Skip to Content

Snel Recept: Gnocchi Met Tomatensaus En Spekjes

Delen of bewaren voor later?

Afgelopen zomer gingen we op vakantie in Italië waar ik regelmatig een bordje gnocchi bestelde als we uit eten gingen.

Gnocchi met gorgonzolasaus, met truffel of ragu, het smaakte allemaal fantastisch. Wat is de Italiaanse keuken toch lekker…

Eenmaal weer thuis maakte ik op een koude herfstdag deze variant: gnocchi met tomatensaus en spekjes. En ik moet zeggen, die was ook heerlijk!

En, niet onbelangrijk op een doordeweekse dag, je zet deze gnocchi met saus binnen 20 minuten op tafel.

Gnocchi tomatensaus recept

recept-gnocchi-tomatensaus-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Wat is gnocchi?

Even een korte introductie, want wat is gnocchi precies…

Wat zit er in gnocchi?

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: is gnocchi pasta? Het is niet precies hetzelfde, maar een hele bijzondere soort pasta en een typisch Italiaans gerecht.

Gnocchi werd al eeuwen geleden door de Romeinen gegeten en ook vandaag is het een populair gerecht in veel Italiaanse restaurants.

Maar waar is gnocchi eigenlijk van gemaakt? Gnocchi (je spreekt het uit als njokkie) is gemaakt van aardappel, meel en ei. Je kunt het zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen.

gebakken-gnocchi-met-spekjes-gezond-weekmenu

Gnocchi bereiden

Je kunt gnocchi bakken (dan worden ze lekker knapperig) maar gnocchi koken kan ook en gaat supersnel.

Tip: de gekookte gnocchi is klaar als de bolletjes beginnen te drijven (na ongeveer 2 minuten)

In de Italiaanse keuken zul je nooit gebakken gnocchi tegenkomen, dat hoort niet. Maar zelf vind ik knapperige gebakken gnocchi heerlijk…

Is gnocchi gezond?

Net als voor pasta geldt dat er in gnocchi relatief veel koolhydraten zitten. Elke dag een bord vol gnocchi eten is daarom geen goed idee.

Maar in combinatie met deze tomatensaus met groente is dit gnocchi recept een prima keuze voor het avondeten.

Is gnocchi gluten vrij?

Dat ligt er een beetje aan… De meeste gnocchi is niet glutenvrij, want naast aardappel is meel het belangrijkste bestandsdeel.

Maar bijvoorbeeld de verse gnocchi van AH (uit het koelvak) is wel glutenvrij en ook bij andere supermarkten (en online) zijn diverse glutenvrije gnocchi soorten te vinden.

Recept gnocchi tomatensaus

Genoeg gekletst over gnocchi, laten we gaan koken! Voor dit recept heb je slechts 6 ingrediënten nodig en het is supersnel klaar.

Ingrediënten

  • 250 gram magere spekblokjes
  • 800 gram gnocchi
  • 800 gram Italiaanse roerbakgroente
  • 2 blikje tomatenblokjes
  • 100 gram feta
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de gnocchi in ongeveer 10-15 minuten krokant en lichtbruin. Schep regelmatig om en pas op dat de gnocchi niet aanbrandt.

Roerbak in een tweede koekenpan of hapjespan de spekblokjes tot ze lichtbruin en een beetje knapperig zijn. Voeg daarna de Italiaanse roergroente toe en bak nog ongeveer 5 minuten.

Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de Italiaanse kruiden toe en laat de tomatensaus nog 10 minuten pruttelen op laag vuur.

Serveer de saus over de gnocchi en garneer met de verkruimelde feta. Andere lekkere toppings zijn verse basilicum, Parmezaanse kaas (in plaats van feta), kappertjes of olijven. Buon appetito!

gnocchi-tomatensaus-gezond-weekmenu

Gnocchi Met Tomatensaus En Spekjes

Porties: 4
Voorbereidingstijd: 20 minutes
Totale bereidingstijd: 20 minutes

Snel en gezond gnocchi recept met groente en spekjes in tomatensaus

Ingrediënten

  • 250 gram magere spekblokjes
  • 800 gram gnocchi
  • 800 gram Italiaanse roerbakgroente
  • 2 blikje tomatenblokjes
  • 100 gram feta
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

  1. Bak de gnocchi in een koekenpan in een flinke scheut olijfolie in 10-15 minuten krokant en lichtbruin.
  2. Roerbak in een tweede pan de spekblokjes tot ze lichtbruin en een beetje knapperig zijn.
  3. Voeg de Italiaanse groente toe aan de pan met de spekjes en bak nog ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de Italiaanse kruiden toe.
  5. Laat de tomatensaus nog 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Serveer de saus over de gnocchi en garneer met verkruimelde feta.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 570

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten, zoals deze snelle maaltijdsalade met gerookte kip of dit heerlijke recept voor platbroodpizza.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe