Deze rode bieten salade met appel is heel gezond en superlekker. Hoewel mijn man absoluut geen fan is van bietjes (het is een van de weinige dingen die hij liever niet eet) is zelfs hij wel te spreken over deze bietjes salade.
Eerlijk is eerlijk: bieten zullen nooit zijn favoriet worden, maar deze rode biet salade wordt in elk geval niet met afschuw van tafel gekeken.
Mijn kids (en ikzelf) smullen van deze rode bieten salade appel salade. Rode bietjes zijn namelijk best wel zoet en zoet doet het altijd goed…. Appel vinden ze ook lekker en zelfs augurken vallen hier altijd goed in de smaak.
Dus zoek je een niet al te ingewikkeld bietensalade recept, probeer dan zeker deze variant een keer uit.
Rode bieten salade met appel
Rode bieten: fun facts
Voordat we beginnen met dit rode bieten salade recept, eerst nog een paar feitjes over bietjes. Deze oud-Nederlandse groente wordt al eeuwen gegeten en nog steeds in Nederland verbouwd.
Kun je rode bieten rauw eten?
Je kunt rode bieten zowel rauw als gekookt eten. Het nadeel van rauwe rode bieten klaarmaken is dat ze nogal bewerkelijk zijn.
Het schoonmaken en het verwijderen van het velletje kost veel tijd. Daarnaast worden je handen er rood van en was je dat er niet zomaar af.
Voor dit recept gebruik ik daarom voorgekookte rode bieten, deze zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke supermarkt en het scheelt een hoop tijd.
Verse rode bieten koken duurt namelijk wel 30-40 minuten, vrij lang voor een groente.
Zijn rode bieten gezond?
Jazeker, rode bietjes zijn supergezond! Er zit veel vitamine C en foliumzuur in, bietjes werken ontstekingsremmend en verbeteren de spijsvertering. Genoeg redenen om bietjes regelmatig op je weekmenu te zetten.
Recept rode bieten salade
Rode bieten salade recept: ingrediënten (4 personen)
- 500 gram voorgekookte bieten
- 1 blikje cannellini bonen (175 gram)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode ui
- 2 kleine appels
- 4 augurken
- 4 eieren
Dressing
- 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- Scheutje balsamicoazijn
- Peper en zout
Bieten salade maken: Bereidingswijze
Kook de eieren hard in ongeveer 8-10 minuten. Verwijder de schil van de rode ui, halveer en snijd in zo dun mogelijke ringen.
Snijd de voorgekookte bieten en de appels in blokjes, de bleekselderij in dunne plakjes en de augurken eerst in kwarten en vervolgens in kleine stukjes.
Laat de cannellini bonen uitlekken en spoel schoon. Meng alles door elkaar in een grote saladeschaal.
Pel de eieren en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de bietjes salade.
Meng de yoghurt, mayonaise, balsamicoazijn en een snufje peper en zout door elkaar tot een dressing. Schenk over de salade met bietjes en schep om.
Tip: voeg een handje rucola toe aan de bietjes salade voor een pittige bite.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Rode bieten maaltijdsalade: variatietips
- Maak ook eens rode bieten salade met geitenkaas. Zelf vind ik geitenkaas en augurk niet zo’n goeie combi, dus laat in dat geval de augurk achterwege.
- Rode bieten salade met feta en walnoten is ook erg lekker, hiervoor geldt overigens hetzelfde: laat dan de augurk achterwege.
- Probeer voor een vegetarische versie van de traditionele carpaccio salade eens een rode bieten carpaccio. Dat ziet er prachtig uit op je bord en smaakt ook nog eens heerlijk.
Rode Bieten Salade Met Appel
Snelle en gezonde salede met rode bietjes, appel en rozijnen.
Ingrediënten
- 500 gram voorgekookte bieten
- 1 blikje cannellini bonen (175 gram)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode ui
- 2 kleine appels
- 4 augurken
- 4 eieren
Dressing
- 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- Scheutje balsamicoazijn
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de eieren hard in 8-10 minuten.
- Verwijder de schil van de rode ui, halveer en snijd in zo dun mogelijke ringen.
- Snijd de voorgekookte bieten en de appels in blokjes, de bleekselderij in dunne plakjes en de augurken eerst in kwarten en vervolgens in kleine stukjes.
- Laat de cannellini bonen uitlekken en spoel schoon.
- Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote slakom.
- Pel de eieren en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de bietjes salade.
- Meng de yoghurt, mayonaise, balsamicoazijn en een snufje peper en zout door elkaar tot een dressing. Schenk de dressing over de salade met bietjes en schep om.
- Optioneel: serveer de salade met wat rucola voor een pittige bite.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 238
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Herma van Hattum
Friday 25th of August 2023
Hoi Lotte
Bedankt voor je recept.
Ik kook al jaren verse bietjes op de Dr Moermanmanier. Je schilt ze als een aardappel en rasp ze vervolgens (eventueel met de keukenmachine). Zo blijven goede voedingsstoffen bewaard die er anders uitkoken. Vervolgens kan je ze gelijk met de aardappels opzetten en zijn ze in zo'n 20 minuten gaar.
Groetjes; Herma
Lotte
Wednesday 30th of August 2023
Dag Herma,
Dankjewel voor je tip! Dat ga ik zeker uitproberen de volgende keer dat ik de bietensalade maak:-)
Groetjes Lotte