Skip to Content

Zo Kun Je Besparen Op Boodschappen: 25 Onmisbare Tips

Delen of bewaren voor later?

Heb jij ook wel eens van die maanden waarin je op je bankrekening kijkt en je afvraagt waar je loon/ kinderbijslag/ kinderopvangtoeslag/ Belastingteruggave/ vakantiegeld opeens is gebleven?

Boodschappen zijn voor veel huishoudens een van de grootste kostenposten. Wil je besparen op vaste lasten, dan kan het geen kwaad eens kritisch te kijken naar je boodschappen uitgavenpatroon.

In dit artikel vind je 25 tips om geld te besparen op boodschappen doen!

Besparen op boodschappen

Goedkoop boodschappen doen: 25 tips

1. Maak een weekmenu

Het maken van een weekmenu heeft veel voordelen. Zo hoef je maar één keer per week na te denken over het avondeten en de boodschappen.

Maar je bespaart niet alleen tijd met een weekmenu, bezuinigen op boodschappen wordt hierdoor ook makkelijker.

Je weet al wat je gaat eten gedurende die week dus je weet welke ingrediënten je nodig hebt.

En omdat je tijd hebt gestoken in het maken van je weekmenu kom je veel minder snel in de verleiding om een kant-en-klaar maaltijd in je boodschappenmandje te stoppen.

Download hier een gratis weekmenu met boodschappenlijst

2. Maak een boodschappenlijst (en hou je hieraan!)

Maak voordat je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje met alles wat je (echt) nodig hebt. Blijf als je eenmaal in de winkel bent in je hoofd herhalen: ik hou mij aan mijn lijstje.

Hierdoor koop je alleen wat je nodig hebt en voorkom je impulsaankopen. Zo ben je niet alleen goedkoper uit, boodschappen doen met een lijstje betekent doorgaans ook dat je gezonder inkopen doet.

Ik ken niet veel mensen die als impulsaankoop een grote zak met wortels kopen, de meeste (inclusief ikzelf) zwichten voor die verleidelijke aanbieding van Ben & Jerry’s Cookie Dough ice-cream of de 30% korting op de Tony’s Chocolonely.

Met een boodschappenlijst doe je gericht boodschappen en is de kans dus veel kleiner dat je in een opwelling allerlei ongezonde (en onnodige) dingen koopt.

3. Check je voorraadkast

Voorkom dat je onnodige dingen koopt en check tijdens het maken van je boodschappenlijstje je voorraadkast.

Heb je nog 3 potjes gepelde tomaten in de kast staan? Dan hoef je er echt geen 3 bij te kopen.

Heb je drie zakken met een restje pasta in de kast liggen? Bedenk een pastagerecht voor die week zodat je dit op kunt maken.

Een opgeruimde voorraadkast zorgt voor rust in je hoofd en maakt het makkelijker om overzicht te bewaren en geen onnodige boodschappen in huis te halen!

4. Check je koelkast en vriezer

Elk jaar gooien we gemiddeld 34 kilo voedsel per persoon per jaar weg… Ontzettend zonde, slecht voor het milieu en voor je portemonnee.

Dus kijk voor je naar de winkel gaat eerst in je koelkast. Heb je producten die binnenkort op moeten? Bedenk een gerecht met dit ingrediënt en voorkom verspilling!

Hetzelfde geldt voor je vriezer: zitten hier nog ingevroren maaltijden in die er al een tijdje liggen? Zet ze op je weekmenu voor een dag waarop je weinig tijd hebt.

5. Koop slim in

Gezondweekmenu-ingredienten

Bedenk recepten waarbij je voor een deel dezelfde ingrediënten gebruikt. Koop je bijvoorbeeld een zak spinazie en heb je maar de helft nodig voor je pastasaus?

Gebruik de rest van de spinazie dan voor een salade, bijvoorbeeld als lunch of als bijgerecht later die week. Ook hiermee voorkom je verspilling, alles bij elkaar scheelt dat zeker een paar euro per week in je boodschappen budget!

6. Doe 1x per week boodschappen

Toen ik nog geen kinderen had, deed ik bijna elke dag boodschappen. Ik fietste uit mijn werk naar de winkel en dwaalde rustig door de gangpaden met een mandje.

Dit mandje zat uiteindelijk vrijwel elke dag vol, doorgaans met allerlei lekkere maar zeker niet noodzakelijke inkopen.

De kosten van die dagelijkste tripjes naar de supermarkt telden bij elkaar op tot een schrikbarend hoog boodschappen bedrag per maand…

Sinds ik kinderen heb maak ik een weekmenu en doe ik 1x per week boodschappen.

En hoewel de boodschappen er in totaal niet goedkoper op zijn geworden (voor 4 personen boodschappen doen kost nou eenmaal meer geld dan voor 2, en dan heb ik het nog niet eens over de huidige prijsstijgingen), houd ik de kosten nog redelijk binnen de perken omdat ik veel bewuster boodschappen doe en veel minder onnodige dingen koop.

12-weekmenu-gezond-weekmenu

7. Online boodschappen bestellen

Natuurlijk, boodschappen bezorgen kost geld. Toch kan online boodschappen doen al snel uit want hiermee wordt het nog veel makkelijker om je aan je boodschappenlijstje en je boodschappenbudget te houden.

Je wordt niet afgeleid door de verleidelijke aanbiedingen. Je vult rechtstreeks in de app in wat je nodig hebt en ziet direct hoeveel je boodschappen kosten.

Is dit meer dan je wekelijkse boodschappen budget? Kijk dan of je een aantal boodschappen kunt schrappen of kunt vervangen voor een goedkopere optie (zie tip 8).

Online boodschappen bestellen kan bij de meeste grote supermarkten, hieronder zie je een overzichtje.

SupermarktBezorgkostenBestellen
AHvanaf €2,50* Klik hier
Jumbovanaf €6** Klik hier
PLUSvanaf €6Klik hier
Picnicgratis (bij bestellingen van €35 of meer)Klik hier***

* Bezorgbundel €14 per maand.

** Vanaf €70 krijg je €1 korting op de bezorgkosten.

*** Met de code LOTT3247 krijg je €5 korting op je eerste Picnic bestelling.

8. Kies voor eigen merk

Alle supermarkten hebben naast de A-merken zoals Coca-Cola, Calvé en Ariel ook heel veel producten van hun eigen huismerk. En die zijn vaak veel goedkoper!

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat een mandje boodschappen met huismerk producten maar liefst 45% goedkoper was dan een mandje met producten van A-merken.

Binnen eigen merk heb je vaak ook nog meerdere keuzes. Zo heb je bij Albert Heijn bijvoorbeeld AH Magere Yoghurt (B-merk) maar ook De Zaanse Hoeve Magere Yoghurt (C-merk) en die is het goedkoopste.

Vaak staan deze producten op de onderste schappen, zak dus regelmatig even door je knieën tijdens het winkelen.

8. Doe zonder kinderen boodschappen

Goedkoop-boodschappen-doen-Gezond-Weekmenu

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar als ik boodschappen doe met mijn kids:

  • Ben ik veel meer afgeleid en vergeet ik dingen van het lijstje (want maar half aandacht)
  • Doe ik langer over de boodschappen (want zoonlief wil zo graag ‘helpen’)
  • Ben ik duurder uit (want kind 1 heeft honger en kind 2 heeft dorst en ik ben vergeten een boterham + een flesje water mee te nemen)
  • Kom ik thuis met dure dingen zoals Organix fruitzakjes (want die zagen er zo lekker uit)

Kortom: winkel zonder kinderen! Dat gaat sneller en scheelt aanzienlijk in je boodschappen uitgaven.

9. Stel een maandelijks budget in voor je boodschappen (en hou je hieraan)

Soms werkt het zo simpel als jezelf een vast budget voor boodschappen te geven.

Stel, je uitgaven aan boodschappen per maand zijn nu €500. Probeer dan eens een maand maximaal €450 uit te geven, of €400.

Je zult hierdoor veel bewuster boodschappen doen en je al snel realiseren welke producten je eigenlijk niet nodig hebt, maar wel regelmatig in je karretje gooit.

Vind je het lastig je aan je budget te houden?

Pin dan wekelijks (of maandelijks) het boodschappenbedrag en neem alleen contant geld mee naar de winkel. Dan moet je je wel aan het budget houden want je hebt simpelweg niet meer geld meegenomen.

11. Doe geen boodschappen met een lege maag

Dit advies heb je ongetwijfeld eerder gehoord, maar het helpt echt! Als je door de winkel loopt met een knorrende maag ben je veel eerder geneigd om ongezonde dingen te kopen en om te veel te kopen.

Een weekmenu (tip 1) maakt het al veel makkelijker om je te houden aan een gezond eetpatroon, net als het maken van een boodschappenlijstje.

Als je dan ook nog zorgt dat je een goed ontbijt of lunch achter de kiezen hebt komt het helemaal goed met die inkopen;-).

12. Kook zonder pakjes

Pakjes en zakjes zijn nergens voor nodig. Niet alleen zitten hier vaak allerlei onnodige toevoegingen en conserveermiddelen in, ze zijn ook duurder dan wanneer je zelf een kruidenmix of saus maakt.

Kortom: kook zelf lekkere dingen!

Hier vind je een aantal recepten ter inspiratie:

Makkelijke-recepten-familie-avondeten-Gezond-Weekmenu

13. Koop geen kant-en-klaar maaltijden

Ook voor kant-en-klaar maaltijden geldt dat deze duurder zijn dan een zelf gekookte maaltijd.

Daarnaast zijn er, ondanks het grote aanbod kant-en-klaar maaltijden, weinig maaltijden waarmee je voldoende groente binnenkrijgt.

Verder zit vaak te veel zout, suiker en calorieën in dit soort maaltijden en te weinig vezels. Genoeg redenen dus om zelf te koken! Hier vind je een aantal recepten ter inspiratie.

14. Koop afgeprijsde producten

In de meeste supermarkten worden producten die bijna over datum zijn afgeprijsd.

Bij Albert Heijn heb je de 35% stickers en bij een aantal Lidl winkels kosten versproducten waarvan de laatste dag van houdbaarheid is aangebroken maar 25 cent!

15. Let op aanbiedingen

Let goed op scherpe aanbiedingen maar koop geen onnodige spullen.

1+1 actie op het toiletpapier? Inslaan!
1+1 aanbieding op dure smoothies uit de koeling die je normaal gesproken ook nooit koopt? Laten liggen!

Let vooral voor houdbare boodschappen goed op mooie aanbiedingen, je kunt deze producten vaak lang bewaren en kunt op deze manier echt veel geld besparen.

Maar ook voor groentepakketten en vlees zijn er regelmatig aanbiedingen die de moeite waard zijn, mits je producten in kunt vriezen (zie tip #18).

16. Eet (wat vaker) vegetarisch

Salade-Gezond-Weekmenu

Vlees is vaak een van de duurste ingrediënten van je maaltijd.

Daarnaast is vlees erg belastend voor het milieu, nog een hele goede reden om die hamburger te laten staan en in plaats daarvan een lekkere vegetarische lasagne te maken.

17. Drink geen (of minder) alcohol

Bier en wijn zijn duur. Logisch, want er zitten aardig wat accijns op. Wil je geld uitsparen op boodschappen? Laat die fles wijn of dat kratje bier dan achterwege!

18. Gebruik je vriezer

Vaak is het goedkoper om een kilo gehakt of kipfilet te kopen in plaats van een kleine verpakking. Reken de prijs per kilo/liter goed na en bedenk of je het product kunt bewaren.

Het heeft geen zin om 3 kg kip te kopen als je dit niet kwijt kunt in je vriezer, maar als je daar wel de mogelijkheid toe hebt kan dat je euro’s besparen op je boodschappen!

19. Las een kliekjesdag in

Het Makkelijke Maaltijden Menu - gezondweekmenu.nl

Heb je avondeten over? Gooi het niet weg maar las 1x per week een kliekjesdag in. Of eet overgebleven restjes van het avondeten de volgende dag als lunch.

20. Negeer de marketing trucjes

Er worden in supermarkten veel misleidende marketing trucs gebruikt. Zo staat er op veel kinderkoekjes dat het een ‘bron van vezels’ is.

En hoewel er zeker wel wat vezels inzitten valt dit in het niet bij de hoeveelheid suiker die ook in het koekje zit.

Dus vergeet die Sultana Boordevol Granen Fruit biscuit en geef je kind in plaats daarvan een banaan, snoeptomaatjes of een boterham. Veel gezonder en goedkoper.

21. Controleer je kassabon

Je zal niet de eerste zijn bij wie de kassabon niet klopt. Zijn de aanbiedingen wel goed verrekent? Heb je niet per ongeluk een product 2x gescand met de zelfscanner?

Heb je producten met een afprijssticker gekocht? Let dan extra goed op, deze worden vaak vergeten bij de kassa.

22. Doe mee aan spaarprogramma’s van supermarkten

In veel supermarkten kun je meedoen aan spaarprogramma’s. Bij Jumbo spaar je punten die je kunt inwisselen voor korting en gratis producten.

Met Lidl Plus spaar je voor gratis boodschappen en met het PLUSpunten spaarprogramma spaar je zegels en ontvang je 6 euro contant voor een volle zegelspaarkaart.

23. Ga naar de markt/Toko/Amazing Oriental

Groente-en-fruit-gezond-weekmenu

Natuurlijk is het handig om naar de welbekende supermarkten te gaan waar je al je boodschappen tegelijk kunt inslaan.

Toch kan je veel geld besparen op je boodschappen door op andere plekken bepaalde inkopen te doen.

Koop groente op de markt, scoor grootverpakkingen met specerijen in de Toko of de Amazing Oriental en koop vers fruit in kleine buitenlandse supermarkten.

24. Download de Too Good To Go app

Een handige app is de Too Good To Go app. Met deze app maak je niet alleen de wereld een stukje beter (de slogan is ‘Red eten, help de planeet’) maar bespaar je ook nog eens keiharde euro’s!

Allerlei bedrijven (zoals bakkers, supermarkten en benzinestations) doen mee met deze movement. Via de app kun je lokale ondernemers bij jou in de buurt vinden die producten over hebben.

Jij koopt via de app een verrassing box met allerlei soorten producten voor een vaste lage prijs bij deze ondernemer(s).

Jij blij, ondernemer blij, planeet blij. (En weer wat geld bespaart).

25. Neem de houdbaarheidsdatum met een korreltje zout

Natuurlijk, bij vlees moet je echt goed op de houdbaarheidsdatum letten.

Maar voor veel producten (zoals blikken, gedroogde kruiden, diepgevroren groente, etc.) geldt dat het veel belangrijker is om goed te ruiken, te kijken en eventueel een klein stukje te proeven om te beoordelen of iets nog goed is.

Hier lees je meer over het verschil tussen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot’. Kijk, ruik en proef dus eerst voordat je iets weggooit en onnodig geld uitgeeft aan het vervangen van dit product.

Bespaartips boodschappen

Hopelijk helpen deze tips en wordt minder geld uitgeven aan boodschappen een stukje makkelijker! Heb je een vraag? Laat een comment achter of stuur een berichtje.

Delen of bewaren voor later?