Wat is er nou lekkerder na een lange dag hard werken dan een dampende kop soep? Of, als je vanuit huis werkt zoals ik, een lekker soepje als lunch?
Deze pittige courgettesoep met kokosmelk is één van mijn favorieten: super simpel en heel erg lekker.
Bovendien maak je gemakkelijk een enorme pan met courgettesoep, erg handig op ‘kliekjesdag’ of om in te vriezen voor een dag waarop je geen tijd hebt om gezond te koken.
Kortom, deze courgettesoep met aardappel is een heerlijke, gezonde en veelzijdige maaltijd. Laten we snel aan de slag gaan met dit eenvoudige courgettesoep recept!
Pittige courgettesoep met kokosmelk
Recept courgettesoep met kerrie
Ingrediënten romige courgettesoep met kip
- 125 gram gerookte kipfilet
- 400 gram aardappel (kruimig)
- 2 courgettes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 groentebouillonblokjes
- 750 ml water
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels kerriepoeder
- Peper en zout
- 1 rode peper
Courgettesoep maken: bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd deze blokjes. Snijd vervolgens de courgettes in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Kook intussen alvast 750 ml water voor de bouillon.
Verhit een scheutje olie in een ruime kookpan en fruit de ui en knoflook een minuutje.
Let op: zet het vuur niet te hoog om te voorkomen dat de knoflook aanbrandt.
Voeg de blokjes aardappel en courgette toe aan de soeppan met knoflook en ui. Verkruimel de groentebouillonblokjes boven de pan en voeg het kokende water toe (750 ml).
Breng de soep op smaak met kerriepoeder, peper en eventueel zout. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe, laat nog een minuutje doorkoken.
Snijd de rode peper fijn en de gerookte kipfilet in kleine reepjes. Doe deze in bakjes en zet op tafel. Serveer de soep met versgebakken broodjes met een laagje roomboter en een snufje grof zeezout.
Tip: ik hou zelf van pittig eten maar mijn kinderen niet. Daarom serveer ik de rode peper apart zodat iedereen dit naar smaak kan toevoegen.
Heb je geen rode peper in huis? Gebruik dan chilivlokken of chilipoeder.
Variatietips simpele courgettesoep
Voeg extra groenten toe
Heb je nog overgebleven groente zoals prei, paprika, of wortel in de koelkast liggen die nodig op moeten? Snijd deze fijn en voeg ze toe aan de soep.
Duurzaam, gezond en goed voor je portemonnee. Want weggooien van etenswaren is zo ontzettend zonde…
Courgettesoep met spekjes
Gebakken spekjes zijn een echte smaakmaker: heerlijk knapperig en zout. Het is een prima alternatief voor gerookte kipfilet.
Courgettesoep zalm
In plaats van gerookte kipfilet kun je ook courgettesoep met zalm maken. Snijd een aantal plakken gerookte zalmfilet in reepjes en garneer de soep met de zalmreepjes.
Vegetarische courgettesoep met linzen
Als je vegetariër bent, of gewoon geen fan van gerookte kipfilet, kun je de kipfilet gerust achterwege laten. Wil je toch graag een eiwitrijk ingrediënt in de soep?
Voeg dan een blik linzen toe. Linzen zijn voedzaam en zitten vol plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en vezels.
Courgettesoep met kookroom
Heb je geen kokosmelk in huis of houd je niet zo van kokosmelk? Je kunt de soep ook bereiden met kookroom, gewone melk of amandelmelk.
Courgettesoep met mosterd
Voeg een eetlepel (of twee) mosterd doe aan deze soep voor wat extra pit. Het liefst grove mosterd met zaadjes, dat geeft de soep meer textuur.
Courgettesoep met pesto
Een andere lekkere toevoeging is groene pesto. Laat dan wel de kerrie achterwege, die smaken combineren wat minder goed.
Gele courgettesoep
Over het algemeen zijn groene en gele courgettes vergelijkbaar qua voedingswaarde en toepasbaarheid in recepten.
Gele courgettes hebben een wat boterachtige textuur en smaken daarom ook heerlijk in deze soep. Gele courgettes zijn niet overal te koop, maar je kunt ze sowieso online bestellen.
Gezonde courgettesoep: bewaartips
Bewaar de soep in een luchtdicht bewaarbakje in de koelkast. De soep blijft ongeveer 3-4 dagen goed in de koelkast.
Je kunt de soep ook invriezen. Doe de afgekoelde soep in een diepvries bestendige container en bewaar deze in de vriezer. De soep blijft dan zo’n 3 maanden goed.
Laat de soep volledig ontdooien voordat je hem opnieuw opwarmt. Verwarm de soep op een laag vuur om te voorkomen dat de kokosmelk gaat schiften.
Voeg eventueel extra bouillon of water toe bij het opwarmen, om te voorkomen dat de soep te dik wordt.
Proef de soep en voeg eventueel wat extra kruiden (peper, zout en kerrie) toe tijdens het opwarmen, de smaakintensiteit kan namelijk wat afnemen door het invriezen.
Gooi de soep weg als deze langer dan 4 dagen in de koelkast heeft gestaan of als er tekenen van bederf zijn, zoals een onaangename geur of smaak.
Pittige Courgettesoep Met Kokosmelk
Heerlijk romige courgettesoep met een bite.
Ingrediënten
- 125 gram gerookte kipfilet
- 2 courgettes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 groentebouillonblokjes
- 400 gram aardappel (kruimig)
- 200 ml kokosmelk
- 750 ml water
- 2 eetlepels kerriepoeder
- Peper en zout
- 1 rode peper
Bereidingswijze
- Schil de aardappel(s) en snij in blokjes. Snijd ook de courgette in blokjes.
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit een scheutje olie in een soeppan.
- Fruit de ui en knoflook een minuut, voeg daarna de aardappel en courgette toe.
- Verkruimel de groentebouillonblokjes boven de pan en voeg het kokende water toe (750 ml).
- Breng de soep op smaak met kerriepoeder, peper en eventueel zout.
- Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe, laat nog een minuutje doorkoken.
- Snijd de rode peper fijn en de gerookte kipfilet in kleine reepjes. Doe in bakjes en zet op tafel voor de liefhebber.
- Serveer de soep met versgebakken stokbrood met een laagje roomboter en een snufje grof zeezout.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 234
Zoek je meer lekkere recepten voor de lunch? Deze gerechten vind je vast ook lekker: