Skip to Content

Groene Shakshuka Met Feta En Spinazie

Delen of bewaren voor later?

Shakshuka is een traditioneel gerecht uit Tunesië. Het woord ‘Shakshoeka‘ betekent in het Arabisch ´mengsel´ en dat is ook precies wat het is: een smaakvol mengsel van geurige kruiden en groente.

Hoewel shakshuka meestal wordt gemaakt met een saus op basis van tomaten, maar deze groene shakshuka met feta en spinazie is een heerlijke variantie op dit traditionele gerecht.

Ook fijn: dit kleurrijke en smaakvolle gerecht staat binnen een halfuur op tafel. En alles wat ook maar enigszins lijkt op pizza valt altijd goed in de smaak bij de kids, vandaar geen brood bij deze shakshuka met spinazie, maar Libanees platbrood😉.

Groene shakshuka met feta en spinazie

recept-groene-shakshuka-met-feta-en-spinazie-gezond-weekmenu

Recept shakshuka met spinazie

Vegetarische shakshuka: Ingrediënten

  • 8 stuks volkoren Libanees platbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram spinazie
  • 2 groene paprika
  • 1 courgette
  • 4-5 bosuitjes
  • 100 ml kookroom
  • 6-8 eieren
  • 100 gram feta
  • 1 theelepel komijn
  • Peper en zout
  • (Olijf)olie
  • Optioneel: krulpeterselie

Shakshuka met spinazie: bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150°C. Pers de knoflook, snijd de paprika’s en de courgette in blokjes en de bosui in dunne ringetjes.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de gesneden groente met de geperste knoflook gaar. Voeg als laatste de spinazie toe en laat slinken.

Voeg vervolgens de kookroom toe en breng deze gezonde shakshuka op smaak met komijn, peper en zout.

Maak kuiltjes in de saus en breek hierboven de eieren. Doe een deksel op de pan en laat de saus zo’n 6-8 minuten pruttelen op laag vuur, totdat de eieren gestold zijn (zie tip).

Bak intussen de Libanese platbroden af in de oven (1 a 2 minuten). Verkruimel de feta over de shakshuka en serveer met Libanees platbrood. Garneer eventueel met wat verse krulpeterselie.

Shakshuka maken: bereidingstip

Hoelang je de saus precies laat pruttelen ligt eraan hoe ‘vloeibaar’ jij je ei wilt. Houd 5-6 minuten aan voor een zacht ei en 8-9 voor een hard ei dat volledig gestold is.

Recept shakshuka: variatietips

Shakshuka met kip

Hoewel dit shakshuka recept eigenlijk geen vlees nodig heeft omdat er al eieren inzitten, kun je – als je dat lekker vindt – uiteraard stukjes gebakken kipfilet toevoegen.

Shakshuka met gehakt

Hetzelfde geldt voor gehakt. Bak het gehakt rul en breng op smaak met komijn, peper en zout. Voeg vervolgens toe aan de shakshuka (voor je de eieren pocheert).

Shakshuka geitenkaas

Hou je niet zo van feta maar vind je geitenkaas wel lekker? Maak dan gerust shakshuka met geitenkaas, dat is ook een heerlijke combinatie.

groene-shakshuka-met-feta-en-spinazie-gezondweekmenu.nl

Groene Shakshuka Met Feta

Porties: 4
Bereidingstijd: 25 minutes
Totale bereidingstijd: 25 minutes

Een heerlijke variantie op een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten.

Ingrediënten

  • 8 stuks volkoren Libanees platbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram spinazie
  • 2 groene paprika
  • 1 courgette
  • 4-5 bosuitjes
  • 100 ml kookroom
  • 6-8 eieren
  • 100 gram feta
  • 1 theelepel komijn
  • Peper en zout
  • (Olijf)olie
  • Optioneel: krulpeterselie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Pers de knoflook, snijd de paprika’s en de courgette in blokjes en de bosui in dunne ringetjes.
  3. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de gesneden groente met de geperste knoflook gaar.
  4. Voeg als laatste de spinazie toe en laat slinken.
  5. Voeg de kookroom toe en breng op smaak met komijn, peper en zout.
  6. Maak kuiltjes in de saus en breek hierboven de eieren.
  7. Doe een deksel op de pan en laat de saus zo’n 6-8 minuten pruttelen op laag vuur, totdat de eieren gestold zijn (zie notes).
  8. Bak intussen de Libanese platbroden af in de oven (1 a 2 minuten)
  9. Verkruimel de feta over de shakshuka en serveer met Libanees platbrood.
  10. Garneer eventueel met wat verse krulpeterselie.

Notities

Hoelang je de saus precies laat pruttelen ligt eraan hoe ‘vloeibaar’ jij je ei wilt. Houd 5-6 minuten aan voor een zacht ei en 8-9 voor een hard ei dat volledig gestold is.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 572

Ik hoop dat dit shakshuka recept in de smaak valt! Zoek je meer lekkere recepten voor het avondeten? Deze gerechten vind je vast ook lekker:

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe