Nasi goreng, er zijn weinig mensen die dit gerecht nog nooit gegeten hebben. Nasi betekent gekookte rijst in het Indonesisch en Maleis en goreng betekent gebakken.
Nasi goreng is dus gekookte gebakken rijst en dat is dan ook meteen het enige ingrediënt wat in elke nasi zit.
Er zijn namelijk eindeloos veel variaties mogelijk met nasi, overal waar je dit bestelt wordt het net iets anders geserveerd. En ik heb op onze reizen heel wat nasi goreng gegeten;-).
Nasi zonder pakje
Lekkere nasi goreng maken
Omdat er niet één nasi goreng recept is, is dit een perfect gerecht om zonder pakje te maken. Je kunt het namelijk nooit fout doen!
Lekkere nasi goreng maken doe je met ingrediënten die toevallig nog in de (koel)kast liggen, zoals overgebleven kool, taugé, wortel of andere groenten.
Nasi goreng is een recept waarmee je lekker creatief kunt zijn en een heerlijk gerecht voor op je weekmenu!
Nasi goreng ingrediënten (4 personen)
Nasi maken zonder pakje is niet moeilijk maar ik geef eerlijk toe, je hebt voor dit nasi recept wel aardig wat ingrediënten (vooral kruiden) nodig. Maar wees gerust, de meeste ervan heb je vast al in je voorraadkast staan.
De basis
- 300 gram basmati rijst
- 300 gram kipfilet
Zelf nasi goreng kruidenmix maken
- 1 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan)*
- 1 theelepel gehakte gember (Go-Tan)*
- 40 ml ketjap manis
- 15 ml sesamolie
* Beide kunnen ook vers maar gemalen gaat sneller en vind ik zelf lekkerder in dit recept voor nasi goreng met kip.
Tip: nasi kruidenmix maken kun je prima in grotere porties doen. Doe de hoeveelheid van de bovenste 5 ingrediënten (dus alle kruiden) keer je gewenste hoeveelheid (bijvoorbeeld 5 porties) en doe ze bij elkaar in een kruidenpotje.
Je kunt dan deze zelfgemaakte mix zo uit de kast pakken de eerstvolgende keer dat je nasi gaat maken.
Nasi groenten
Zoals hierboven aangegeven kun je allerlei groenten gebruiken, zoals wortel, ui, taugé, kool, doperwtjes, prei, paprika, noem maar op. Je kunt ook prima een kant en klaar nasi groenten pakket gebruiken.
Extra toevoegingen aan de nasi goreng
- Houd je van pittig? Snijd een rode pepers fijn en voeg naar smaak toe. Een schepje sambal is ook een goede optie om wat pit toe te voegen.
- Andere lekkere bijgerechtjes zijn: verse koriander, satésaus (zelfgemaakt natuurlijk), bosui, seroendeng, kroepoek, atjar tjampoer, kleine augurkjes of zilveruitjes.
Nasi zonder pakjes: bereidingswijze
Hoe maak je de perfecte nasi rijst?
Rijst koken lijkt heel simpel, maar het is best lastig! Je wilt geen harde stukjes in je rijst omdat het nog net niet gaar is, maar ook geen kleffe papperige korrels.
De makkelijkste manier om rijst perfect te koken is met een instant pot. Ik gebruik de mijne bijna dagelijks, is het niet om rijst te koken dan is het wel om chili, pastasaus of pulled chicken te maken.
Echt ideaal zo’n ding, je doet de ingrediënten erin, drukt op een knop en een paar uur later is je eten klaar….
Hoe maak je rijst in een instant pot?
Het verschilt een klein beetje per merk maar doorgaans is de verhouding 1 deel rijst en 1 deel water. Dus 1 kopje rijst = 1 kopje water.
Basmati rijst maken in een instant pot duurt ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk of je de Quick Release of de Natural Release functie gebruikt van je instant pot.
Heb je geen instant pot? Geen probleem! Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Het geheim van nasi goreng rijst
Er is nog een belangrijke stap bij het maken van rijst voor nasi goreng en dat is dat je dit een dag van tevoren moet doen zodat het goed kan afkoelen voor je het gaat opbakken…
Met een instant pot is dit heel makkelijk, je kunt de rijst de dag ervoor maken tijdens het koken van het avondeten van die dag.
Als de rijst gaar is spreid je deze uit op een groot bord, grote glazen ovenschaal of iets anders waar de rijst goed op kan afkoelen. Zet de plaat met rijst in de koelkast tot je de nasi gaat maken.
Zelf nasi maken zonder pakje: aan de slag
Bereid de rijst (het liefst dus een dag van tevoren) en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Snijd of knip (geloof me, is echt makkelijker en sneller dan snijden) de kipfilet in stukjes en snijd de groente.
Tip: heb je weinig tijd? Gebruik een kant-en-klaar nasi groentepakket en een bakje tauge.
Pak een kom en maak hierin de nasi kruidenmix met de gemalen komijn, korianderpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, zout, gemalen knoflook, gemalen gember, ketjap manis en de sesamolie.
Verhit olie in een wok en bak hierin de zelfgemaakte mix van nasikruiden tot deze lekker gaan ruiken. Zet het vuur niet te hoog, anders brand je kruidenmix aan.
Voeg de kipfilet toe en bak tot deze rondom lichtbruin en gaar is. Voeg vervolgens de gesneden groente toe en bak nog zo’n 5 minuten.
Als de groente gaar is voeg je ook de gekookte rijst toe, mix alles door elkaar en bak het geheel op hoog vuur nog zo’n 5 minuten.
Garneer met je favoriete toevoegingen, eet smakelijk!
Recept: Nasi Goreng (zonder pakjes en zakjes)
Heerlijke zelfgemaakte nasi goreng met kip en lekker veel groente
Ingrediënten
- 300 gram basmati rijst
- 300 gram kipfilet
Kruidenmix
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 tl gemalen knoflook
- 1 tl gemalen gember
- 40 ml ketjap manis
- 15 ml sesamolie
Nasi groenten
- Nasi groentepakket OF
- 1 prei
- 1 wortel
- 200 gram spitskool
- 100 gram doperwten
- 100 gram taugé
Optionele toevoegingen
- Rode peper/sambal
- Verse koriander
- Bosui
- Satésaus
- Een spiegelei of omelet
- Kroepoek
- Seroendeng
- Atjar tjampoer, zoetzure augurkjes of zilveruitjes
- Grana Padano
- parmezaanse kaas poeder
- Roomboter / olijfolie
Bereidingswijze
- Bereid de rijst (het liefst dus een dag van tevoren) en bewaar koel tot gebruik.
- Snij of knip de kipfilet in stukjes.
- Snij de groente (of pak je nasipakket uit de koelkast).
- Pak een kom en maak hierin de nasi kruidenmix met bovenstaande ingrediënten.
- Verhit olie in een wok (niet te heet) en bak hierin de zelfgemaakte mix van nasikruiden tot deze lekker gaan ruiken.
- Voeg de kipfilet toe en bak tot deze rondom lichtbruin en gaar is, voeg de gesneden groente toe en bak nog zo'n 5 minuten.
- Voeg de rijst toe, mix goed door elkaar en bak het geheel op hoog vuur nog zo'n 5 minuten.
- Garneer met je favoriete toevoegingen (zie hierboven voor inspiratie).
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 453
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Lees ook mijn andere recepten zoals deze zoete aardappel stamppot, wraps met avocado en kip en maaltijdsalade met mango of met bloemkoolrijst.
Of check deze posts over het maken van een weekmenu en 25 slimme boodschappen bespaartips.
Lisette
Friday 24th of May 2024
De maten van thee lepel is dat een officiële maat van een maatschepje ? Dus 5 ml?
Lotte
Monday 27th of May 2024
Hey Lisette,
Ik ben zelf nooit heel precies in de kruidenmix, maar je kunt idd het theelepel maatschepje aanhouden:-) Eet smakelijk!
Groetjes Lotte
Josje
Friday 1st of September 2023
Deze kruidenmix voor nasi al diverse keren gemaakt. Ik gebruik ietsje minder korianderpoeder. Ik vind het een topmix en een compliment is wel verdiend.👍
Lotte
Thursday 7th of September 2023
Hey Josje,
Wat fijn om te horen! Ik ben blij dat de kruidenmix in de smaak valt, dankjewel voor je mooie compliment:-)
Groetjes Lotte
Willem Postma
Thursday 31st of August 2023
Hallo Lotte, ben bezig om jouw nasirecept te maken en tot nu toe ruikt het heerlijk. Ik heb wel de werkwijze veranderd omdat de inductieplaat een raadsel is. Een groot deel van mijn werkende jaren als kok heb ik met gas mogen koken en na verloop van jaren krijg je de fijne kneepjes onder de knie. Nooit aangebrande nasi e.d. Nu ik moet koken met een inductieplaat is het vaak mis, omdat ik de temp niet goed inschat. Te hoog en bijna nooit te laag. Dus verbrande nasi.
Door eerst alles te snijden en te mengen is het makkelijker om dit recept te maken. En tot het toevoegen van de rijst gaat het goed. Ik heb de werkwijze iets aangepast door de ui en groenten aan te zetten, de kruidenmix erop, het vlees erbij en alles goed omscheppen. Niets aangebrand, geen rare klonten en rare luchtjes. De mix staat af te garen en zometeen gaat de rijst erdoor en ben heel benieuwd. Ik heb goede hoop.
Dank voor het recept
Lotte
Thursday 7th of September 2023
Dag Willem,
Dankjewel voor je bericht, leuk dat je aan de slag bent met het nasi recept! En zo herkenbaar, ik heb ook erg moeten wennen aan koken op inductie... Inmiddels gaat het goed, maar dat heeft even geduurd;-) Hopelijk smaakt de nasi, met de door jou genoemde aangepaste werkwijze, alsnog heel lekker!
Groetjes Lotte
Pleun
Sunday 12th of March 2023
Hoi Lotte
Vanavond gemaakt met een groentepakket uit de vriezer. Het huishouden heeft ervoor gezorgd dat de pan SCHOOOON leeg was. Jeetje wat is dit recept voor herhaling vatbaar! De pubers vroegen of ik het in "het receptenboekje" wil schrijven, voor "later", voor als ik er niet meer ben ;) Denk dat dat wel een groot compliment voor je is. Dankjewel voor het delen! Groetjes Pleun
Lotte
Monday 13th of March 2023
Dag Pleun,
Bedankt voor je superleuke berichtje en wat een mooi compliment! Ik hoop dat je nog jarenlang zelf dit recept kan maken voor je huishouden:-) Nogmaals dank voor het delen, daar wordt ik blij van!
Lotte
Anne
Sunday 24th of April 2022
Zojuist gemaakt (zonder sesamolie, want niet in huis) en het was heerlijk!
Lotte
Monday 25th of April 2022
Hey Anne,
Wat fijn om te horen dat de nasi in de smaak is gevallen! Dankjewel voor je reactie:-)
Groetjes Lotte