Een van mijn hobby’s (of eigenlijk mijn enige hobby naast reizen, want laten we eerlijk zijn, hoeveel tijd heb je nou eenmaal voor hobby’s met jonge kinderen) is koken en bakken.
Ik vind het heerlijk om te experimenteren in de keuken en ben altijd op zoek naar recepten voor lekkere tussendoortjes voor mijn kids.
Deze heerlijke zoete aardappel cake zonder suiker is een bijzonder geslaagd bak experiment en ik deel dit recept dan ook graag met jullie!
Zoete aardappel cake zonder suiker
Recept: Gezonde cake met zoete aardappel
Wat deze cake van zoete aardappel gezond maakt is dat je geen suiker en geen boter gebruikt. Ook zoete aardappel zelf is heel gezond.
Je zult misschien denken: een cake bakken zonder boter maar met zoete aardappel, is dat niet een beetje gek?
Maar geloof me, als je een plakje van deze heerlijke cake hebt geproefd ben je direct overtuigd dat dit een uitstekend idee is.
Zoete aardappel is een veelzijdig ingrediënt, je kunt het gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Daarnaast zit deze groente (ja, zoete aardappel is een groente) boordevol vitamines, vezels en andere gezonde stofjes.
Cake met zoete aardappel: benodigde ingrediënten
Voor het maken van dit gezonde cake zonder suiker recept, heb je in totaal 10 ingrediënten nodig:
- 350 gram zoete aardappel
- 100 gram speltmeel (amandelmeel is erg lekker, andere soorten meel zijn ook prima)
- 100 gram gemalen havermout (je kunt dit eenvoudig zelf maken door havermout vlokken fijn te malen in een food processor.
- 3 eieren
- 100 ml melk (ik gebruik zelf gewone melk maar amandelmelk of havermelk zijn goede alternatieven)
- 50 gram walnoten
- 60 gram dadels
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels speculaaskruiden
- Snufje zout
Met deze hoeveelheid maak je genoeg beslag voor een cakevorm van 25 cm.
Recept zoete aardappel cake zonder boter en suiker: bereidingswijze
Vanwege het koken van de zoete aardappel kost het maken van deze suikervrije cake iets meer tijd kost dan de meeste recepten op deze site.
Desalniettemin is het een eenvoudig recept en staat de cake binnen een halfuur in de oven.
Wel als eerste de dadels in heet water. Schil daarna de zoete aardappel, snij deze in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden en weeg de overige ingrediënten af. Vet de cakevorm in met bakspray of bekleed de vorm met bakpapier. Hak de walnoten in stukjes.
Als de zoete aardappel gaar is, giet deze af en pureer met een staafmixer of in de keukenmachine (of prak ze fijn met een vork).
Meng het speltmeel, gemalen havermeel, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout in een grote kom.
Snijd de gewelde dadels in kleine stukjes of pureer deze met het kleine bakje van je foodprocessor. Doe de dadelpuree, zoete aardappelpuree, melk, en eieren in de keukenmachine en mix door elkaar.
Voeg daarna de kom met droge ingrediënten (speltmeel, havermeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout) toe en meng het geheel tot een glad beslag.
Voeg als laatste de gehakte walnoten toe, roer deze met een lepel door het beslag (of mix op een lage stand).
Doe het beslag in de cakevorm en bak de gezonde cake met zoete aardappel gaar in ongeveer 35-40 minuten.
Steek om te controleren of de cake gaar is een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt is je zoete aardappel baksel klaar en mag deze uit de oven.
Laat de cake een kwartiertje afkoelen in de cakevorm. Let op: de cake zakt een beetje in tijdens het afkoelen, dat hoort zo.
Haal de cake daarna uit de vorm en laat deze nog zo’n 30 minuten afkoelen. Snij de suikervrije cake met zoete aardappel daarna in ongeveer 12 plakken.
Variatietips voor dit zoete aardappel cake recept
- Je kunt met hetzelfde recept gemakkelijk zoete aardappel muffins maken, bijvoorbeeld als traktatie voor op school. Doe het beslag dan niet in een cakevorm maar in een muffin bakblik. Met deze hoeveelheid beslag kun je ongeveer 12 muffins maken.
- Citroenrasp geeft je cake een frisse twist en combineert erg goed met de zoete aardappelcake. Ook erg lekker is een beetje versgeraspte gember.
- Hou je niet zo van speculaaskruiden? Je kunt dit ook vervangen door kaneel.
Zoete aardappel cake zonder suiker
Gezonde cake zonder boter en suiker
Ingrediënten
- 350 gram zoete aardappel
- 100 gram speltmeel
- 100 gram gemalen havermout
- 3 eieren
- 100 ml melk
- 50 gram walnoten
- 60 gram dadels
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels speculaaskruiden
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Wel de dadels in heet water.
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes, Kook in ongeveer 15 minuten gaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Weeg de overige ingrediënten af.
- Vet een cakevorm van 25 cm of bekleed met bakpapier
- Giet de zoete aardappel af en pureer.
- Pureer ook de dadels of snijd in kleine stukjes (zo klein mogelijk).
- Meng het speltmeel, gemalen havermeel, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout in een grote kom.
- Doe de zoete aardappelpuree, melk, dadelpuree/stukjes en eieren in de keukenmachine en mix door elkaar.
- Voeg de kom met droge ingrediënten (speltmeel, havermeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout) toe en meng tot een glad beslag.
- Voeg de gehakte walnoten toe en roer met een lepel door het beslag.
- Doe het beslag in de cakevorm
- De gezonde cake bakken duurt ongeveer 35-40 minuten.
- Haal de zoete aardappelcake uit de over en laat deze ongeveer 15 minuten afkoelen in de cakevorm.
- Haal de cake uit de vorm en laat deze nog een halfuur afkoelen.
- Snij de cake in ongeveer 12 plakken.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 12Hoeveelheid per portie: Calorieën: 160
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze recepten met havermout vind je misschien ook interessant:
Bakken zonder suiker
Gezonde Appeltaart Zonder Suiker
Deze appeltaart is gemakkelijk om maken, verantwoord en heel erg lekker!
Heerlijk Smeuïge Zoete Aardappel Brownies
Lekker en gezond als tussendoortje voor de echte chocaholics.
Diana
Sunday 24th of December 2023
Deze cake is superlekker!! En nog gezond ook!!
Vraagje, kan ik de beslag ook een dag van te voren maken?
Lotte
Sunday 7th of January 2024
Hey Diana,
Wat fijn om te horen! Ik eet de cake zelf ook graag, erg fijn om een gezond tussendoortje te hebben:-) Wat betreft je vraag, ik zou het zelf niet doen i.v.m. de rauwe eieren die door het beslag zitten. Natuurlijk blijft het beslag wel koud in de koelkast en bak je de cake daarna nog, maar ik verwerk rauwe ei het liefst zo snel mogelijk.
Groetjes Lotte