Skip to Content

Authentieke Pasta Di Mama: Echte Italiaanse Pastasaus Maken

Delen of bewaren voor later?

Wil je zelf een heerlijke en authentieke Italiaanse pastasaus maken? Dit familierecept voor heerlijke rode pastasaus komt rechtstreeks uit Italië!

Mijn moeder heeft dit recept gekregen van haar Italiaanse oudtante. Het is dus een echt authentiek Italiaans recept voor pastasaus en het maakt niet uit voor wie ik dit gerecht maak, het is altijd een groot succes.

Ook mijn zoontje smult ervan en vindt het de lekkerste pastasaus die mama maar kan maken.

Italiaanse pastasaus maken

authentieke-italiaanse-pastasaus-maken-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Zelfgemaakte pastasaus naar Italiaans recept

Recept pastasaus: benodigde ingrediënten (4 personen)

Deze pasta di mama is een makkelijke pastasaus met slechts een paar ingrediënten, net als veel andere overheerlijke authentieke Italiaanse recepten.

Eigenlijk is dat is de kern van de Italiaanse keuken: simpel maar super smaakvol eten!

Voor een gezin van 4 personen (2 volwassenen en 2 jonge kinderen) heb je de volgende hoeveelheden nodig:

  • 250 gram gehakt (ik gebruik zelf mager rundergehakt)
  • 4 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 pak tomaten passata (500 ml)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Zout
  • Peper
  • Oregano

Hoewel ik je graag de exacte hoeveelheden zout, peper en oregano zou geven, is dit echt smaak afhankelijk.

Wij houden van redelijk pittig eten, dus ik voeg vaak wat cayennepeper toe in plaats van gewone zwarte peper.

Je kunt deze simpele pastasaus ook makkelijk in grote hoeveelheden maken. Perfect als je mensen te eten krijgt of om in te vriezen.

Ik heb eigenlijk altijd wel een portie in de diepvries liggen, superhandig als ik op een drukke dag geen tijd heb om te koken maar wel een gezonde maaltijd op tafel wil zetten.

Ingrediënten Italiaanse pastasaus

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Tomaten pastasaus maken: bereidingswijze

Eerlijk is eerlijk, het kost even tijd om deze Italiaanse pastasaus met gehakt te maken. Hoe langer je deze tomaten pastasaus laat pruttelen, hoe smaakvoller deze wordt.

Wat ik zelf vaak doe is de pastasaus maken als ik lunchpauze neem, zodat deze lekker lang op kan staan.

Bijkomend voordeel is dat ik tijdens het avondspitsuur het eten snel op tafel heb staan, erg fijn met hongerige kids.

Ok, tijd om aan de slag te gaan!

Pel als eerste de knoflookteentjes. Pak een braadpan of hapjespan en bak hierin het gehakt gaar.

Pers de knoflook (onze knoflookpers is een van mijn meestgebruike keukenhulpjes) en voeg toe aan het gehakt. Kruid het gehakt met peper en zout.

Snipper ondertussen de ui en snij deze in stukjes. De ui hoeft niet heel klein gesneden te worden, het is zelfs beter om iets grotere stukken te houden.

Belangrijk: het is de bedoeling om de uien langzaam gaar te laten worden, dus te karamelliseren in plaats van hard te bakken.

Zet, als het gehakt gaar is, het vuur lager en karameliseer de uien. Neem hiervoor de tijd, de smaak van de uien wordt hierdoor vrij zoet en dit is belangrijk voor de balans van de saus.

Voeg als de uien gekarameliseerd zijn de gepelde tomaten en de passata toe.

Belangrijk: maak de gepelde tomaten niet kapot, de pitjes in de tomaten zijn namelijk een beetje bitter.

Als je de tomaten plet komt deze smaak ook in de saus en dat wil je liever niet. Je kunt als saus helemaal af is eventueel de gepelde tomaten in kleinere stukjes snijden.

Voeg naar smaak zout, peper en oregano toe aan de rode pastasaus en laat deze op laag vuur zo lang mogelijk pruttelen. Roer de saus regelmatig even door om te voorkomen dat deze aanbrandt.

Ik probeer zelf de saus in elk geval een uurtje op te laten staan, daar wordt hij echt lekkerder van. Proef af en toe een hapje en voeg zo nodig nog wat zout, peper of oregano toe.

Als je een keertje weinig tijd hebt kun je deze gezonde pastasaus natuurlijk ook eerder van het vuur halen, maar de pastasaus is dan wel wat minder smaakvol.

Kook als de saus goed op smaak is de pasta. Het maakt niet uit met welke soort Italiaanse pasta je de saus eet, wij vinden zelf rigatoni erg geslaagd. Deze pasta is wat groter en heeft (als je deze al dente kookt) een lekkere bite.

Garneer de verse pastasaus met grana padano, Parmigiano-Reggiano of gewone geraspte kaas. Ik vind een paar olijven of kappertjes ook een smakelijke toevoeging.

Dit is een van mijn favoriete Italiaanse pasta recepten, Buon Appetito!

recept-italiaanse-pastasaus-gezond-weekmenu

Italiaanse pastasaus

Porties: 4
Voorbereidingstijd: 30 minutes
Bereidingstijd: 1 hour
Totale bereidingstijd: 1 hour 30 minutes

Heerlijke authentieke Italiaanse pastasaus

Ingrediënten

  • 250 gram gehakt (ik gebruik zelf mager rundergehakt)
  • 4 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 pakje tomaten passata
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Zout
  • Peper
  • Oregano

Bereidingswijze

  1. Pel de knoflookteentjes.
  2. Bak in een grote saus of hapjespan het gehakt met de knoflook.
  3. Kruid het gehakt met zout en peper.
  4. Snipper en snij ondertussen de uien, dit hoeft niet superfijn.
  5. Voeg als het gehakt gaar is de uien toe en bak deze op laag vuur.
  6. Als de uien gekaramelliseerd zijn kun je de tomatenpassata en gepelde tomaten toevoegen.
  7. Breng de saus op smaak met zout, peper en oregano.
  8. Laat de saus zo lang mogelijk pruttelen en roer deze regelmatig door.
  9. Proef af en toe de saus en voeg indien nodig nog meer kruiden (zout, peper of oregano) toe.
  10. Kook als de saus goed op smaak is de pasta.
  11. Garneer met grana padano of geraspte kaas.

Notities

Voor de hoeveelheid calorieën ga ik uit van 4 gelijke porties en 300 gram pasta (totaal)

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:

Hoeveelheid per portie: Calorieën: 570

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook deze recepten voor parelcouscous met champignons, zelfgemaakte nasi en platbrood pizza met courgette!

Delen of bewaren voor later?

Nienke

Saturday 18th of November 2023

Bedankt voor het recept! Ik heb een vraagje. Je geeft het volgende aan:

‘ maak de gepelde tomaten niet kapot, de pitjes in de tomaten zijn namelijk een beetje bitter.’

Maar blijven de tomaten dan helemaal heel, of vallen ze uit elkaar tijdens het koken? En als ze heel blijven, wat moet je er dan mee doen? Als je ze later nog snijdt komen de bittere pitjes dan alsnog in je saus.

Alvast bedankt voor je reactie!

Jan

Wednesday 7th of February 2024

@Hauke, gewoon vegetarisch gehakt erbij, dat gaat prima!

Hauke

Tuesday 9th of January 2024

Als je geen vlees eet kun je dan gewoon het gehakt weglaten en verder alles doen zoals aangegeven?

Lotte

Wednesday 22nd of November 2023

Hey Nienke,

Dankjewel voor je berichtje en vraag! Het punt is dat als je de tomaten direct kapot maakt de (licht) bittere smaak uit de pitjes lang de tijd heeft om in de saus te trekken. Als je de saus eerst 2 uur laat sudderen en je maakt de tomaten kapot vlak voordat je het gerecht gaat eten dan geven de pitjes geen smaak af. Hopelijk is het zo duidelijk en valt de pastasaus in de smaak (ik heb deze toevallig vandaag zelf nog gemaakt:-).

Groetjes Lotte

Marloes

Tuesday 15th of November 2022

Voeg je geen groente toe ?

Lotte

Wednesday 16th of November 2022

Hey Marloes,

Er zitten 4 uien in het recept en een blik gepelde tomaten:-)

Eet smakelijk! Groetjes Lotte

Skip to Recipe