Skip to Content

Rucola Stamppot Met Zongedroogde Tomaten En Spekjes

Delen of bewaren voor later?

Wat is er nou Nederlandser dan een lekkere oud Hollandse stamppot? Met pompoen, spitskool, zoete aardappel hutspot of deze heerlijke rucola stamppot met zongedroogde tomaten en spekjes.

Deze zomerse stamppot is heel makkelijk om te maken en staat binnen een halfuurtje op tafel.

Rucola stamppot met zongedroogde tomaten

Rucola stamppot recept

Er zijn veel stamppot soorten, het is een makkelijk gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. En niet alleen met de groente, ook met het vlees wat je gebruikt (rookworst of in dit geval spekjes) is zeker niet de enige optie.

Verder kun je van alles gebruiken om de stamppot smeuïg te maken: roomboter, boursin of andere kruidenkaas, kookroom, een scheutje melk, etc.

Kortom, met stamppot kun je alle kanten op. Maar… vandaag maken we rucola stamppot met crème fraîche.

Recept rucola stamppot: ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo aardappelen
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 1 ui
  • 300 gram rucola
  • 125 gram crème fraîche light
  • ½ potje zongedroogde tomaten
  • Peper
  • Blokje roomboter
  • Optioneel: geraspte oude kaas

Hoe maak je stamppot met rucola: bereidingswijze

Stamppot maken is niet ingewikkeld, alleen is het bereiden van de aardappels altijd even een klusje.

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van aardappels schillen (hoewel een goeie dunschiller het wel makkelijker maakt) maar voor deze frisse lente stamppot heb ik het zeker over.

Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in een grote pan in 20 minuten gaar.

aardappels-schillen-gezond-weekmenu

Snipper de ui en bak samen met de spekblokjes in een koekenpan zo’n 8-10 minuten. Snijd intussen de zongedroogde tomaatjes in stukjes.

Giet de aardappels af en stamp fijn met een pureestamper.

Roer de crème fraîche en de zongedroogde tomaatjes door de aardappelpuree en breng op smaak met een snufje peper.

Voeg ook de gebakken spekjes en ui toe aan de puree. Voeg als laatste de rucola toe en roer goed door.

Optioneel: garneer met wat oude geraspte kaas.

Recept stamppot rucola: variatietips

  • Zoete aardappel stamppot rucola: gebruik i.p.v. gewone aardappelen zoete aardappels voor deze gezonde stamppot. Deze kook je op dezelfde manier en net zo lang als gewone aardappels.
  • Vegetarische stamppot met rucola: ben je vegetariër of wil je een dagje geen vlees eten? Geen probleem, laat dan de spekjes achterwege. Je kunt deze ook vervangen door vegetarische spekreepjes of pittige oude kaas gebruiken als smaakmaker.
  • Rucola stamppot pesto: voeg ook eens een half potje pesto toe aan deze rucola stamppot voor een Italiaans tintje.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Stamppot bewaren

rucola-stamppot-met-zongedroogde-tomaten-gezond-weekmenu

Rucola Stamppot Met Zongedroogde Tomaten En Spekjes

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Een lekker zomerse stamppot die binnen een halfuurtje op tafel staat.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 1 ui
  • 300 gram rucola
  • 125 gram crème fraîche light
  • ½ potje zongedroogde tomaten
  • Peper
  • Blokje roomboter
  • Optioneel: geraspte oude kaas

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in een grote pan in 20 minuten gaar.
  2. Snipper de ui en bak de ui samen met de spekblokjes in een koekenpan gaar.
  3. Snijd intussen de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  4. Giet de aardappels af en stamp fijn.
  5. Roer de crème fraîche en de zongedroogde tomaatjes door de aardappelpuree en breng op smaak met een snufje peper.
  6. Voeg ook de gebakken spekjes en ui toe aan de puree. Voeg als laatste de rucola toe en roer goed door.
  7. Optioneel: garneer met wat oude geraspte kaas.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 452

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Bekijk ook deze recepten, zoals deze snelle pasta pesto met zalm, romige kip kerrie met kokosmelk of een frisse rode bietjes salade met appel.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe