleg deze met roomboter en wat grof zeezout.
Of bak een omelet voor een powerlunch met proteïne, zo kom je met gemak de middag door zonder after-lunch dip.
* Je kunt in plaats van koemelk ook amandelmelk, havermelk of kokosmelk gebruiken. Gebruik je kokosmelk? Halveer dan de hoeveelheid.
Zelf champignonsoep maken: bereidingswijze
Champignonsoep zelf maken hoeft niet ingewikkeld te zijn of lang te duren.
Deze eenvoudige champignonsoep zet je in zo’n 20-25 minuten op tafel, waarvan je de helft van de tijd eigenlijk niet eens iets hoeft te doen.
Snipper de uien en verhit 50 gram boter in een ruime soeppan. Fruit de gesnipperde ui in de roomboter totdat ze goudgeel zijn.
Snijd intussen de champignons in plakjes. Voeg toe aan de pan met ui en bak ongeveer 5 minuten.
Voeg 30 gram bloem toe en bak al roerend 1 minuut. Roer vervolgens 500 ml melk en 400 ml groentebouillon door de gebakken groente.
Laat de soep 10-15 minuten prutten op laag vuur (zonder deksel) tot deze gebonden is. Roer af en toe door om te voorkomen dat deze aanbrandt.
Pureer de soep met een staafmixer en serveer met wat gehakte peterselie (optioneel).
De lekkerste champignonsoep: variatietips
Romige champignonsoep
In plaats van melk kun je ook champignonsoep met room maken, iets minder gezond maar af en toe moet dat kunnen. Gebruik dan alleen geen halve liter maar zo’n 200-250 ml.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Champignonsoep met vlees
Met dit recept maak je een heerlijke vegetarische champignonsoep. Wil je graag een wat steviger soepje met vlees?
Hieronder vind je een aantal lekkere opties:
- Champignonsoep met spekjes: bak de spekjes net zolang tot ze lekker knapperig zijn.
- Champignonsoep met ham: de hamblokjes maak je op dezelfde manier als de spekjes, alleen hoeven deze minder lang te bakken omdat ze al ‘gaar’ zijn als je ze koopt.
- Champignonsoep met kip: snijd de kipfilet in reepjes en bak gaar in een koekenpan. Breng op smaak met peper en zout.
Prei champignonsoep
In plaats van ui kun je ook prei gebruiken in dit gebonden champignonsoep recept. 1 flinke stengel prei (of twee dunne stengels) is voldoende voor deze hoeveelheid soep.
Champignonsoep bewaren
Champignonsoep invriezen
Kun je champignonsoep invriezen? Jazeker! Laat de soep goed afkoelen en giet daarna in een goed afsluitbaar bewaarbakje.
Schrijf je datum en hoeveelheid op het bakje en doe in de diepvries. Je kunt deze snelle champignonsoep zo’n 3 maanden bewaren, handig als je een keertje geen tijd hebt om te koken.
Champignonsoep koelkast
In de koelkast kun je champignonsoep maximaal 2 dagen bewaren. Opwarmen doe ik zelf het liefst in een pannetje maak kan ook in de magnetron.
Gebonden Champignonsoep Maken (Zonder Pakje)
Snelle soep voor een warme lunch of lichte avondmaaltijd.
Ingrediënten
- 2 uien
- 500 gram (kastanje) champignons
- 50 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 500 ml melk*
- 400 ml groentebouillon (gemaakt van 1 bouillonblokje)
Bereidingswijze
- Snipper de uien en verhit 50 gram boter in een ruime soeppan.
- Fruit de gesnipperde ui in de roomboter totdat ze goudgeel zijn.
- Snijd intussen de champignons in plakjes. Voeg toe aan de pan met ui en bak ongeveer 5 minuten.
- Voeg 30 gram bloem toe en bak al roerend 1 minuut.
- Roer vervolgens 500 ml melk en 400 ml groentebouillon door de gebakken groente.
- Laat de soep 10-15 minuten prutten op laag vuur (zonder deksel) tot deze gebonden is.
- Roer af en toe door om te voorkomen dat deze aanbrandt.
- Pureer de soep met een staafmixer en serveer met wat gehakte peterselie (optioneel).
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 219
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer lekkere soep recepten? Deze vind je misschien ook interessant:
Esther
Saturday 1st of October 2022
Is deze recept ook mogelijk zonder bouillonblokjes?
Lotte
Saturday 1st of October 2022
Hey Esther,
Dank voor je berichtje en mag ik vragen waarom je het bouillonblokje wil vervangen? Vanwege toegevoegde suikers/conserveermiddelen/etc?
Je kunt het blokje natuurlijk achterwege laten maar om de soep wel voldoende smaak te geven zou ik dan adviseren om zelfgemaakte bouillon of zelfgemaakte bouillonblokjes toe te voegen (zie bijv. dit recept: https://www.thisgirlcancook.nl/recept-zelf-bouillonpoeder-maggiblok-maken/)
Ik ben benieuwd naar het resultaat! Groetjes Lotte