Skip to Content

Simpele Mexicaanse Salade Met Avocado En Quinoa

Delen of bewaren voor later?

Deze vrolijke Mexicaanse salade met avocado en lekker veel groente is gezond, makkelijk en snel. Je kunt deze salade met quinoa eten als lunch, lichte avondmaaltijd of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.

De zelfgemaakte romige avocadodressing maakt dit gerecht helemaal af en iedereen aan tafel zal graag voor een tweede keer opscheppen.

Helemaal als je ook nog een handje (naturel) nachos erbij serveert: kids blij = jij blij.

Simpele Mexicaanse salade

simpele-mexicaanse-salade-met-avocado-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Mexicaanse bonensalade

Wat ik zelf erg leuk vind aan deze Mexicaanse maaltijdsalade is dat het zo’n kleurrijk geheel is.

Drie kleuren quinoa, rode ui en rode tomaat, gele mais, paarse kidneybonen, lichtgroene avocado en donkergroene koriander (optioneel), paprika’s in welke kleur je maar wil, prachtig!

En je zet deze frisse salade met gemak in 20 minuten op tafel. Handig op een drukke doordeweekse dag maar ook fijn als je een keer eens iets anders als lunch wilt eten.

Goed, laten we snel aan de slag gaan. Of, zoals ze in het Spaans zeggen: ¡Empecemos!

Frisse Mexicaanse salade: ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram quinoa
  • 2 rode uien
  • 1 blik mais
  • 1 zak kidneybonen
  • 2 paprika’s
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Peper en zout
  • (Olijf)olie

Avocado dressing

  • 1 eetrijpe avocado
  • 50 gram zure room
  • 1 eetlepel water
  • Peper en zout

Optionele toppings voor je

  • Nachos (naturel)
  • Verse koriander
  • Rode peper (als je wel van een beetje pit houdt)
  • Salsa
  • Feta of geraspte kaas

Vegetarische Mexicaanse salade maken: bereidingswijze

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking (gebruik eventueel in plaats van heet water groentebouillon voor extra smaak).

Snipper de rode ui en snijd in zo dun mogelijke ringen. Laat de kidneybonen en de mais uitlekken en spoel schoon.

mexicaanse-salade-met-avocado-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bonen, mais en rode ui zo’n 6-8 minuten. Breng op smaak met paprikapoeder, komijn en eventueel peper en zout.

Snijd intussen de paprika en tomaat in blokjes. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pitten. Schep van de eerste avocado het vluchtvlees uit de schil met een lepel en snijd in blokjes.

Meng de quinoa met de rode ui, bonen, mais, paprika, blokjes avocado en tomaat in een grote saladeschaal.

Voor de avocadodressing schep je het vruchtvlees uit de tweede avocado en doe je dit in het kleine bakje van je foodprocessor (of in een hoge beker die geschikt is voor de staafmixer).

Voeg vervolgens 50 ml zure room, 1 eetlepel water, peper en zout toe. Pureer in de foodprocessor of met de staafmixer tot een romige dressing.

Optioneel: garneer de Mexicaanse salade met nachos, verse koriander en andere toppings naar keuze.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Recept Mexicaanse salade: variatietips

Hieronder geef ik een aantal variatiemogelijkheden, maar experimenteer er rustig op los met deze Mexicaanse sla!

Mexicaanse salade met kip

Als je het recept in deze post volgt is deze Mexicaanse salade vegetarisch. De kidneybonen zorgen al voor een goeie hoeveelheid eiwit, ijzer en vitamine B1 dus vlees is in principe niet nodig.

Maar… wil je toch graag wat vlees wil toevoegen aan je Mexicaanse bonen salade, bak dan zo’n 200 gram kipfilet (in stukjes gesneden) in een koekenpan en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Mexicaanse couscous salade

In plaats van quinoa kun je ook prima couscous of rijst gebruiken. En mocht je toevallig alleen pasta in huis hebben dan is dat ook geen probleem, hoewel ik dat persoonlijk wel iets minder lekker vind in deze salade.

Mexicaanse zoete aardappel salade

Wat ik zelf ook erg lekker vind is om de quinoa te vervangen door zoete aardappel, dat combineert heerlijk met de rest van de gerechten.

Je kunt kant-en-klare zoete aardappelblokjes gebruiken of ze eenvoudig zelf maken. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.

Doe ze in een kom en meng hier een scheut olijfolie doorheen. Voeg vervolgens een snufje zout en wat paprikapoeder toe (gerookt paprikapoeder is extra lekker) en verdeel over de bakplaat.

Bak zo’n 30 minuten in de oven op 200 °C (schep halverwege de baktijd even om).

recept-mexicaanse-salade-met-avocado-gezond-weekmenu

Mexicaanse Salade Met Avocado

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minutes
Totale bereidingstijd: 20 minutes

Een vrolijke en kleurrijke salade met lekker veel groente.

Ingrediënten

  • 300 gram quinoa
  • 2 rode uien
  • 1 blik mais
  • 1 zak kidneybonen
  • 2 paprika’s
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Peper en zout

Avocado dressing

  • (Olijf)olie
  • 1 eetrijpe avocado
  • 50 gram zure room
  • 1 eetlepel water
  • Peper en zout

Optionele toppings

  • Nachos (naturel)
  • Verse koriander
  • Rode peper (als je wel van een beetje pit houdt)
  • Salsa
  • Feta of geraspte kaas
  • Kneepje citroen of limoensap

Bereidingswijze

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking (gebruik eventueel in plaats van heet water groentebouillon voor extra smaak).
  2. Snipper de rode ui en snijd in zo dun mogelijke ringen.
  3. Laat de kidneybonen en de mais uitlekken en spoel schoon.
  4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de bonen, mais en rode ui zo’n 6-8 minuten.
  5. Breng op smaak met paprikapoeder, komijn en eventueel peper en zout
  6. Snijd intussen de paprika en tomaat in blokjes.
  7. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pitten.
  8. Schep van de eerste avocado het vluchtvlees uit de schil met een lepel en snijd in blokjes.
  9. Meng de quinoa met de rode ui, bonen, mais, paprika, blokjes avocado en tomaat.
  10. Voor de avocadodressing schep je het vruchtvlees uit de tweede avocado.
  11. Doe het vruchtvlees in het kleine bakje van je foodprocessor (of in een hoge beker die geschikt is voor de staafmixer).
  12. Voeg vervolgens 50 ml zure room, 1 eetlepel water, peper en zout toe.
  13. Pureer in de foodprocessor of met de staafmixer tot een romige dressing.
  14. Serveer met toppings naar keuze.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 430

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zoek je meer lekkere receptenDeze vind je misschien ook interessant:

mexicaanse-salade-met-avocado-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe