Skip to Content

Gezonde Kerststol met Speltmeel en Minder Suiker

Delen of bewaren voor later?

Een kerststol is een echte klassieker tijdens de feestdagen. Maar wil je een iets gezondere variant op tafel zetten? Deze kerststol is gemaakt met speltmeel, minder suiker en boordevol smaak dankzij natuurlijke ingrediënten. Ideaal voor een feestelijk ontbijt of brunch!

Het recept voor een Gezonde Kerststol met Speltmeel

Gezonde Kerststol met Speltmeel en Minder Suiker
Gezonde Kerststol met Speltmeel en Minder Suiker

Ingrediënten voor de Gezonde Kerststol met Speltmeel (groot gezin)

Een lekkere Kerststol maar toch een beetje op de lijn letten? Wij helpen je!

Voor het deeg

  • 500 gram speltmeel
  • 7 gram gedroogde gist
  • 250 ml amandelmelk (lauw)
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de vulling

  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde abrikozen (in stukjes)
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 200 gram amandelspijs (zelfgemaakt of biologisch)

Voor de afwerking

  • Kokosolie (voor bestrijken)
  • Poedersuiker (optioneel, voor serveren)

Bereidingswijze voor een Gezonde Kerststol met Speltmeel

1. Voorbereiding

Wel de rozijnen en gedroogde abrikozen 15 minuten in lauwwarm water. Giet af en dep droog met keukenpapier.

2. Het deeg maken

  1. Meng in een grote kom het speltmeel, gist, kokosbloesemsuiker en kaneel.
  2. Voeg de lauwwarme amandelmelk, het losgeklopte ei, kokosolie en vanille-extract toe. Kneed tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten met de hand of 5 minuten in een keukenmachine.
  3. Laat het deeg 10 minuten rusten en voeg dan de rozijnen, abrikozen en walnoten toe. Kneed tot de vulling goed verdeeld is.

3. Eerste rijs

Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het volume is verdubbeld.

4. Amandelspijs voorbereiden

Meng de amandelspijs met een klein beetje water of ei om het soepel te maken. Rol het uit tot een lange worst van ongeveer 30 cm.

5. Vormen van de stol

  1. Druk het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 30×20 cm.
  2. Leg de amandelspijs in het midden en vouw het deeg eromheen zodat je een klassieke stolvorm krijgt. Druk de randen goed dicht.

6. Tweede rijs

Leg de kerststol op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek losjes af en laat nog 30 minuten rijzen.

7. Bakken

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bak de kerststol in het midden van de oven in 35-40 minuten goudbruin. Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met aluminiumfolie.

8. Afwerking

Bestrijk de warme stol direct na het bakken met kokosolie. Laat afkoelen en bestrooi eventueel met een klein beetje poedersuiker.

Tips voor een gezonde kerststol

  • Spijs vervangen: Maak zelf amandelspijs met gemalen amandelen, dadels en een vleugje citroensap.
  • Variatie in noten: Gebruik pistachenoten of pecannoten voor een andere smaak.
  • Suikervrij: Laat de poedersuiker weg en serveer met een dun laagje natuurlijke notenpasta.
Kerststol

Gezonde Kerststol met Speltmeel en Minder Suiker

Porties: 6
Voorbereidingstijd: 30 minutes
Bereidingstijd: 2 hours 30 minutes
Extra tijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 3 hours 30 minutes

Een kerststol is een echte klassieker tijdens de feestdagen. Maar wil je een iets gezondere variant op tafel zetten? Deze kerststol is gemaakt met speltmeel, minder suiker en boordevol smaak dankzij natuurlijke ingrediënten. Ideaal voor een feestelijk ontbijt of brunch!

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram speltmeel
  • 7 gram gedroogde gist
  • 250 ml amandelmelk (lauw)
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de vulling

  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde abrikozen (in stukjes)
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 200 gram amandelspijs (zelfgemaakt of biologisch)

Voor de afwerking

  • Kokosolie (voor bestrijken)
  • Poedersuiker (optioneel, voor serveren)

Bereidingswijze

    1. Voorbereiding

Wel de rozijnen en gedroogde abrikozen 15 minuten in
lauwwarm water. Giet af en dep droog met keukenpapier.

2. Het deeg maken

1.Meng in een grote kom het speltmeel, gist, kokosbloesemsuiker en kaneel.
2.Voeg de lauwwarme amandelmelk, het losgeklopte ei, kokosolie en vanille-extract toe. Kneed tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten met de hand of 5 minuten in een keukenmachine.
3.Laat het deeg 10 minuten rusten en voeg dan de rozijnen, abrikozen en walnoten toe. Kneed tot de vulling goed verdeeld is.

3. Eerste rijs

Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat 1 uur
rijzen op een warme plek tot het volume is verdubbeld.

4. Amandelspijs voorbereiden

Meng de amandelspijs met een klein beetje water of ei om het
soepel te maken. Rol het uit tot een lange worst van ongeveer 30 cm.

5. Vormen van de stol

1.Druk het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 30x20 cm.
2.Leg de amandelspijs in het midden en vouw het deeg eromheen zodat je een klassieke stolvorm krijgt. Druk de randen goed dicht.

6. Tweede rijs

Leg de kerststol op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek
losjes af en laat nog 30 minuten rijzen.

7. Bakken

1.Verwarm de oven voor op 180°C.
2.Bak de kerststol in het midden van de oven in 35-40 minuten goudbruin. Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met aluminiumfolie.

8. Afwerking

Bestrijk de warme stol direct na het bakken met kokosolie.
Laat afkoelen en bestrooi eventueel met een klein beetje poedersuiker.

Notities

Tips voor een gezonde kerststol
•Spijs vervangen: Maak zelf amandelspijs met gemalen amandelen, dadels en een vleugje citroensap.
•Variatie in noten: Gebruik pistachenoten of pecannoten voor een andere smaak.
•Suikervrij: Laat de poedersuiker weg en serveer met een dun laagje natuurlijke notenpasta.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Portiegrootte: 50 gram
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 140Total Fat: 5gCarbohydrates: 22gNet Carbohydrates: 2gProtein: 3g

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe