Skip to Content

Hoe Maak Ik Een Weekmenu (+ Gratis Weekmenu Planner!)

Delen of bewaren voor later?

Een weekmenu maken: 5 voordelen

Het maken van een weekmenu heeft veel voordelen. Zo hoef je maar één keer per week na te denken over het avondeten en de boodschappen.

Hiermee bespaar je niet alleen tijd, je bespaart ook geld op je boodschappen omdat je precies weet wat je nodig hebt. Daardoor sta je niet langer in de supermarkt te twijfelen bij het schap (had ik nou wel of geen pasta in de voorraadkast liggen).

Verder voorkom je impulsaankopen, waardoor je niet alleen goedkoper uit bent maar wat hoogstwaarschijnlijk ook nog gezonder voor je is.

Ik ken niet veel mensen die als impulsaankoop een grote zak met wortels kopen, de meeste (inclusief ikzelf) zwichten voor die verleidelijke aanbieding van Ben & Jerry’s Cookie Dough ice-cream of de 30% korting op de Tony’s Chocolonely.

Met een weekmenu en boodschappenlijst doe je gericht boodschappen en is de kans dus veel kleiner dat je in een opwelling allerlei ongezonde (en onnodige) dingen koopt (lees tip #8, hiermee maak je het jezelf nog makkelijker).

pastasalade-pesto-feta-gezond-weekmenu

Waarom een weekmenu plannen?

Ik neem je graag mee in mijn eigen verhaal en waarom ik ben begonnen met het maken van een weekmenu. 

Lotte in wonderland

Hi, ik ben Lotte, moeder van twee prachtige kinderen.

Ik hou van koken, reizen, en het maken van lijstjes.

Gezond en gevarieerd eten is zo belangrijk, maar uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om elke dag na te denken over het avondeten.

Toen mijn zoontje in 2018 werd geboren had ik ruim 5 maanden verlof, eerst mijn zwangerschapsverlof en daarna een extra maand ouderschapsverlof.

Tijdens mijn verlof genoot ik elke dag van het spelen met mijn zoontje. Ik deed het huishouden, liep met de kinderwagen naar de winkel om de boodschappen te doen en experimenteerde volop met nieuwe recepten.

Kortom: een heel relaxt leventje (op de slapeloze nachten die je cadeau krijgt bij een baby na).

Toen ik weer begon met werken was het gedaan met deze luxe. Het op tafel krijgen van een verantwoorde avondmaaltijd werd opeens een iets wat me stress opleverde.

Als ik uit mijn werk kwam racete ik langs de winkel waar ik moe, hongerig en inspiratieloos door de schappen dwaalde in een poging iets te bedenken voor het avondeten. Met een tas vol boodschappen fietste ik daarna naar de kinderopvang om mijn zoontje op te halen.

Vervolgens sjeesde ik met een laptoptas, boodschappentas en zoonlief naar huis om daar zo snel mogelijk iets eetbaars op tafel te krijgen terwijl mijn man zijn uiterste best deed ons zoontje nog enigszins tevreden te houden (die op dat tijdstip uiteraard omviel van de honger en slaap en daardoor niet op zijn gezelligst was om het maar zacht uit te drukken).

Om dit scenario te voorkomen haalden we vaak een kant en klaar maaltijd, of een snelle hap op het station onderweg naar huis vanaf ons werk. Niet de gezondste optie en dat merkte ik ook aan mijn lichaam.

Naast structureel slaapgebrek brak dit ongezonde eetpatroon me op en ik besloot het roer om te gooien.Ik begon met het maken van een weekmenu en een boodschappenlijst.

Op zaterdag of zondagochtend stonden mijn man en ik om stipt 8 uur bij de supermarkt (gek genoeg vind je dat als ouder van jonge kinderen opeens helemaal niet meer super vroeg) om alle boodschappen voor de hele week te doen. Het weekmenu printte ik uit en hing ik op ons prikbord.

En dat veranderde alles. Ok niet alles. Maar het nam wel een heleboel stress en gehaast weg. Geen inspiratieloze tripjes naar de winkel meer, maar een blik op het weekmenu en een greep uit de koelkast die gevuld was met gezonde ingrediënten en een halfuurtje later stond het eten op tafel.

Sindsdien ben ik weekmenu’s blijven maken en dat bevalt me uitstekend. Omdat ik in mijn directe omgeving merkte dat dit voor veel gezinnen een uitdaging is ben ik gezondweekmenu.nl begonnen.

Via Gezond Weekmenu kun je het Makkelijke Maaltijden Menu 12 weken pakket bestellen. 12 kant-en-klare weekmenu’s met gezonde recepten en de bijbehorende boodschappenlijst waarmee je in een mum van tijd een verantwoorde maaltijd op tafel zet.

Klik hier om meer te lezen over het Makkelijke Maaltijden Menu

Een gezond weekmenu maken: 10 tips

Hoe maak je een gezond weekmenu? Hieronder deel ik 10 tips om jou te helpen een volleerd weekly menu planner te worden!

1. Kies een vaste dag om je weekmenu te maken

Weekmenu-maken-Gezond-Weekmenu

De eerste stap bij een weekmenu samenstellen, is het kiezen van een vaste dag in de week om het menu te maken. Hierdoor creëer je structuur en daarmee rust in je hoofd.

Je weet vooraf op welke dag je gaat nadenken over het avondeten in plaats van hier elke dag mee bezig te zijn. Zelf vind ik dit één van de grootste voordelen van een weekly meal plan!

Persoonlijk vind ik zaterdag een fijne dag om ons weekmenu te maken. Ik plaats dan ook meteen een bestelling om de boodschappen te laten bezorgen (zie tip #8!).

Ook print ik het weekmenu uit en hang deze op ons prikbord zodat ik tijdens de week in één oogopslag kan zien wat er die avond ook alweer op het menu staat.

2. Bekijk de agenda

Mock-up Gezond Weekmenu abonnement

De volgende stap in een weekmenu opstellen is het checken van de agenda voor komende week. Belangrijke vragen om voor jezelf te beantwoorden zijn o.a.:

  • Voor hoeveel dagen wil je het weekmenu opstellen?
  • Op welke avonden verwacht je (met het hele gezin) thuis te zijn?
  • Komen er nog mensen mee-eten deze week?
  • Op welke dagen zijn er afspraken zoals sport, muziekles, werk, etc.?

Zelf vind ik het fijn om voor vijf dagen een weekmenu te maken. Voor de overige twee dagen hou ik graag flexibiliteit.

Het komt regelmatig voor dat we toch niet thuis zijn op een bepaalde dag en dan is het handig dat ik het gerecht van die dag kan opschuiven naar een van de ‘ongeplande’ dagen.

En soms heb ik gewoon geen zin om eten te koken dus dan bestellen we wat of haal ik iets uit de vriezer.

Ook op drukke avonden waarop mijn man op tijd weg moet om te voetballen is het handig om een makkelijke maaltijd op het menu te zetten in plaats van een recept wat ik voor de eerste keer probeer.

Weekmenu-kindvriendelijk-maken-Gezond-Weekmenu

De eerste keer dat je een avondeten weekmenu gaat maken ben je ongetwijfeld nog aan het puzzelen, maar als je eenmaal een paar keer een weekmenu hebt gemaakt krijg je hier vanzelf meer routine en handigheid in!

3. Check je voorraadkast

Gezondweekmenu-ingredienten

Voordat je op zoek gaat naar lekkere recepten is het slim om de voorraadkast te checken. En dan bedoel ik niet alleen je voorraadkast met houdbare spullen, maar ook de vriezer en de koelkast.

Heb je producten in huis die binnenkort op moeten? Schrijf het desbetreffende ingrediënt op, dan kun je in stap 4 een recept hierbij bedenken.

Zitten er nog maaltijden in de vriezer die er al een tijdje liggen? Plan die in op het menu voor een dag waarop je weinig tijd hebt.

Heb je drie zakken met een restje pasta in de kast liggen? Zet een pastagerecht op het menu zodat je dit op kunt maken.

Een opgeruimde voorraadkast zorgt voor rust in je hoofd en maakt het makkelijker om overzicht te bewaren en je weekmenu te plannen.

4. Zoek lekkere recepten

wraps-met-tonijn-gezond-weekmenu

Dan zijn we nu toe aan de leukste stap: weekmenu gerechten bedenken! Mijn eisen aan de gerechten in elk weekmenu? Gezond, makkelijk en te bereiden met ingrediënten die ik in de supermarkt kan kopen.

Ook moet het weekmenu gezinsvriendelijk zijn. Kortom, genoeg dingen om rekening mee te houden!

Geen weekmenu inspiratie? Download het GRATIS weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst!

Zelf vind ik het heerlijk om door de Allerhande te bladeren of op Pinterest te speuren naar nieuwe recepten die ik kan uitproberen.

Daarom maak ik het liefst op zaterdag het weekmenu, doordeweeks heb ik geen tijd om hier rustig voor te gaan zitten.

Dit uurtje op zaterdagochtend is echt ‘mijn moment’, manlief let op de kinderen en ik zit met een lekker kopje koffie op de studeerkamer om kookinspiratie op te doen en ons weekly menu te maken. Ik kan hier echt van genieten… ieder z’n hobby).

5. Bepaal de volgorde van de gerechten

Let bij het maken van je weekmenu op de houdbaarheid van de ingrediënten. Plan daarom aan het begin van de week gerechten met beperkt houdbare groente of vlees.

Gebruik aan het einde van de week langer houdbare groente in je recepten, zoals ui, wortel, spitskool, bietjes, zoete aardappel, etc. Of vries een groentepakket (of groente die je zelf gesneden hebt) in zodat je die later in de week kunt gebruiken.

Hetzelfde geldt voor vlees, wij eten vaak in het begin van de week gerechten met vis of vlees en aan het einde van de week vegetarische gerechten.

Mocht je een keer niet uitkomen met de houdbaarheidsdatum van een product, dan kun je bijvoorbeeld in het weekend het gerecht vast maken en daarna invriezen (mits het daar geschikt voor is).

6. Maak van één gerecht een dubbele portie

Ingrediënten Italiaanse pastasaus

Een van mijn belangrijkste tips bij het bedenken van de avondeten gerechten en het invullen van je week menu planner is om van één recept een dubbele portie te maken.

Kies hiervoor een gerecht wat gemakkelijk in te vriezen is, zoals pastasaus, nasi, bami of een lekkere gevulde soep.

Als je dit wekelijks doet heb je altijd een back-up maaltijd voor de dagen waarop je geen tijd of energie hebt om te koken.

Of als er onverwachts toch vriendjes of vriendinnetjes van je kids blijven eten, dan heb je toch voor iedereen genoeg eten.

7. Maak de boodschappenlijst

pasta-met-tonijn-en-room-gezond-weekmenu

Als je eenmaal de gerechten voor de week hebt bepaald is het tijd om de bijbehorende boodschappenlijst te maken.

Ik start altijd met de benodigde ingrediënten voor het avondeten, maar daarnaast heb je natuurlijk ook andere boodschappen nodig.

Check nogmaals je koelkast, diepvries en voorraadkast en vul je boodschappenlijst verder aan.

Actie aan het einde van stap 7: hang de week menu planner op een goed zichtbare plek zodat het hele gezin weet wat er die week op het menu staat!

8. Laat je boodschappen bezorgen

Geen zin in het maken van de boodschappenlijst?

Met kleine kinderen boodschappen doen is niet mijn hobby (om het maar voorzichtig uit te drukken). Daarom bestel ik het liefst de boodschappen online.

Geen gedoe met winkelwagentjes, drammende kinderen en lege schappen maar lekker de boodschappen bezorgd tot aan de voordeur. Een luxe waar ik graag een paar euro per maand voor betaal…

Doordeweeks ga ik nog wel eens naar de winkel voor een paar losse boodschappen of als ik iets vergeten ben, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

9. Plan een kliekjesdag

vegetarische-pasta-uit-de-oven-gezond-weekmenu

Zelf eten we meestal op één van de twee niet geplande dagen kliekjes. Zo voorkom je voedselverspilling en bespaar je nog geld ook!

Er blijft regelmatig wat over van een gerecht uit het weekmenu en als dat niet genoeg is voor een hele maaltijd maak ik er een broodje omelet of snelle salade bij (of iets anders wat nog in de koelkast ligt en op moet).

10. Maak een mapje met favoriete recepten

Favoriete-recepten-Gezond-Weekmenu

Zijn er recepten die enorm in de smaak vallen bij je gezin? Bewaar deze favorieten in een mapje! De ene week heb je nu eenmaal meer inspiratie voor weekmenu ideeën dan de andere week.

Hoe fijn is het als je op de momenten waarop je even niks kunt bedenken kunt putten uit je weekmenu recepten mapje! Als je elke week een favoriet recept op het menu zet hou je het weekmenu voor kinderen ook interessant.

En zijn je kids al wat ouder en vinden ze het leuk om mee te helpen? Laat ze meedenken over de gerechten!

12-weekmenu-gezond-weekmenu

Een gezond weekmenu: avondeten zonder stress op tafel!

Ik hoop dat deze weekmenu tips antwoord geven op de vraag ‘hoe maak je een weekmenu?’. Veel plezier met het uitzoeken van recepten voor je weekmenu!

Heb je een vraag? Laat een comment achter of stuur een berichtje.

Delen of bewaren voor later?