Chili con carne is een typisch Mexicaans gerecht wat iedereen op zijn eigen manier maakt. Deze chili con carne zonder pakje maak je met slechts handjevol kruiden en kun je, als je echt haast hebt, binnen 30 minuten op tafel zetten.
Dit chili con carne recept is ook heel geschikt voor een slowcooker, want hoe langer de saus pruttelt, hoe lekkerder deze wordt.
Kortom: een stevig herfstrecept zodat je er weer even tegenaan kunt als je na het avondeten nog door het gure herfstweer moet fietsen.
Chili con carne zonder pakje
De lekkerste chili con carne maken
Zelf chili con carne maken is heel eenvoudig met dit recept. Je hebt maar een paar ingrediënten en een aantal veelgebruikte (dus geen obscure moeilijk te verkrijgen) kruiden nodig en voilà: jouw eigen chili con carne, lekker en simpel!
Chili con carne ingredienten (4 personen)
- 300 gram zilvervliesrijst
- 200 gram mager rundergehakt
- 125 gram magere spekblokjes
- 500 ml tomatenpassata
- 1 blokje runderbouillon
- 3 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 1 blik bonenmix met mais
Zelfgemaakte chili con carne kruidenmix
Met onderstaande kruiden kun je zelf chili con carne mix maken.
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- Optioneel: snufje zout (let op: de spekjes en het bouillonblokje zijn ook al vrij zout)
De meeste kruiden voor deze chili con carne mix staan waarschijnlijk al in je kast en hiermee maak je een heerlijke smaakvolle saus.
Tip: maak een grote batch van de kruidenmix voor de chili con carne en bewaar in een kruidenpotje. Je kunt deze zelfgemaakte mix dan zo uit de kast pakken de eerstvolgende keer dat je weer chili gaat maken.
Chili con carne recept zonder pakje: bereidingswijze
Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur en bak hierin het rundergehakt gaar. Bak tegelijkertijd in een koekenpan de spekblokjes krokant. Haal de spekjes uit de pan en voeg toe aan de braadpan met het gehakt.
Maak intussen de chili con carne kruiden mix.
Voeg de passata toe aan de pan en verkruimel het runderbouillonblokje. Roer het geheel goed door.
Breng vervolgens de chili con carne saus op smaak met jouw chili con carne kruidenmix en laat de saus pruttelen op laag vuur.
Snipper de uien, pers de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Bak de ui, paprika en de knoflook ongeveer 5 minuten in de koekenpan waar je de spekjes ook in hebt gebakken.
Voeg vervolgens de gebakken groente toe aan de pan met chili con carne saus. Laat de bonenmix uitlekken, spoel schoon en voeg toe aan de sauspan.
Roer de saus goed door, doe een deksel op de pan en laat de saus minimaal 15 minuten pruttelen. Hoe langer de saus opstaat, hoe beter.
Tip: werk je thuis? Maak dit recept voor chili con carne in je lunchpauze en laat op laag vuur heel zachtjes door pruttelen de rest van de middag.
Of gebruik een multicooker (deze heb ik zelf en daar ben ik heel tevreden over), hierin kun je de saus gerust 6-8 uur laten sudderen.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: wil je graag koolhydraatarm eten? Vervang de rijst dan door bloemkoolrijst.
Proef de chili con carne met gehakt en voeg eventueel nog extra kruiden toe. Serveer de chili con carne met rijst en garneer met verse koriander.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Chili con carne recept
Chili con carne maken zonder pakje: variatietips
- Chili con carne zonder bonen: vind je bonen echt niet lekker? Laat de bonenmix dan weg en gebruik alleen een blikje mais. Lust je wel linzen? Deze smaken ook erg lekker in deze simpele chili con carne.
- Chili sin carne: ben je vegetariër of wil je een dagje geen vlees eten? Geen probleem, vervang de runderbouillon door groentebouillon en laat het gehakt en de spekjes achterwege. Je kunt ervoor kiezen om nog wat extra bonen toe te voegen. In peulvruchten zit ook veel eiwit, net als in vlees. Dat maakt dat o.a. linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen prima vleesvervangers zijn.
- Pittige chili con carne: zelf hou ik wel van pittig eten maar met twee jonge kids is het niet handig om een hele pittige chilisaus te maken. Daarom snijd ik vaak een rode peper fijn en serveer ik deze apart. Dan kan iedereen aan tafel zelf bepalen hoe pittig hij of zij de chili wil maken.
- Chili con carne met tortillachips: dit is natuurlijk minder gezond dan met zilvervliesrijst of bloemkoolrijst, maar wel erg lekker voor een keertje. Kies voor naturel tortillachips en schep hiermee de chili con carne saus op. Scheelt je ook weer bestek afwassen;-).
Kun je chili con carne invriezen?
Ja dat kan prima! In de diepvries kun je chili con carne zo’n 3 maanden bewaren en in tegenstelling tot bij veel andere gerechten gaat dit niet ten koste van de smaak.
Sterker nog: soms is de chili zelfs lekkerder als je het voor een tweede keer opwarmt. In de koelkast blijft de chili maximaal 2 dagen goed.
Chili con carne zonder pakje
Heerlijke chili con carne met zelfgemaakte kruidenmix
Ingrediënten
- 300 gram zilvervliesrijst
- 200 gram mager rundergehakt
- 125 gram magere spekblokjes
- 500 ml tomatenpassata
- 1 blokje runderbouillon
- 3 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 1 blik bonenmix met mais
Chili con carne kruidenmix
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel cayennepeper
Bereidingswijze
- Verhit een braadpan op middelhoog vuur en bak hierin het rundergehakt gaar.
- Bak tegelijkertijd in een koekenpan de spekblokjes krokant.
- Haal de spekjes uit de pan en voeg toe aan de braadpan met het gehakt.
- Maak intussen de chili con carne kruiden mix.
- Voeg de passata toe aan de pan en verkruimel het runderbouillonblokje. Roer het geheel goed door.
- Breng de chili con carne saus op smaak met je zelfgemaakte chili con carne kruidenmix, laat de saus pruttelen op laag vuur.
- Snipper de uien, pers de knoflook en snijd de paprika in blokjes.
- Bak de ui, paprika en de knoflook ongeveer 5 minuten in de koekenpan waar je de spekjes ook in hebt gebakken.
- Voeg de gebakken groente toe aan de pan met chili con carne saus.
- Laat de bonenmix uitlekken, spoel schoon en voeg toe aan de sauspan.
- Roer de saus goed door, doe een deksel op de pan en laat de saus minimaal 15 minuten pruttelen (hoe langer, hoe beter!).
- Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Proef de saus en voeg extra kruiden toe naar smaak indien nodig.
- Serveer de chili con carne met rijst.
- Optioneel: garneer met verse koriander.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Lees ook mijn andere recepten, zoals wraps met gehakt, macaroni ovenschotel of een simpel rijstgerecht met kip en groenten.
Olga Appelo
Saturday 2nd of April 2022
Heerlijk maar wel erg zout!!! Met de spek en het bouillonblokje is het zout in de kruidenmix niet meer nodig.
Lotte
Saturday 2nd of April 2022
Hey Olga,
Dankjewel voor je reactie en fijn om te horen dat je de chili lekker vond! Ik heb het recept wat aangepast n.a.v. je opmerking dat het aan de zoute kant was, dank dat je dit door hebt gegeven:-)
Groetjes Lotte