Keek jij vroeger ook wel eens Popeye? Als klein meisje kon ik me er eindeloos over verbazen dat dit stripfiguurtje vrijwillig spinazie at (uit blik nog wel).
Toch at ik, als er bij ons vroeger spinazie op tafel stond, schoorvoetend altijd wel een paar hapjes. Want stiekem wilde ik ook wel zo sterk worden…
Inmiddels eet ik graag spinazie: in een salade, een groene smoothie of een lekkere pasta met spinazie en zalm. Of… in een pannenkoek! Ja echt, je leest het goed.
Spinazie pannenkoeken zijn namelijk niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens een stuk gezonder dan de traditionele pannenkoek. Helemaal als je ze ook nog eens gezond belegd in plaats van met stroop of poedersuiker.
En je kids? Die zullen vast ook smullen van dit gezonde pannenkoeken recept!
Recept spinazie pannenkoeken met geitenkaas
Gezonde pannenkoeken maken
Het is misschien even wennen de eerste keer dat je deze ‘speciale pannenkoeken’ maakt, maar ze zijn echt lekker!
Het spinazie pannenkoeken beslag is wel wat dikker dus probeer de pannenkoeken niet te groot te maken, anders zijn ze vrij lastig om te draaien.
Nog een tip: een goede pannenkoeken pan maakt je leven een stuk makkelijker. Nouja, in elk geval het bakken van deze speltmeel pannenkoeken met spinazie;-).
Ingrediënten voor pannenkoeken met spinazie (4 personen)
- 600 gram spinazie (diepvries)
- 350 gram speltmeel
- 500 ml melk (halfvol/ amandel/ haver/ etc).
- Snufje zout
- 2 eetlepels (olijf) olie
- 3 eieren
- 150 gram smeerbare geitenkaas
- 8 plakken uitgebakken ontbijtspek (liefst van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld deze)
- Optioneel: pijnboonpitjes en rucola
Je kunt bij deze lekkere pannenkoeken prima variëren met het type meel. Wil je bijvoorbeeld koolhydraatarme pannenkoeken maken?
Bak dan eens amandelmeel pannenkoeken, daar zitten veel minder koolhydraten in (90% minder dan in ‘gewone’ pannenkoeken).
Boekweitmeel pannenkoeken zijn ook lekker en een goede optie als je een glutenvrije pannenkoek wilt maken. Gebruik wel wat minder meel, anders worden de boekweit pannenkoeken te dik.
Hoe bak je pannenkoeken: bereidingswijze
Misschien wel de belangrijkste stap in dit recept: druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, anders wordt het beslag te nat en mislukken je groente pannenkoeken.
Meng vervolgens het speltmeel, de amandelmelk, eieren en een snufje zout met een garde of handmixer tot een glad (vrij dik) beslag. Voeg daarna de spinazie toe en roer/mix goed door elkaar.
Verhit een scheutje olie in een pannenkoekenpan (of een koekenpan met goede antiaanbaklaag) en bak hierin de pannenkoeken.
Verwarm een paar plakken goede kwaliteit spek in de oven totdat ze lekker knapperig zijn (ca. 6 minuten op 200 graden).
Verkruimel deze plakken en meng de stukjes door de zachte geitenkaas. Smeer een dikke laag van het geitenkaas-spekjes mengsel op je pannenkoek.
Eventueel kun je nog wat pijnboompitjes en een handje rucola over de pannenkoek strooien.
Tips & tricks
- Haal de spinazie ’s ochtends uit de diepvries en laat in de koelkast ontdooien.
- Qua dikte moet het beslag ongeveer zo vloeibaar zijn als magere yoghurt. Is het beslag te dik? Voeg een klein scheutje melk toe.
- Afhankelijk van de grootte van je pan kun je met deze hoeveelheid beslag 10-14 pannenkoeken maken.
- Om de pannenkoeken die al af zijn warm te houden kun je het beste een bord op een pan met heet water zetten.
Spinazie Pannenkoeken Met Geitenkaas
Gezonde pannenkoeken met groente
Ingrediënten
- 600 gram spinazie (diepvries)
- 350 gram speltmeel
- 500 ml melk (halfvol/ amandel/ haver/ etc).
- Snufje zout
- 2 eetlepels (olijf) olie
- 3 eieren
- 150 gram smeerbare geitenkaas
- 8 plakken uitgebakken ontbijtspek
- Optioneel: pijnboonpitjes en rucola
Bereidingswijze
- Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
- Meng het speltmeel, de amandelmelk, eieren en een snufje zout met een garde of handmixer tot een lobbig beslag.
- Voeg de spinazie toe en roer/mix goed door elkaar.
- Verhit een scheutje olie in een pannenkoekenpan (of een koekenpan met goede antiaanbaklaag) en bak hierin de pannenkoeken.
- Verwarm een paar plakken goede kwaliteit spek in de oven totdat ze lekker knapperig zijn (ca. 6 minuten op 200 graden).
- Verkruimel deze plakken en meng de stukjes door de zachte geitenkaas.
- Smeer een dikke laag van het geitenkaas-spek mengsel op je pannenkoek.
- Optioneel: garneer met pijnboonpitjes en een handje rucola.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 617
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zoek je meer gezonde recepten? Deze vind je misschien ook interessant:
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.