Hoewel de meeste mensen bij stamppot meteen aan de winter denken, kun je stamppot gerecht ook prima in de zomer eten! Helemaal deze heerlijke variant: zoete aardappel stamppot met spinazie en feta!
Dit gerecht zit vol met (verstopte) groente, handig als je kinderen niet altijd even makkelijk zijn met (groenten) eten.
Zoete aardappel stamppot met spinazie
Recept zoete aardappel stamppot
De basis van deze zomerse stamppot is natuurlijk zoete aardappel. Maar de overige ingrediënten van deze zoete aardappel stamppot, spinazie en feta, geven dit gerecht een lekkere bite en uitgesproken smaak.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kg zoete aardappel
- 300 gram kipfilet
- 400 gram spinazie
- 200 gram feta
- Half groentebouillonblokje
- Sneetje (oud) brood/paneermeel/panko
- Optioneel: lenteui en zongedroogde tomaatjes
Dat zoete aardappel gezond is wist je vast al, maar wist je ook dat je er prima mee kunt bakken? Check ook mijn zoete aardappel recepten voor brownies en cake!
Bereidingswijze
Paneermeel
Om je eigen paneermeel te maken gebruik je een sneetje (oud) brood. Zet de oven op 160 graden en leg de snee brood op het rooster.
Laat deze zo’n 5 minuten hard worden en verkruimel daarna (kan met een keukenmachine maar ook gewoon met een deegroller).
Weinig tijd? Je kunt ook kant-en-klaar paneermeel of panko gebruiken.
Helemaal geen tijd? Laat deze stap dan achterwege, de kipfilet is ook lekker zonder paneermeel.
Zoete aardappel
Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Kook de zoete aardappel in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af maar bewaar een beetje kookvocht, dit heb je straks nodig voor de groentebouillon.
Stamp de zoete aardappelen fijn en breng de zoete aardappel puree op smaak met peper en zout.
Kipfilet
Snijd of knip de kipfilet in stukjes en doe in een kom met een scheutje olijfolie, peper en zout. Voeg het paneermeel of de panko toe en zorg dat alle stukjes hiermee bedekt zijn. Bak de kipstukjes krokant en gaar in een koekenpan.
Spinazie
Je kunt de spinazie op verschillende manieren klaarmaken. Heb je een Quooker? Doe de spinazie in een vergiet en spoel af met kokend water (pas op de hete spetters!).
Geen Quocker? Geen probleem! Roerbak de spinazie een paar minuten in een scheutje olie.
Groentebouillon en feta
Los een half bouillonblokje op in het kookvocht van de zoete aardappel (ongeveer 100 ml) en meng dit door de puree van zoete aardappel. Snijd de feta in blokjes en voeg toe aan de zoete aardappelpuree.
Stamppot zoete aardappel
Tijd om je zoete aardappel gerecht af af te maken door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
Is de zoete aardappel spinazie stamppot nog een beetje droog? Voeg eventueel een beetje roomboter of nog wat kookvocht toe om het gerecht lekker smeuïg te maken.
Optioneel: serveer de zoete aardappelen stamppot met dunne ringetjes bosui voor nog meer bite. De meeste kids (inclusief de mijne) houden niet zo van rauwe lente-ui dus daarom serveer ik dit apart.
Een andere lekkere toevoeging is zongedroogde tomaatjes, die combineren perfect met de feta.
Zoete Aardappel Stamppot Met Spinazie
Zomerse stamppot met zoete aardappel, spinazie en feta.
Ingrediënten
- 1 kg zoete aardappel
- 300 gram kipfilet
- 400 gram spinazie
- 200 gram feta
- Half groentebouillonblokje
- Sneetje (oud) brood/paneermeel/panko
- Zout en peper
- Optioneel: lenteui en zongedroogde tomaatjes
Bereidingswijze
- Zet de oven op 160 graden en leg de snee brood op het rooster. Laat deze zo’n 5 minuten hard worden en verkruimel.
- Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Kook de zoete aardappel in ongeveer 15 minuten gaar.
- Giet de gekookte zoete aardappelen af. Bewaar een beetje kookvocht voor de groentebouillon. Stamp de zoete aardappelen fijn en breng de zoete aardappel puree op smaak met peper en zout.
- Snijd intussen de kipfilet in stukjes en doe in een kom met een scheutje olijfolie, peper en zout.
- Voeg het (zelfgemaakte) paneermeel of de panko toe en zorg dat alle stukjes kipfilet bedekt zijn.
- Bak de kipstukjes krokant en gaar in een koekenpan.
- Spoel de spinazie af onder heet water of bak in een wok met een scheutje olijfolie tot de spinazie grotendeels geslonken is.
- Snij de feta in blokjes.
- Los een half bouillonblokje op in het kookvocht van de zoete aardappel (ongeveer 100 ml) en meng door de zoete aardappel puree.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en serveer eventueel met in dunne ringetjes gesneden bosui of zongedroogde tomaatjes.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 515
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Lees ook mijn andere recepten zoals romige zoete aardappelsoep, heerlijke zelfgemaakte nasi of wraps met kip.
Of check deze posts over het maken van een weekmenu en 25 slimme boodschappen bespaartips.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.