Skip to Content

Spitskool Stamppot Met Spekjes En Oude Kaas

Delen of bewaren voor later?

Oud Hollandse stamppot, een Nederlandser gerecht dan dat is er eigenlijk niet. Er zijn eindeloze variaties mogelijk met stamppot recepten, en gebonden aan de ‘standaard’ boerenkool stamppot met worst zijn we allang niet meer.

Deze spitskool stamppot met spekjes en oude kaas is gezonde stamppot die je binnen 30 minuten op tafel zet.

Een heerlijk spitskool stamppot recept voor op een koude winterse dag (of gewoon wanneer je een keer zin hebt in stamppot).

Spitskool stamppot met spekjes

spitskool-stamppot-recept-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Recept stamppot spitskool

Spitskool is een enigszins ondergewaardeerde groente vol vitamine C en een zachte smaak. Je kunt spitskool koken of wokken, maar spitskool rauw eten kan ook, bijvoorbeeld in een lekkere salade.

Kortom, een veelzijdige kool en perfect voor dit recept voor stamppot spitskool met spekjes.

Stamppot met spitskool: ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • Eetlepel mosterd
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • Scheutje melk

Recept spitskool stamppot: bereidingswijze

Schil als eerste de aardappels en snijd in blokjes. Kook de aardappelen in een grote pan in ongeveer 20 minuten gaar.

Bak de spekblokjes knapperig in een wok of hapjespan. Je hoeft geen olie in de pan te doen, de spekjes zijn vet genoeg van zichzelf.

Snipper intussen de ui en snijd de spitskool in dunne reepjes. Spitskool snijden gaat het beste met een groot en scherp mes (deze heb ik zelf en is erg fijn).

Weetje: spitskool schoonmaken is meestal niet veel werk omdat de bladeren zo dicht tegen elkaar aan zitten dat er normaal gesproken vrijwel geen zand tussen zit.

Eventueel kun je de buitenste bladeren verwijderen als die wel een beetje zanderig zijn. Was de gesneden reepjes spitskool in een vergiet en voilà, klaar voor gebruik.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Voeg de ui en de spitskool toe aan de pan met de spekjes en bak in ca. 8 minuten gaar.

In de lekkerste stamppot kan een klontje boter niet ontbreken, hier wordt de stamppot van spitskool heerlijk smeuïg van.

Verhit een klontje roomboter in een pannetje en voeg een scheutje melk toe. Roer goed door en zet opzij.

Giet de aardappels af en bewaar een beetje kookvocht. Stamp de aardappels tot een puree en roer hier de gesmolten boter en melk door.

Tip: is de puree nog wat aan de droge kant? Voeg dan wat kookvocht toe tot de puree glad en romig is.

Roer een theelepel mosterd door de puree en voeg daarna ook de spekjes, ui en spitskool toe. Voeg de geraspte oude kaas toe en roer nogmaals goed door. Eet smakelijk!

spitskool-stamppot-met-spekjes-gezond-weekmenu

Spitskool recept stamppot: variatietips

  • Pittige spitskool stampot: voeg dan een snufje cayennepeper toe voor wat extra pit. Zelf doe ik dit pas op mijn bord omdat ik het gerecht voor de kids liever wat minder gekruid maak.
  • Spitskool stamppot kerrie: voeg tijdens het bakken van de spitskool een eetlepel kerriepoeder toe, kerrie en spitskool zijn een goede match.
  • Spitskool stamppot ketjap: voor een Oosterse twist voeg je 2 eetlepels ketjap manis toe tijdens het bakken van de spitskool.
  • Stamppot spitskool brie: vervang de geraspte oude kaas door brie. Daar wordt de spitskoolstamppot nog romiger van!
Spitskool Stamppot

Spitskool stamppot met spekjes

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Heerlijk smeuïge stamppot voor op een koude winterdag.

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • Scheutje melk

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in een grote pan in ca. 20 minuten gaar.
  2. Bak de spekblokjes in een wok of grote hapjespan.
  3. Was de spitskool en snijd in dunne reepjes.
  4. Snipper de ui.
  5. Voeg de ui en de spitskool toe aan de pan met de spekjes en bak in ongeveer 8 minuten gaar.
  6. Verhit een klontje boter in een pannetje en voeg een scheutje melk toe. Roer door en zet opzij.
  7. Giet de aardappels af (bewaar een beetje kookvocht) en stamp fijn.
  8. Roer de gesmolten boter en melk door de aardappelpuree. Is de puree nog wat aan de droge kant, voeg dan wat kookvocht toe tot de puree glad en romig is.
  9. Roer een theelepel mosterd door de puree en voeg daarna ook de spekjes, ui en spitskool toe.
  10. Voeg de geraspte oude kaas toe aan de stamppot en roer nogmaals goed door.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 553

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere stamppot recepten, zoals rucola stamppot, pompoen stamppot en zoete aardappel stamppot of download het gratis weekmenu.

Delen of bewaren voor later?

Jojanneke

Monday 15th of April 2024

Zijn de variatietips ipv de mosterd? Ga er lichtelijk van uit van wel. Kerrie ipv mosterd bijvoorbeeld

Lotte

Wednesday 24th of April 2024

Hey Jojanneke,

Natuurlijk, als je niet van mosterd houdt kun je dat ook weglaten en andere smaakmakers gebruiken (kerrie is idd een goeie, of een snufje vadouvan).

Hopelijk valt die variant goed in de smaak! Groetjes Lotte

Skip to Recipe