Wat is er nou lekkerder dan een versgebakken appeltaart? Niet voor niets is het bakken van een appeltaart een bekend trucje als je huis te koop staat en er zijn bezichtigingen, er ruikt weinig zo verleidelijk als een appeltaart die net uit de oven komt.
Helaas is appeltaart niet zo gezond, vanwege de grote hoeveelheid suiker en boter die in de meeste klassieke appeltaart recepten zit.
Maar met dit recept voor gezonde appeltaart zonder suiker en boter maak je je kinderen (en jezelf) ongetwijfeld erg blij.
Deze kleine appeltaartjes (of appeltaart punten) zijn perfect voor een speciale gelegenheid of zelfs gewoon om mee te geven naar school als verantwoord tussendoortje voor je kids!
Gezonde appeltaart zonder suiker
Kleine appeltaartjes zonder suiker
Verantwoorde appeltaart maken: ingrediënten
Om deze makkelijke appeltaartjes te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig, de meeste hiervan heb je waarschijnlijk al in huis.
Voor het maken van ongeveer 12 kleine havermout appeltaartjes heb je nodig:
- 2 appels
- 100 gram rozijnen
- 3 eieren
- 100 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram havermout
- 200 ml yoghurt
- Half zakje bakpoeder (7 gram)
- 3 tl kaneel
Zelf appeltaart maken: bereidingswijze
Ook al gebruik je voor dit suikervrije appeltaart recept geen kant en klare mix, het maken hiervan is gemakkelijk en snel.
Ik ben zelf niet zo snel in appels schillen (misschien omdat ik linkshandig ben) maar ik heb alsnog met een 20 minuten de taartjes in de oven staan.
Goed, laten we beginnen met het bakken van deze appeltaart zonder boter en suiker!
Verwarm als eerste de oven voor op 180 °C. Smelt een blokje roomboter in een pan en smeer de taartvormpjes met een dun laagje in.
Een kwastje is het handigst hiervoor maar het kan ook met keukenpapier (let wel op dat je je vingers niet verbrand aan de hete boter!).
Ook erg handig is bakspray, daarmee spray je een heel dun en egaal vetlaagje in de vormpjes en kun je de taartjes er straks gemakkelijk uithalen.
Weeg de rozijnen af en laat deze in warm water wellen. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes.
Kluts de eieren door elkaar in een aparte kom en weeg daarna het volkorenmeel, de havermout, yoghurt, bakpoeder en kaneel af.
Voeg dit allemaal bij elkaar in een grote beslagkom. Roer de ingrediënten met een lepel goed door elkaar (je hebt hiervoor geen mixer nodig).
Voeg de appel en de gewelde rozijnen toe en roer deze ook door het appeltaart beslag. Proef een klein hapje van het beslag en voeg eventueel nog wat kaneel toe.
Verdeel het appeltaart deeg over de taartvormpjes. Ik heb zelf maar 6 kleine taartvormpjes en doe vaak het overige beslag in een muffinvorm, dat werkt ook prima.
Of je bakt eerst de ene helft van de taartjes en daarna de volgende batch.
Heb je geen kleine taartvormpjes of een muffinblik?
Geen probleem! Je kunt met deze hoeveelheid beslag ook een appeltaart bakken in een quichevorm van 25 cm.
De taart wordt niet zo hoog als een ‘ouderwetse appeltaart’ (als ik kies voor deze optie snij ik de taart in 12 puntjes die ik per stuk invries).
Zet de taartjes in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Let op: als je één grote taart maakt duurt het meestal 35-40 minuten voordat deze helemaal gaar is.
Check met een satéprikker of de taartjes gaar zijn, als de prikker schoon uit het taartje komt zijn ze klaar.
Laat de appeltaartjes of appeltaart zonder boter even afkoelen, anders krijg je ze niet heel uit de vormpjes en dat zou zonde zijn.
Haal de taartjes na ongeveer een kwartiertje uit de vormpjes en geniet samen met je kinderen van de lekkerste havermout appeltaart zonder suiker die je ooit hebt geproefd!
Bewaren appeltaart
Je kunt deze gezonde mini appeltaartjes prima een aantal dagen bewaren in een goed afgesloten trommel. Of verpak ze in aluminiumfolie doe ze in de vriezer.
Ideaal als er onverwachts bezoek over de vloer komt of als je je kids wil verrassen met een heerlijke maar verantwoorde snack!
Gezonde appeltaart zonder suiker
Heerlijke appeltaartjes zonder boter en suiker
Ingrediënten
- 2 appels
- 100 gram rozijnen
- 3 eieren
- 100 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram havermout
- 200 ml yoghurt
- Half zakje bakpoeder (7 gram)
- 3 tl kaneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt een klein beetje roomboter in een pan en vet de taartvormpjes in.
- Weeg de rozijnen af en laat deze wellen in warm water.
- Schil de appel en snij deze in kleine blokjes.
- Kluts de eieren door elkaar.
- Weeg de overige ingrediënten af (volkorenmeel, havermout, yoghurt, bakpoeder en kaneel) en doe alles in een grote beslagkom.
- Roer met een lepel de ingrediënten door elkaar.
- Voeg de appel en de rozijnen toe en roer deze door het beslag.
- Optioneel: voeg naar smaak nog wat kaneel toe.
- Verdeel het beslag over de taartvormpjes.
- Bak de appeltaartjes in ongeveer 30 minuten gaar.
- Laat ze even afkoelen, anders krijg je de taartjes niet heel uit de vormpjes.
- Eet smakelijk, geniet van deze heerlijke zelfgemaakte appeltaartjes!
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 12Hoeveelheid per portie: Calorieën: 120
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze recepten vind je misschien ook interessant:
Bakken zonder suiker
Heerlijk Smeuïge Zoete Aardappel Brownies
Lekker en gezond als tussendoortje voor de echte chocaholics.
Gezonde Zoete Aardappel Cake Zonder Suiker
Groente in je cake? Laat je verassen door deze gezonde cake met zoete aardappel.