Kip kerrie met kokosmelk en rijst is zo’n typisch gerecht wat ik altijd bij mijn opa en oma at toen ik klein was.
Op verjaardagen stond mijn oma dan glimlachend in een grote pan saus te roeren terwijl de vele kleinkinderen door de keuken renden.
De geur van kip kerrie brengt deze kostbare herinneringen altijd naar boven en daarom staat dit gerecht regelmatig bij ons op tafel.
Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid zodat ik een portie saus kan invriezen. Handig als ik een dagje geen tijd heb (of geen zin) om te koken.
Goed, laten we aan de slag gaan met deze romige kip kerrie met kokosmelk en sperziebonen.
Romige kip kerrie met kokosmelk
Kip kerrie rijst
Zelf kip kerrie maken is niet moeilijk, met een paar kruiden en een pakje kokosmelk ben je al een heel eind op weg. Met onderstaand recept zet je een smaakvolle kip kerrie zonder pakjes en zakjes zonder moeite op tafel.
En dat ook nog eens binnen een halfuurtje, handig op een drukke doordeweekse dag. Laten we aan de slag gaan!
Kip kerrie recept: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram rijst
- 300 gram kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 paprika
- 450 gram gebroken sperzieboontjes
- 200 ml kokosmelk
- 250 ml kippenbouillon (gebruik 1 blokje)
Kip kerrie kruiden
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel uienpoeder
- Peper en zout
Kip kerrie maken: bereidingswijze
Kook als eerste de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook in een tweede kookpan de sperziebonen ca. 5 minuten (ze zijn dan nog niet helemaal gaar, dat is ook de bedoeling want je bakt zo straks nog even).
Bereid ondertussen de kippenbouillon (met 1 blokje). Snijd de kipfilet in dunne reepjes en de paprika in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de kipfilet gaar. Breng vervolgens op smaak met de kip kerrie kruiden (kerriepoeder, komijn, kurkuma, uienpoeder en een snufje peper).
Pas op dat de kruiden niet aanbakken, zet indien nodig het vuur wat zachter.
Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten. Voeg daarna ook de gekookte sperziebonen toe en bak nog een paar minuten.
Voeg de kokosmelk en de kippenbouillon toe aan de braadpan met de kip en groente, roer goed door en breng aan de kook.
Laat de kerrie kokossaus zo’n 10 minuten doorkoken op laag vuur (zonder deksel). Roer regelmatig even door.
Hoe langer de saus kan pruttelen hoe beter, want dan trekken de smaken er lekker in. Kook de saus, ook als je weinig tijd hebt, in elk geval 10 minuten voor het beste resultaat.
Serveer de romige kip kerrie met rijst en garneer met gezouten cashewnoten en verse koriander.
Dat is het dan, mijn kip kerrie recept: makkelijk, snel en met lekker veel groente. Hieronder vind je nog een aantal variatiemogelijkheden.
Let op: de kerriesaus is vrij dun. Mocht je liever een wat dikkere saus hebben, dan kun je 1 of 2 eetlepels bloem of arrowroot poeder toevoegen om de saus te binden.
Kip kerrie gerecht: variatietips
Varieer met de groente
In deze kip kerrie saus kun je ook andere groenten gebruiken. Zo had ik laatst geen sperziebonen meer en heb ik in plaats daarvan doperwtjes gebruikt. Dat ging er ook prima in bij de kids (en mijzelf).
Andere opties zijn o.a. broccoli, (geroosterde) bloemkool of spinazie.
Koolhydraatarme kip kerrie
Wil je liever een koolhydraatarm kip kerrie recept? Vervang de gewone rijst voor bloemkoolrijst of broccolirijst.
Zelf heb ik altijd wel een paar zakken hiervan in de diepvries liggen en hoewel mijn man en kinderen liever gewone rijst eten maak ik regelmatig voor mezelf een portie bloemkoolrijst.
Kip kerrie vegetarisch
Een vegetarische ‘kip kerrie maak je bijvoorbeeld met tofu, je kunt hiervoor dezelfde kruiden gebruiken als voor de kip.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Kip kerrie met kokosmelk en ananas
Zelf ben ik niet zo’n fan van opgewarmd fruit, maar voor de kids maak ik ook wel eens kip kerrie met ananasstukjes. Lekker zoet en toch gezond.
Recept kip kerrie crème fraîche
Zelf ben ik dol op kokosmelk, maar als je daar niet van houdt is kip kerrie met crème fraîche een goed alternatief.
Je kunt trouwens ook kookroom gebruiken, of zelfs slagroom als je een superromige kip kerrie saus op tafel wil zetten.
Romige kip kerrie met kokosmelk
Makkelijk en snel kip kerrie recept.
Ingrediënten
- 300 gram rijst
- 300 gram kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 paprika
- 450 gram gebroken sperzieboontjes
- 200 ml kokosmelk
- 250 ml kippenbouillon (gebruik 1 blokje)
Kip kerrie kruiden
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel uienpoeder
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook in een tweede kookpan de sperziebonen ca. 5 minuten.
- Bereid ondertussen de kippenbouillon (met 1 blokje).
- Snijd de kipfilet in dunne reepjes en de paprika in blokjes.
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de kipfilet gaar.
- Breng de kip op smaak met de kip kerrie kruiden.
- Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten.
- Voeg vervolgens de gekookte sperziebonen toe en bak nog een paar minuten.
- Voeg de kokosmelk en de kippenbouillon toe, roer door en breng aan de kook.
- Laat de kerriesaus 10 minuten doorkoken op laag vuur (zonder deksel). Roer regelmatig door.
- Serveer de kip kerrie saus met rijst.
- Optioneel: garneer met gezouten cashewnoten en verse koriander.
Notities
Let op: de kerriesaus is vrij dun. Mocht je liever een wat dikkere saus hebben, dan kun je 1 of 2 eetlepels bloem of arrowroot poeder toevoegen om de saus te binden.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 549
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Op zoek naar meer kookinspiratie? Download het gratis weekmenu en bekijk ook eens deze recepten:
Bianca
Tuesday 26th of September 2023
Vandaag gemaakt. Ik heb er meer kip erbij ingedaan. Ingedikt met allesbinder der. Hier vonden ze het heerlijk.
Mieke
Tuesday 9th of April 2024
@Lotte, ik heb de dikkere variant gemaakt en toen er wat over was, koud op m'n brood gegeten de volgende dag, ook lekker
Lotte
Thursday 28th of September 2023
Hey Bianca,
Ah wat fijn om te horen dat het recept in de smaak is gevallen! En je kunt de saus inderdaad prima wat dikker maken met maizena of arrowroot powder:-)
Dankjewel voor je reactie! Lotte
Anne
Monday 29th of August 2022
Ik vond het ook te dun. Opgelost door 1 of 2 eetlepels bloem toe te voegen om te binden. Dan is de hoeveelheid bouillon wel goed, om er een sausje van te maken.
Lotte
Tuesday 6th of September 2022
Hey Anne,
Dankjewel voor je feedback en je tip, ik heb deze toegevoegd aan het recept voor iedereen die liever een wat dikkere saus eet:-) Hopelijk was de saus en sich wel lekker!
Groetjes Lotte
Joey
Thursday 14th of July 2022
Hey!
Klinkt als een leuk recept. Welke bouillon kan ik gebruiken i.p.v. kippenbouillon als vegetariër? Groente? Tuinkruiden? Ik ben benieuwd wat jij zou adviseren.
Lotte
Sunday 17th of July 2022
Hey Joey,
Dank voor je bericht en leuk dat je het recept wil gaan uitproberen:-) Ik zou het proberen met groentebouillon, die gebruik ik zelf ook regelmatig voor andere 'curry' sauzen en dat smaakt doorgaans prima! Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat, laat je het weten?
Groetjes Lotte
Kim
Friday 1st of July 2022
Dit smaakt naar kippensoep met rijst! Helaas geen kip kerrie...
Lotte
Monday 11th of July 2022
Hey Kim,
Dank voor je feedback en wat jammer dat je de kip kerrie niet zo geslaagd vond. De saus is idd vrij dun, maar je kunt gerust de hoeveelheid bouillon aanpassen voor een dikkere saus. Hopelijk valt de volgende versie daardoor beter in de smaak!
Groetjes Lotte
LiLa
Wednesday 29th of June 2022
De kip kerry is heerlijk! Zonder de pittige kruiden en met vega kipstukjes gemaakt. Onze dochter van 1,5 jaar is er dol op! En papa en mama ook 😉
Lotte
Monday 11th of July 2022
Hey Lila,
Dankjewel voor je superleuke feedback! En wat fijn dat jullie dochtertje dit ook zo lekker vindt:-) Het is bij ons thuis ook een van de favorieten, maar idd zonder pittige kruiden voor de kids.
Groetjes Lotte