Pasta is over het algemeen een gerecht wat hier thuis graag gegeten wordt, zowel door manlief als door de kids. Maar ook die van mij zijn wel eens wat minder enthousiast over de hoeveelheid of soort groente die in de saus zit.
Deze vegetarische pasta uit de oven is een uitkomst tijdens de ‘dat lust ik niet’ periodes. Al met al zit er bijna een kilo groente in dit gerecht!
Maar die zit zo goed verstopt dat de meeste kids dit niet terugvinden en graag hun bord met pasta leeg zullen eten. Voor je het weet vragen ze om een tweede portie…
Vegetarische pasta uit de oven (met verstopte groente)
Recept pasta uit de oven vegetarisch
Er zijn ontzettend veel soorten pasta (penne, spaghetti, lasagne, ravioli, tortellini, macaroni, trofie en ga zo maar door). De geschiedenis van pasta gaat eeuwen terug, hier lees je meer over de historie van pasta.
Afgezien van het type pasta kun je ook met de saus eindeloos variëren. Zo zit er altijd wel een variant bij die bij jouw gezin in de smaak valt.
Niet zo gek dus dat wij Nederlanders dol op pasta zijn, we eten het gemiddeld 2 keer per week!
Vegetarische ovenpasta: ingrediënten (4 personen)
- 300 gram volkorenpasta
- 800 gram broccolirijst
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram feta
- 85 gram rucola
- 2 eetlepels (volkoren) tarwemeel
- ½ potje zongedroogde tomaatjes
- 400 ml halfvolle melk
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- Peper en zout
- (Olijf)olie
Pastaschotel uit de oven: bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pasta uit de oven zonder voorkoken is zeker mogelijk met dit recept. Hou in dat geval wel rekening met een wat langere baktijd (20-25 minuten afhankelijk van de grootte van de pastasoort die je kiest).
Pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de knoflook een minuutje.
Voeg de broccolirijst toe en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Bak de broccolirijst in ongeveer (ca. 5 minuten gaar.
Pak intussen een steelpannetje en bak hierin het meel (op laag vuur). Voeg beetje bij beetje de melk toe en breng aan de kook. Voeg de helft van de rucola toe met een snufje peper en zout.
Pureer het melk-rucola mengsel met een staafmixer tot een gladde saus.
Eventueel kun je ook de broccolirijst door de rucolasaus doen en pureren. Maar de broccolirijstkorrels zijn al vrij klein dus het is niet per se nodig.
Snijd de feta in kleine blokjes en de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes.
Voeg de pasta toe aan de pan met broccolirijst en schep om. Voeg ook de fetablokjes en zongedroogde tomaatjes toe en meng goed door elkaar.
Doe het pasta-broccolimengsel in de ovenschaal en schenk de rucola saus er over.
Bak nog zo’n 10 minuten in de oven en serveer met de overige rucola en eventueel wat Grana Padano.
Pastagerechten uit de oven: variatietips
- Pasta uit de oven met kip: vandaag niet vegetarisch eten? Voeg gerust wat gebakken stukjes kipfilet toe, je hebt ongeveer 300 gram nodig voor 4 personen.
- Pasta uit de oven met gehakt: eet je liever gehakt? Dat kan uiteraard ook. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en eventueel wat extra Italiaanse kruiden.
- Pasta uit de oven met mozzarella: vervang ook eens de feta voor mozzarella. Hou je van pittige kaas? Deze vegetarische pastasaus is ook heel erg lekker met brie…
- Pasta pesto uit de oven: dit gerecht is ook erg lekker met een paar eetlepels groene pesto. Voeg deze toe aan de gepureerde rucolasaus.
Vegetarische Pasta Uit De Oven
Makkelijke ovenpasta met verstopte groenten
Ingrediënten
- 300 gram volkorenpasta
- 800 gram broccolirijst
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram feta
- 85 gram rucola
- 2 eetlepels (volkoren) tarwemeel
- ½ potje zongedroogde tomaatjes
- 400 ml halfvolle melk
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- Peper en zout
- (Olijf)olie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pers de knoflook.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de knoflook een minuutje.
- Voeg de broccolirijst toe en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Bak de broccolirijst gaar in ca. 5 minuten.
- Pak intussen een steelpannetje en bak op laag vuur het meel.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en breng aan de kook.
- Voeg de helft van de rucola toe met een snufje peper en zout.
- Optioneel: voeg indien gewenst de broccolirijst toe aan de rucolasaus,
- Pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
- Snijd de feta in kleine blokjes en de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes.
- Voeg de pasta toe aan de pan met broccoli en schep om. Schep ook de fetablokjes en zongedroogde tomaatjes hierdoor.
- Doe het pasta-broccolimengsel in de ovenschaal en schenk de rucolasaus er over.
- Bak nog zo’n 10 minuten in de oven en garneer met de overige rucola.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 552
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Op zoek naar nog meer gezonde pastagerechten? Check dan deze recepten:
- Authentieke Italiaanse pastasaus
- Koolhydraatarme lasagne
- Maaltijdsalade met pasta
- Macaroni ovenschotel
- Pasta met tonijn
- Pasta met gerookte zalm
- Pasta pesto met zalm
- Pasta salade met kip
- Snelle spaghetti bolognese
- Tagliatelle met kip
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.