Skip to Content

Bananenpannenkoek Met Havermout En Ei: Makkelijk En Gezond

Delen of bewaren voor later?

Ben je op zoek naar een gezond en gebalanceerd ontbijt? Probeer dan eens dit recept voor bananenpannenkoek met havermout en ei.

Met langzame koolhydraten van de havermout, vezels en vitamines uit de banaan en voedzame eiwitten is dit een simpel en gezond ontbijt met maar drie ingrediënten.

Met deze havermout pannenkoekjes kom je de ochtend vol energie door!

Bananenpannenkoek met havermout en ei

havermout-pannenkoek-recept-gezondweekmenu.nl_
Pin voor later ⤴️

Banaan havermout pannenkoek recept

Is een bananenpannenkoek gezond?

Jazeker, een bananenpannenkoek is een gezond ontbijt! Havermout zit vol met vezels, ei zit vol vitaminen (zoals B12, foliumzuur en vitamine D) en banaan bevat kalium en magnesium.

Kortom, met slechts 3 ingrediënten maak je in een handomdraai een gezond ontbijt!

Hoeveel calorieen bevat een bananenpannenkoek?

Deze bananenpannenkoek bevat zo’n 330 kcal (het exacte aantal kan hier iets van afwijken afhankelijk van de grootte van de banaan).

Havermout banaan pannenkoek: ingrediënten

Zoals hierboven aangegeven heb je voor dit havermout pannenkoek recept maar 3 ingrediënten nodig.

Hieronder staan de hoeveelheden per pannenkoek, je kunt eenvoudig meer maken door deze te vermenigvuldigen met het aantal personen in je huishouden.

  • 40 gram havermout (fijngemalen of vlokken)
  • 1 banaan
  • 1 ei

In principe is één gezonde bananenpannenkoek per persoon voldoende als ontbijt. Voor grote eters of hongerige tieners kun je er natuurlijk ook meer bakken.

recept-havermout-banaan-pannenkoek-gezond-weekmenu

Havermout pannenkoeken met banaan en ei: bereidingswijze

Ik maak zelf twee varianten van de bananenpannenkoekjes, afhankelijk van hoeveel tijd ik ’s ochtends heb:

  • Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout
  • Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout

Voor iedereen die (net als ik) ’s ochtends altijd tijd tekortkomt, optie 1 is nog net wat sneller en gemakkelijker dan optie 2. Ook voor iedereen die geen foodprocessor of staafmixer heeft, geen zorgen.

Voor optie 1 heb je alleen een vork, een kom en een koekenpan met antiaanbaklaag nodig.

Mocht je een speciale pannenkoekenpan in huis hebben, dan kun je die gebruiken maar zo niet, dan is een goede koekenpan helemaal prima.

Beslag havermout banaan pannenkoek
Links: beslag met grove havervlokken | Rechts: beslag met fijngemalen havermout

Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout

  1. Prak de banaan met een vork (in een kom).
  2. Klus het ei door de geprakte banaan.
  3. Voeg de grove havermoutvlokken toe en roer het mengsel goed door.
  4. Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit de pan op middelhoog vuur.
  5. Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan. Dit beslag is vrij dik en lobbig, daarom gebruik ik zelf vaak een lepel om het beslag goed te verdelen over de bodem van de pan.
  6. Bak de havermout banaan pannenkoek aan beide kanten gaar (ongeveer 5 minuten).
12-weekmenu-gezond-weekmenu

Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout

  1. Maal de havermout fijn in de keukenmachine of met de staafmixer en bewaar apart.
  2. Pureer de banaan (eveneens met de keukenmachine/staafmixer).
  3. Mix het ei door de gepureerde banaan.
  4. Voeg de fijngemalen havermout toe en mix door het beslag.
  5. Bak de pannenkoek in een koekenpan in ongeveer 5 minuten gaar (zie vervolgstappen onder optie 1).

Recept bananenpannenkoek: variatietips

Je kunt eindeloos variëren met deze havermout banaan pannenkoeken! Hieronder vind je een aantal suggesties:

  • Wil je nog wat eiwit toevoegen om een stevige bodem te hebben voor die dag? Doe een schep kwark op de bannenkoeken.
  • Voor de zoetekauw: besmeer de pannenkoek met een dun laagje honing.
  • Hou je meer van hartig? Een laagje pindakaas op de pannenkoek is ook erg lekker.
  • Voor een tropische twist, voeg een schepje gemalen kokos toe aan het beslag.
  • Voor vloeibaarder beslag: voeg een scheutje melk aan het beslag toe (gewone melk, havermelk, amandelmelk, het kan allemaal).

Havermout bananenpannenkoek met ei bewaren

Een veelgestelde vraag is: Hoe lang kun je bananenpannenkoekjes bewaren?

In de koelkast kun je de pannenkoek maximaal 2 dagen bewaren. In de diepvries blijven de havermout pannenkoeken maximaal 3 maanden goed.

Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je de bananen pannenkoek het beste per stuk verpakken in aluminiumfolie, of bewaren in een goed afgesloten bakje (zoals deze).

Gebruik liever geen vershoudfolie, dat is in mijn ervaring te dun, vooral als je de pannenkoek wilt uitpakken als deze nog een beetje bevroren is.

Er blijven dan gemakkelijk kleine stukjes plastic zitten en dat is niet wat je wil.

Zelf vind ik de havermout banaan pannenkoeken het lekkerst als ze warm zijn, dus ik warm ze meestal even op in een koekenpan. Maar je kunt ze ook prima koud eten!

Als je je kind een banaan ei havermout pannenkoek mee wilt geven naar school (of er zelf één mee wilt nemen naar je werk) kun je deze het beste meenemen in een luchtdicht vershoudbakje, dan blijven ze het lekkerst.

recept-havermout-banaan-pannenkoek-gezond-weekmenu

Bananenpannenkoek met havermout en ei

Porties: 1
Voorbereidingstijd: 5 minutes
Bereidingstijd: 5 minutes
Totale bereidingstijd: 10 minutes

Simpel, lekker en gezond!

Ingrediënten

  • 40 gram havermout (vlokken of fijngemalen)
  • 1 banaan
  • 1 ei

Bereidingswijze

Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout

  1. Prak de banaan.
  2. Klus het ei door de geprakte banaan.
  3. Voeg de havermout toe en roer goed door.
  4. Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur.
  5. Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan.
  6. Bak de havermout banaan pannenkoek aan beide kanten gaar.


Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout

  1. Pureer de banaan.
  2. Mix het ei door de gepureerde banaan.
  3. Voeg de fijngemalen havermout toe en mix door het beslag.
  4. Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur.
  5. Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan.
  6. Bak de banaan havermout pannenkoek aan beide kanten gaar.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 1
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 330

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten voor een gezond ontbijt zoals:

recept-bananenpannenkoek-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Delen of bewaren voor later?

Tags

Tags

Sanne

Thursday 24th of November 2022

Leuk recept! Alleen geef je uiteindelijk geen tip voor hoe lang je het kan bewaren;)

Lotte

Thursday 1st of December 2022

Hey Sanne,

Dankjewel voor je berichtje en wat suf! Ik heb het meteen toegevoegd:-)

Groetjes Lotte

Skip to Recipe