Er zijn ontzettend veel variaties op nasi (deze heerlijke nasi goreng is een van de populairste recepten op gezondweekmenu.nl). Vegetarisch, met varkensreepjes of deze koolhydraatarme nasi met bloemkoolrijst.
Een perfect recept als je een koolhydraatarm dieet volgt of simpelweg een keer een dagje geen carbs wil eten.
Je zet deze nasi zonder pakje met zelfgemaakte satésaus binnen een halfuurtje op tafel, eet smakelijk!
Koolhydraatarme nasi met satésaus
Bloemkoolrijst nasi recept
Deze gezonde nasi staat bij ons thuis regelmatig op tafel. Logisch ook wel, want het is een makkelijke koolhydraatarme maaltijd met superveel groenten.
De kids eten meestal zelfs een tweede portie, iets wat ook bij ons thuis echt niet elke avond het geval is.
Soms lijkt er geen bodem te zijn en vraag je je af hoe er zoveel voedsel in zo’n klein maagje past en een andere keer gaat er nauwelijks een fatsoenlijke hap naar binnen en maak je je zorgen dat ze niet goed zullen slapen van de honger.
Oh parenting…
Maar genoeg gekletst, laten we aan de slag gaan met dit snelle recept voor bloemkool nasi.
Koolhydraatarme nasi goreng: ingrediënten (4 personen)
- 250 gram hamblokjes
- 800 gram bloemkoolrijst
- 1 grote ui
- 1 prei
- 125 gram taugé
- 1 paprika
- 1 wortel
- 1 tl gehakte knoflook (potje Go-Tan)
- 1 tl gehakte gember (potje Go-Tan)
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 4 eetlepels ketjap manis
Ingrediënten zelfgemaakte satésaus
- 80 gram 100% pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 3 eetlepels ketjap manis
Hoe maak je nasi met bloemkoolrijst: bereidingswijze
Snipper de ui (heel fijn), snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Snijd de paprika en wortel in kleine blokjes.
Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de gehakte knoflook en gember op matig vuur. Voeg na een minuutje de ui en de hamblokjes toe en bak dit een paar minuten.
Vervolgens voeg je ook de prei, paprika, wortel en taugé toe. Schep het kerriepoeder door de groenten bak 5 minuten op matig vuur.
Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst zo’n 5 minuten. Maak intussen de satésaus (zie bereidingswijze hieronder).
Breng de bloemkoolrijst op smaak met wat peper en zout. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan met de hamblokjes en groente.
Draai het vuur laag en voeg de geraspte kokos en de ketjap toe. Schep alles door elkaar en serveer de lekkerste nasi zonder (‘normale’) rijst die je ooit hebt gegeten!
Hoe maak je satésaus?
- Verhit de kokosmelk in een pannetje en voeg beetje bij beetje de pindakaas toe.
- Roer steeds goed door om te voorkomen dat de saus aanbrandt.
- Heeft de satésaus de gewenste dikte? Voeg dan de ketjap toe en roer nog even goed door.
Bloemkool nasi koolhydraatarm: variatietips
Recept vegetarische nasi
Ben je vegetariër of wil je een dagje geen vlees eten? Geen probleem! Je hebt verschillende opties:
- Laat de hamblokjes simpelweg achterwege.
- Vervang de hamblokjes door een kant-en-klare vegetarische vleesvervanger (zoals deze vegetarische spekjes).
- Maak gehakt van tofu met dit recept.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Bloemkoolrijst nasi met kip
In plaats van hamblokjes kun je natuurlijk ook stukjes kipfilet toevoegen als je dat lekkerder vindt.
Nasi groentepakket
Heb je erg weinig tijd? Gebruik dan een kant-en-klaar bami-nasi groentepakket en een klein bakje taugé. Dat scheelt weer 5 minuten snijwerk!
Tip: met een scherp mes snijd je je groente echt veel sneller. Om maar niet te spreken over de hoeveelheid frustratie die het je scheelt, niks irritanter dan uien snijden met een bot mes.
Met een messenslijper houd je je messen scherp en chop je die veggies in no time!
Koolhydraatarme Nasi Met Bloemkoolrijst
Makkelijk en snel recept voor heerlijke gezonde nasi
Ingrediënten
- 250 gram hamblokjes
- 800 gram bloemkoolrijst
- 1 grote ui
- 1 prei
- 125 gram taugé
- 1 paprika
- 1 wortel
- 1 tl gehakte knoflook (potje Go-Tan)
- 1 tl gehakte gember (potje Go-Tan)
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 4 eetlepels ketjap manis
Zelfgemaakte satésaus
- 80 gram 100% pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 3 eetlepels ketjap manis
Bereidingswijze
- Snipper de ui (heel fijn), snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen.
- Snijd de paprika en wortel in kleine blokjes.
- Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de gehakte knoflook en gember op matig vuur.
- Voeg na een minuutje de ui en de hamblokjes toe en bak dit een paar minuten.
- Vervolgens voeg je ook de prei, paprika, wortel en taugé toe.
- Schep het kerriepoeder door de groenten bak 5 minuten op matig vuur.
- Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst zo’n 5 minuten.
- Maak in tussentijd de satésaus (zie notes voor de bereidingswijze).
- Breng de bloemkoolrijst op smaak met wat peper en zout.
- Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan met de hamblokjes en groente.
- Draai het vuur laag en voeg de geraspte kokos en de ketjap toe.
- Schep alles door elkaar en serveer met de satésaus,
Notities
Hoe maak je satesaus?
- Verhit de kokosmelk in een pannetje en voeg beetje bij beetje de pindakaas toe.
- Roer steeds goed door om te voorkomen dat de saus aanbrandt.
- Heeft de satésaus de gewenste dikte? Voeg dan de ketjap toe en roer nog even goed door.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 498
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer inspiratie voor lekkere en gezonde gerechten? Check dan ook deze recepten: