Gorgonzola is niet ieders favoriete kaas maar wel de mijne. Ik ben echt dol op gorgonzola, je kunt me ervoor wakker maken (bij wijze van spreken dan, want ik ben nogal gehecht aan mijn nachtrust).
Deze gnocchi gorgonzola met spekjes is een van mijn favoriete gnocchi recepten: makkelijk om te maken en onweerstaanbaar lekker.
Ook fijn: je zet deze gnocchi met gorgonzolasaus binnen 20 minuten op tafel.
Gnocchi gorgonzola met spekjes
Gnocchi roomsaus met gorgonzola
Met een heerlijk romige saus en knapperige spekjes zou je dit gnocchi gerecht ook gnocchi carbonara kunnen noemen. Maar dan wel met lekker veel groente, je leest dit recept tenslotte op GezondWeekmenu.nl.
Zoals al in het begin van dit recept aangegeven valt gorgonzola niet bij iedereen in de smaak. Geen zorgen, je kunt de gorgonzola ook vervangen door een wat minder uitgesproken kaas.
Gebruik bijvoorbeeld mascarpone, ricotta, gewone geraspte kaas of roombrie (als je daar wel van houdt, brie is tenslotte ook vrij uitgesproken qua smaak).
Ingrediënten (4 personen)
- 800 gram gnocchi di patate
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 450 gram tuinerwten
- 200 gram gorgonzola kaas
- 200 ml kookroom
- 125 gram magere spekblokjes
- 2 eetlepels bloem
- Snufje peper
Bereidingswijze
Kook (of bak) de gnocchi en de tuinerwten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Gnocchi koken of bakken: zowel gemakken als gekookte gnocchi smaken prima in dit recept. Hier lees je meer over gnocchi bereiden en krijg je antwoord op de vraag ‘is gnocchi pasta’.
Snipper de ui en pers de knoflook. Bak de spekblokjes, ui en knoflook in een koekenpan gaar.
Pak een steelpannetje en verhit hierin 2 eetlepels bloem. Bak een minuutje of 2 en voeg vervolgens de kookroom toe. Laat goed warm worden (maar niet kokend heet!) en voeg beetje bij beetje de gorgonzola toe (zonder korst).
Laat de gorgonzola helemaal smelten en roer de gorgonzolasaus goed door. Voeg een snufje peper toe (en eventueel zout, maar zelf vind ik dat niet nodig omdat de gorgonzola ook vrij zout is).
Meng in een mooie schaal of in een grote pan de gnocchi, tuinerwten, spekjes, ui en de gorgonzolasaus en serveer met een beetje peterselie.
Gorgonzola gnocchi: variatietips
Pasta gorgonzola saus
Je hoeft deze gorgonzolasaus uiteraard niet met gnocchi te eten, je kunt allerlei soorten pasta gebruiken. Spaghetti gorgonzola, penne gorgonzola, tagliatelle gorgonzola, het smaakt allemaal heerlijk.
Maar misschien ben ik bevooroordeeld, ik vind alles met gorgonzola lekker;-).
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Gnocchi blauwe kaas
Gorgonzola is een Noord-Italiaanse blauwschimmelkaas (gemaakt van rauwe koemelk) en over het algemeen wat zachter van smaak dan veel andere blauwe kazen.
Je kunt deze roomsaus ook maken met een andere blauwschimmelkaas zoals Roquefort (Franse kaas gemaakt van schapenmelk) of Blue Stilton (een niet-rauwe koemelkkaas afkomstig uit Engeland).
Gnocchi vegetarisch
Je maakt dit gerecht eenvoudig vegetarisch door de spekjes achterwege te laten. Om toch een knapperig element toe te voegen aan dit recept met gorgonzola kun je bijvoorbeeld een handje walnoten gebruiken als garnering.
Gnocchi Gorgonzola Met Spekjes
Onweerstaanbaar lekker en binnen 20 minuten op tafel.
Ingrediënten
- 800 gram gnocchi di patate
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 450 gram tuinerwten
- 200 gram gorgonzola kaas
- 200 ml kookroom
- 125 gram magere spekblokjes
- 2 eetlepels bloem
- Peper (en eventueel zout) naar smaak
Bereidingswijze
- Kook de gnocchi en de tuinerwten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Bak de spekblokjes, ui en knoflook in een koekenpan gaar.
- Pak een sauspannetje en verhit hierin 2 eetlepels bloem.
- Bak een minuut of 2 en voeg vervolgens de kookroom toe.
- Laat de kookroom goed warm worden (maar niet kokend heet!) en voeg beetje bij beetje de gorgonzola toe (zonder korst).
- Laat de gorgonzola helemaal smelten en roer de gorgonzolasaus goed door.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Meng in een mooie schaal of in een grote pan de gnocchi, tuinerwten, spekjes, ui en de gorgonzolasaus en serveer met een beetje peterselie.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 618
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Op zoek naar meer gnocchi recepten? Check dan ook deze gnocchi met champignons en pesto of deze gnocchi traybake.