Als moeder ben ik altijd op zoek naar recepten voor lekkere tussendoortjes voor mijn kids die een gezond alternatief bieden voor calorierijke koekjes, zoute chips en suikerrijke snoepjes.
Dit heerlijke en gezonde bananenbrood zonder suiker met havermout is één van mijn favorieten (en van mijn zoontje!).
Je maakt het beslag voor dit verrukkelijke bananenbrood zonder suiker en boter binnen een kwartiertje, daarna moet het nog 45 minuten in de oven voordat je samen met je kinderen kunt genieten van deze smakelijke en verantwoorde snack.
Recept bananenbrood zonder suiker met havermout
Bananenbrood bakken: simpel, snel en superlekker
Wat dit bananenbrood gezond maakt is dat je geen suiker en geen boter gebruikt.
In plaats daarvan maken de bananen en rozijnen het bananenbrood zoet en smaakvol door de van nature aanwezige suikers. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter het bananenbrood uiteindelijk wordt.
Bananenbrood maken: ingrediënten
Voor dit bananenbrood recept zonder suiker heb je 7 ingrediënten nodig.
Veel huishoudens hebben de meeste hiervan al standaard in de voorraadkast, dus met een beetje geluk hoef je voor dit recept niet eens naar de supermarkt.
- 3 bananen
- 80 gram rozijnen
- 3 eieren
- 75 gram volkoren tarwemeel
- 75 gram havermout
- Half zakje bakpoeder (7 gram)
- 20 gram gemalen kokos*
*Als je geen gemalen kokos in huis hebt is dat geen probleem. Het bananenbrood smaakt ook prima zonder kokos, alhoewel ik zelf de kokos wel echt iets vind toevoegen.
Bananenbrood recept: bereidingswijze
Met kinderen heb je geen tijd om eindeloos in de keuken te staan, tenminste, mij lukt dat niet. Dit recept is simpel en snel, als ik echt haast heb staat het bananenbrood binnen 10 minuten in de oven.
Als je voor de eerste keer dit bananenbrood bakt, reken dan op een kwartiertje.
Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Pak dan een cakevorm van 25 cm en bekleed deze met bakpapier. Je kunt de vorm in plaats daarvan ook invetten met roomboter of bakspray.
Verzamel vervolgens alle benodigde ingrediënten voor het bananenbrood, je staafmixer of keukenmachine, een keukenweegschaal en een kom voor het beslag.
Pureer de bananen met de staafmixer of keukenmachine tot een glad mengsel.
Voeg vervolgens de rozijnen toe en mix kort mee (niet te lang, je moet nog stukjes rozijn zien).
Kluts de eieren in een aparte kom (let op dat er niet per ongeluk stukjes eierschaal in vallen) en voeg daarna toe aan het banaan-rozijn mengsel, mix kort door elkaar.
Weeg het volkorenmeel, de havermout, de gemalen kokos en het bakpoeder af en voeg toe aan het aan het banaan-rozijn-ei mengsel.
Meng met de staafmixer of keukenmachine tot één geheel en giet in de met bakpapier beklede cakevorm.
Bak het bananenbrood gedurende 45 minuten in het midden van de oven.
Om te controleren of het bananenbrood gaar is kun je een satéprikker in het midden steken. Als deze er schoon uitkomt is je suikervrij bananenbrood klaar!
Haal het bananenbrood uit de oven, laat het een kwartiertje afkoelen in de cakevorm en haal deze daarna uit de vorm.
Dan nu het lastigste gedeelte (in elk geval wel voor mijn zoontje;-): laat het bananenbrood met rozijnen nog zo’n 30 minuten afkoelen en snijd daarna in ongeveer 12 plakken.
Bananenbrood gezond recept: variatie tips
Met dit recept voor bananenbrood kun je eindeloos variëren:
- Je kunt de rozijnen vervangen door dadels.
- Bananenbrood met walnoten smaakt ook heel lekker.
- Pure chocola is een heerlijke toevoeging maar dit maakt het bananenbrood natuurlijk wel minder gezond.
Is dit bananenbrood met havermout en rozijnen gezond?
Jazeker! Dit gezonde bananenbrood met maar 120 kcal per plak is een heerlijk tussendoortje voor je kind (en jezelf natuurlijk).
Je kunt ook prima een plakje eten als ontbijt of lunch, mijn zoontje eet ’s ochtends niks liever dan ‘maanbrood’ zoals hij het noemt.
Bananenbrood bewaren
Wat ik zelf altijd doe is het bananenbrood in plakken snijden en deze per plak in aluminiumfolie wikkelen.
Vervolgens gooi ik ze in de vriezer en haal er een plakje uit als ik het nodig heb. Hierdoor blijft het bananenbrood lekker vers en kun je het een geruime tijd bewaren.
Gezond bananenbrood zonder suiker
Heerlijk gezond bananenbrood zonder suiker.
Ingrediënten
- 3 bananen
- 80 gram rozijnen
- 3 eieren
- 75 gram volkoren tarwemeel
- 75 gram havermout
- Half zakje bakpoeder (7 gram)
- 20 gram gemalen kokos*
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Weeg het volkorenmeel, de havermout, de gemalen kokos en het bakpoeder af.
- Pureer de bananen met de staafmixer of keukenmachine tot een glad mengsel.
- Voeg de rozijnen toe en mix kort mee (niet te lang, je moet nog stukjes rozijn zien).
- Kluts de eieren in een aparte kom en voeg deze toe aan het banaan-rozijn mengsel, mix kort door elkaar.
- Voeg het volkorenmeel, de havermout, de gemalen kokos en het bakpoeder toe aan het aan het banaan-rozijn-ei mengsel.
- Meng met de staafmixer of keukenmachine tot één geheel en giet in de met bakpapier beklede cakevorm.
- Bak het bananenbrood 45 minuten in het midden van de oven.
- Haal het bananenbrood uit de oven en laat ongeveer een kwartiertje afkoelen in de cakevorm.
- Haal het bananenbrood uit de vorm en laat nog een halfuur afkoelen.
- Snij het bananenbrood in 12 plakken en smullen maar!
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 12Hoeveelheid per portie: Calorieën: 120
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze recepten vind je misschien ook interessant:
Bakken zonder suiker
Gezonde Appeltaart Zonder Suiker
Deze appeltaart is gemakkelijk om maken, verantwoord en heel erg lekker!
Heerlijk Smeuïge Zoete Aardappel Brownies
Lekker en gezond als tussendoortje voor de echte chocaholics.
Gezonde Zoete Aardappel Cake Zonder Suiker
Groente in je cake? Laat je verassen door deze gezonde cake met zoete aardappel.