Waarom is dit recept zo geliefd?
Omdat harira een complete maaltijd in een kom is. Het combineert peulvruchten, groenten en kruiden tot een hartige, verwarmende soep. Bovendien is het gerecht makkelijk aan te passen aan wat je in huis hebt.

Harira
Harira is een traditionele Marokkaanse soep die bekendstaat om haar rijke smaak en voedzame ingrediënten. Deze kruidige soep met tomaat, linzen, kikkererwten en geurige specerijen wordt vaak gegeten tijdens de ramadan, maar is het hele jaar door heerlijk. Perfect als verwarmende maaltijd op een koude dag. Iets voor vanavond?
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel kaneel
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1,5 liter groentebouillon of kippenbouillon
- 150 g rode linzen
- 150 g kikkererwten uit blik, afgespoeld
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 bos verse koriander
- 1 bos verse peterselie
- sap van 1 citroen
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Bereidingswijze
1. Snipper de ui, snijd de bleekselderij en wortels in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, bleekselderij, wortels en knoflook tot ze zacht zijn.
3. Voeg de gember, kurkuma, kaneel, komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak kort mee tot de geuren vrijkomen.
4. Roer de tomatenblokjes en tomatenpuree erdoor en giet de bouillon erbij.
5. Voeg de linzen toe en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
6. Voeg daarna de kikkererwten toe en kook nog eens 15 minuten door.
7. Hak de koriander en peterselie grof en roer deze vlak voor het serveren door de soep, samen met het citroensap.
8. Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.
Wat maakt harira zo bijzonder?
De combinatie van specerijen zoals kaneel, komijn en kurkuma geeft harira een diepe, aromatische smaak. Samen met de frisse toets van citroen en verse kruiden zoals koriander en peterselie ontstaat een perfecte balans tussen hartig, kruidig en fris.
Gezond én voedzaam
Harira zit vol vezels en plantaardige eiwitten dankzij de linzen en kikkererwten. De specerijen voegen niet alleen smaak toe, maar hebben ook gezondheidsvoordelen, zoals ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een voedzame maaltijd die je lang verzadigd houdt.
Zo maak je het
Snijd ui, bleekselderij, wortel en knoflook. Fruit dit aan in olijfolie, voeg de specerijen toe en bak kort mee. Doe de tomatenblokjes en tomatenpuree in de pan, samen met de bouillon en linzen. Laat 30 minuten zachtjes koken. Voeg de kikkererwten toe en laat nog 15 minuten sudderen. Roer vlak voor het serveren de verse kruiden en het citroensap erdoor.
Lekker erbij
Serveer met vers Marokkaans brood of stokbrood. Dadels en zoete chebakia maken het helemaal traditioneel. Ook lekker met een frisse salade met komkommer en munt.
Variëren? Zeker weten
Voeg lamsvlees toe voor een rijkere versie. Gebruik vermicelli voor extra vulling. Of maak een pittige variant door wat harissa toe te voegen.
Samengevat
Harira is verwarmend, voedzaam en vol smaak. Het is een gerecht dat verbindt en perfect is om te delen met familie en vrienden. Ga jij het proberen?