Skip to Content

Havermouttaart Met Kwark En Banaan: Gezond Ontbijt

Delen of bewaren voor later?

Ben je op zoek naar een lekker havermout ontbijt maar wil je een keer wat anders dan havermout pannenkoek of overnight oats? Deze havermouttaart met kwark en plakjes banaan is gezond, makkelijk en heel erg lekker!

Je kunt eindeloos variëren met dit havermouttaart recept en dit havermouttaartje met banaan is niet alleen erg lekker als ontbijt, maar ook als verantwoorde snack bij je kopje koffie of thee.

Havermouttaart Met Kwark

havermouttaart-recept-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Havermouttaart met banaan

Recept havermouttaart: benodigde ingrediënten

Om dit havermouttaart ontbijt te maken heb je onderstaande ingrediënten nodig.

Voor de bodem:

  • 80 gram gemalen havermout
  • 50 gram ongemalen havermout
  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 30 ml honing
  • 40 gram pindakaas (100% pinda)
  • 10 gram geraspte kokos
  • Snufje zout
  • Paar drupjes vanille-extract (optioneel)

Als topping:

  • Kwark
  • Banaan
  • Honing

Zoals je kunt zien is dit een havermouttaart zonder suiker, in plaats daarvan gebruik je honing.

Honing niet per se gezonder dan suiker (het is gewoon suiker in vloeibare vorm), maar in kleine hoeveelheden kun je het prima gebruiken in je baksels.

Havermout taart maken: bereidingswijze

Het kost ongeveer 40 minuten om deze banaan havermout taart te maken, waarvan 10 minuten voorbereiding en 30 minuten baktijd.

Wat ik zelf vaak doe is direct als ik uit bed kom het het beslag maken. Als de taart in de oven staat ga ik aankleden, de tafel dekken, de kids uit bed halen en aankleden, etc. Je kent het wel, het drukke ochtendritueel.

Op dagen waarop alles vlotjes gaat zitten we ongeveer aan tafel als het wekkertje van de oven gaat.

Maar meestal ren ik tussendoor snel even naar beneden om de havermouttaart uit de oven te halen en staat deze eerst nog een kwartiertje af te koelen op het aanrecht terwijl manlief en ik in de weer zijn met de kids.

Goed, hoe maak je deze gezonde havermout taart?

Pak als eerste een springvorm en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Verzamel alle ingrediënten en pak een beslagkom uit de kast. Maal de havermout fijn in de keukenmachine of met de staafmixer.

Tip: ik maak meestal in het weekend een grote batch havermoutmeel bewaar dit in een grote weckpot, lekker efficiënt.

Wat ik meestal doe: ik zet de beslagkom op de keukenweegschaal en voeg vervolgens alle ingrediënten één voor één toe. Zo weeg ik meteen de juiste hoeveelheid af en heb ik geen extra afwas.

Havermout-recepten-ontbijttaart-Gezond-Weekmenu

Roer de gemalen en ongemalen havermout, yoghurt, eieren, honing, pindakaas en geraspte kokos goed door elkaar. Voeg een snufje zout toe en eventueel een paar drupjes vanille-extract.

Als het beslag goed gemengd is doe je het in de taartvorm, verdeel het over de bodem met een lepel maar maak je geen zorgen als de havermout taart bodem niet helemaal glad is: het is ‘bobbelig’ beslag.

Havermout-ontbijt-taart-Gezond-Weekmenu

Zet de taart in de voorverwarmde oven, na ongeveer 30 minuten is deze klaar. Laat de taart een kwartiertje afkoelen voordat je deze met toppings versiert.

Wat betreft portiegrootte: als ik ontbijt met havermouttaart eet ik een kwart. Voor bij de koffie of als tussendoortje is een puntje (ik snij 10 punten uit deze hoeveelheid beslag).

Qua toppings: zelf vind ik vanillekwark het lekkerst op de havermouttaart, maar andere smaken kwark zijn ook prima. Snij een banaan in dunne plakjes en verdeel over de kwark.

Sprenkel nog wat honing over de banaan als versiering en voilà, een heerlijk gezond ontbijt!

Havermouttaart bakken: variatietips

Met dit recept voor bananenbrood kun je eindeloos variëren:

  • Havermouttaart met griekse yoghurt: vervang de kwark door griekse yoghurt, heerlijk romig!
  • Appel havermouttaart: in plaats van banaan kun je ook plakjes appel (bestrooit met kaneel) gebruiken als topping.
  • Havermouttaart met noten: je kunt ook fijngehakte walnoten of hazelnoten in het beslag doen in plaats van pindakaas. Of de havermout taart met banaan versieren met wat fijngehakte noten als topping.
  • Havermouttaart met chocola: wat minder gezond maar wel erg lekker zijn stukjes pure chocola als topping. Of bestrooi de taart met wat cacaopoeder voor een subtiele chocolade touch.

Gezonde havermout taart bewaren

Je kunt de havermout taartbodem in een goed afgesloten trommel een paar dagen in de koelkast bewaren (uiteraard zonder kwark of andere toppings, anders wordt het een zompige kliederboel).

Of vries de in stukken gesneden taartbodem in (ik verpak ze in aluminiumfolie), dan blijven ze wel een paar maanden goed.

De havermouttaart is het lekkerst vers uit de oven, zowel in de koelkast als uit de vriezer wordt de bodem iets droger. Maar met een flinke laag kwark merk je daar niks van;-).

Banaan-en-ei-Gezond-Weekmenu

Havermout taart met kwark

Porties: 12
Voorbereidingstijd: 10 minutes
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 40 minutes

Havermouttaart: gezond, makkelijk en lekker!

Ingrediënten

  • 80 gram gemalen havermout
  • 50 gram ongemalen havermout
  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 30 ml honing
  • 40 gram pindakaas (100% pinda)
  • 10 gram geraspte kokos
  • Snufje zout
  • Paar drupjes vanille-extract (optioneel)
  • Kwark (topping)
  • Banaan (topping)

Bereidingswijze

  1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  3. Verzamel alle ingrediënten en pak een beslagkom uit de kast.
  4. Maal de havermout fijn in de keukenmachine of met de staafmixer.
  5. Roer de gemalen en ongemalen havermout, yoghurt, eieren, honing, pindakaas en geraspte kokos goed door elkaar.
  6. Voeg een snufje zout toe en eventueel een paar drupjes vanille-extract.
  7. Doe het beslag in de springvorm en verdeel evenredig met een lepel.
  8. Zet de havermouttaart in de oven en bak deze ongeveer 30 minuten.
  9. Haal de taart uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen.
  10. Versier met de toppings, snijd in stukken en serveer!

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 10 Portiegrootte: 1
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 127

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten voor een gezond ontbijt, zoals havermoutpap met banaan en pindakaas of een frisse groene smootie.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe