Pasta bolognese is misschien wel één van de meest gegeten pasta recepten in Nederland. Logisch ook wel, het is simpel, smakelijk en gaat er bij (de meeste) kinderen goed in.
Maar een traditionele spaghetti bolognese kost wel even tijd. Want hoe langer de saus staat te pruttelen, hoe lekkerder deze wordt.
Op een drukke doordeweekse dag heb je daar vaak geen tijd voor. Voor die dagen is deze snelle bolognesesaus met veel groenten een uitstekend alternatief.
Binnen 30 minuten staat dit makkelijke pasta bolognese recept op tafel en mijn kids smullen hier altijd van.
Snelle bolognesesaus met veel groenten
Spaghetti bolognese recept
Simpele bolognese pasta: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram (volkoren) spaghetti
- 300 gram mager rundergehakt
- 2 uien
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml tomatenpassata
- 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
- Peper en zout
- (Olijf)olie
Tip: heb je echt helemaal geen tijd? Gebruik dan een zak met voorgesneden Italiaanse groenten. Dat scheelt weer een paar minuten.
Zelf bolognese saus maken: bereidingswijze
Bak het gehakt in een braadpan en breng op smaak met peper en zout.
Wel of geen olie: zelf gebruik ik bijna nooit olie als ik gehakt bak omdat hier meestal al genoeg vet in zit.
Maar het is prima om wel een scheutje (olijf)olie te gebruiken om het vlees in te bakken, bijvoorbeeld als je pan niet zo’n goeie antiaanbaklaag meer heeft of je erg mager vlees (zoals kipgehakt) gebruikt.
Snipper intussen de ui en snijd de courgette en paprika in blokjes. Pers de knoflook met een knoflookpers (of snijd zo fijn mogelijk als je die niet hebt).
Tip: investeer in een goed mes en houdt deze goed scherp. Dat maakt het snijwerk een stuk makkelijker en sneller.
Een messenslijper koop je voor een paar tientjes en het scheelt je een koop frustratie (ik heb zelf zo’n hekel aan snijden met een bot mes, vooral uien vind ik dan een crime).
Voeg als het gehakt zo goed als gaar is de gesneden groente en de knoflook toe. Bak het geheel 5-10 minuten (totdat de groente gaar zijn).
Voeg de tomatenpassata en de Italiaanse kruiden toe en laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Kook intussen de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de pasta met de bolognesesaus
Garneer eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Recept spaghetti bolognese: variatietips
Vegetarische spaghetti bolognese
Je maakt deze spaghetti bolognese met gehakt, maar uiteraard kun je ook vegetarische pasta bolognese maken.
Je kunt het vlees vervangen door peulvruchten (zoals linzen) of een vleesvervanger (zoals vegetarische rulstukjes of tofu), of volledig achterwege laten.
Tortellini, ravioli, fusili en meer
Er zijn tientallen verschillende soorten pasta te verkrijgen dus maak gerust een keer iets anders dan spaghetti. Tagliatelle bolognese, penne bolognese, macaroni bolognese, opties te over.
Koolhydraatarme pasta bolognese
Wil je koolhydraatarm eten? Vervang dan de ‘gewone’ spaghetti voor courgette spaghetti. Dit kun je kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken met een spiraalsnijder.
Bolognese saus slowcooker
Eerlijk is eerlijk: een klassieke spaghetti bolognesesaus wordt smaakvoller naarmate deze langer opstaat.
Een manier om dit bolognese saus recept nog lekkerder te maken, zonder hier uren mee bezig te zijn, is om deze in een slowcooker te maken.
Je kunt dit bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze doen (als je vanuit huis werkt), tijdens een mealprep sessie in het weekend of de avond ervoor.
De saus kan in de slowcooker uren pruttelen waardoor de smaken intenser worden en de saus nog lekkerder. Het enige wat je dan nog hoeft te doen voor je aan tafel gaat is de pasta koken.
Zelf maak ik regelmatig grote hoeveelheden pastasaus (deze variant of mijn klassieke Pasta di Mama). Een deel vries ik in zodat ik deze kan gebruiken op dagen waarop ik geen tijd (of geen zin) heb om te koken, ideaal!
Snelle Bolognesesaus Met Veel Groenten
Lekker en makkelijk spaghetti bolognese recept.
Ingrediënten
- 300 gram (volkoren) spaghetti
- 300 gram mager rundergehakt
- 2 uien
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml tomatenpassata
- 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
- Peper en zout
- (Olijf)olie
Bereidingswijze
- Bak het gehakt in een braadpan en breng op smaak met peper en zout.
- Snipper intussen de ui en snijd de courgette en paprika in blokjes. Pers de knoflook.
- Voeg als het gehakt zo goed als gaar is de gesneden groente en de knoflook toe.
- Bak het geheel 5-10 minuten (totdat de groente gaar zijn).
- Voeg de tomatenpassata en de Italiaanse kruiden toe en laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur.
- Kook intussen de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de pasta met de bolognesesaus.
- Optioneel: garneer met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 553
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Op zoek naar nog meer gezonde pastagerechten? Check dan deze recepten:
- Gerookte zalm pasta
- Pasta met ansjovis
- Pasta met roomsaus
- Pasta pesto met zalm
- Pastasalade met gerookte kip
- Romige pastasalade
- Tagliatelle met spinazie
- Vegetarische lasagne
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.