Gezond Weekmenu

Oesterzwammen grillen op de barbecue

Delen of bewaren voor later?

Wanneer de dagen langer worden en de zon steeds vaker schijnt, is het tijd om de barbecue weer aan te steken. Veel mensen denken bij barbecueën direct aan grote stukken vlees, maar er is zoveel meer mogelijk. Groenten, kaas en zelfs paddenstoelen lenen zich uitstekend voor een avond grillen in de buitenlucht. Een van de paddenstoelensoorten die zich hier perfect voor leent, is de oesterzwam.

Dit recept is afkomstig van Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire duizendpoot die in Oostenrijk met enige regelmaat in de keuken te vinden is. In Oostenrijk zijn oesterzwammen, net als vele andere soorten paddenstoelen, enorm geliefd. Daar worden ze ‘Austernpilze’ of ‘Austernseitlinge’ genoemd en ze zijn zowel in de supermarkt als op de markt goed verkrijgbaar. Oostenrijkers verwerken deze paddenstoelen in allerlei gerechten, van romige sauzen tot krokant gebakken lekkernijen. Wilhelmus maakt ze echter het liefst klaar op de barbecue. Toen we dit recept van hem zagen, vroegen we direct of we het mochten delen. Gelukkig zei hij volmondig ‘ja’.

Voor wie niet bekend is met oesterzwammen: ze hebben een vlezige structuur en een subtiele, nootachtige smaak. Dit maakt ze niet alleen heerlijk om te eten, maar ook een prima vleesvervanger. Zelfs Jeremy Clarkson kweekte ze op zijn boerderij in het televisieprogramma Clarkson’s Farm, wat de populariteit van deze paddenstoel alleen maar heeft vergroot.

Oesterzwammen grillen op de barbecue

Oesterzwammen grillen is eenvoudig, maar vraagt om de juiste bereiding. De structuur van de paddenstoel zorgt ervoor dat hij mooi stevig blijft op de barbecue, zonder uit elkaar te vallen. In dit recept combineren we de gegrilde oesterzwammen met varkensvlees, maar je kunt ze ook prima op zichzelf serveren als vegetarische optie.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram oesterzwammen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm, fijngehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 600 gram varkenshaas of speklapjes (optioneel, voor de vleesliefhebbers)
  • Satéprikkers of metalen spiesen (indien je spiesjes wilt maken.

Benodigdheden

  • Barbecue (houtskool of gas)
  • Grillrooster of grillplaat
  • Kwastje om de marinade aan te brengen
  • Schaaltje om de marinade te mengen

Bereidingswijze

Meng in een schaaltje de olijfolie, sojasaus, knoflook, gerookt paprikapoeder, tijm, zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
Scheur grote oesterzwammen voorzichtig in kleinere stukken, zodat ze gelijkmatig garen. Doe ze in een grote kom en giet de marinade eroverheen. Hussel alles goed door zodat alle paddenstoelen bedekt zijn met de marinade. Laat ze minstens 15 tot 20 minuten intrekken.
Steek de barbecue aan en zorg dat het grillrooster goed heet is. Gebruik je een houtskoolbarbecue? Wacht dan tot de kolen witgloeiend zijn voordat je begint met grillen.
Leg de gemarineerde oesterzwammen direct op het grillrooster. Grill ze ongeveer 3 tot 5 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin en licht knapperig zijn. Gebruik een tang om ze voorzichtig om te draaien.
Als je er vlees bij serveert, leg dit tegelijkertijd op de barbecue en grill het volgens de gewenste gaarheid. Een varkenshaasje heeft ongeveer 15 minuten nodig en speklapjes zijn in 8 tot 10 minuten klaar.
Haal de oesterzwammen van de barbecue en serveer ze direct. Ze smaken heerlijk als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht met een frisse salade en wat vers brood.

Oesterzwammen grillen of bakken: Variatietips

  • Met balsamico-glazuur, besprenkel de gegrilde oesterzwammen met een beetje balsamicoazijn voor een zoete en hartige smaak.
  • Met kaas, bestrooi ze net voor het serveren met wat geraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde feta.
  • Met citroen en chili, voeg wat citroenrasp en een snufje chilivlokken toe voor een frisse, pittige twist.
  • Rijg de oesterzwammen afwisselend met paprika en ui aan spiesen voor een kleurrijke en gevarieerde maaltijd.
  • Een paar druppels truffelolie na het grillen geven een extra luxe smaak.

Als je andere manieren zoekt voor het bakken van oesterzwammenkijk dan op vlijtigehuismus.nl, de website van Wilhelmus Hengstmengel.

Delen of bewaren voor later?