Skip to Content

Parelcouscous Recept Met Ricotta, Champignons En Sjalotten

Delen of bewaren voor later?

Een van mijn favoriete gerechten is dit parelcouscous recept met ricotta, sjalotjes en champignons. Parelcoucous wordt gemaakt van durumtarwe en wordt ook wel Jeruzalemcouscous genoemd.

De korrels zijn veel groter dan normale couscous en hierdoor is de textuur ook echt anders. Je kunt van alles maken met parelcouscous, zoals een parelcouscous salade of parelcouscous met kip.

Maar dit vegetarische recept met parelcouscous is ook zeker de moeite van het uitproberen waard, wie weet wordt het ook één van jouw favorieten…

Recept parelcouscous

parelcouscous-recept-gezondweekmenu.nl
Pin voor later ⤴️

Parelcouscous recept vegetarisch

Benodigde ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram parelcouscous
  • 10 sjalotjes
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 250 gram witte champignons
  • 200 gram ricotta
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • Zout
  • Peper
  • Kervel
  • Dragon
  • Olijfolie
  • 1 blokje groentebouillon

Parelcouscous koken: hoe doe je dat?

Parelcouscous kook je normaal gesproken in water, gebruik voor 75 gram parelcouscous ongeveer 250 ml water.

Per persoon heb je ongeveer 75 gram parelcouscous nodig dus als je dit gerecht voor 4 personen kookt heb je een liter water nodig.

Om extra veel smaak te geven aan je gerecht kun je parelcouscous koken in bouillon. Voor dit gerecht kook ik de parelcouscous altijd in groentebouillon, een aanrader!

Parelcouscous-recept

Bereidingswijze

Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan en los hierin een blokje groentebouillon op. Je kunt ook 2 blokjes gebruiken, maar ik doe dit meestal niet i.v.m. de hoeveelheid zout.

Voeg als, het water kookt, de parelcouscous toe en kook deze in 10-12 minuten gaar.

Zet een kookwekkertje zodat je de parelcouscous op tijd afgiet en laat deze vervolgens zonder deksel uitstomen. Roer indien nodig even met een spatel door de pan om alle korrels goed los te maken.

Verwijder de schil van de sjalotten en snij deze in grove stukken. Halveer de champignons en snij in plakjes. Rasp de schil van de citroen en pers daarna de citroen uit.

Verhit een scheutje (olijf)olie in een hapjespan en karameliseer hierin de sjalotten op middelhoog vuur.

Belangrijk: let goed op dat je het vuur niet te hard zet, je wil dat de sjalotjes lekker zacht en zoet worden dus neem te tijd hiervoor.

Voeg na een minuut of 12 de champignons toe aan de pan en bak tot deze gaar zijn. Voeg een snufje peper en zout toe.

Pak een kom en meng hierin de ricotta, parmezaanse kaas, 1 theelepel citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kervel en 1 eetlepel dragon. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Voeg het ricottamengsel en de gekookte parelcouscous toe aan de pan met de sjalotjes en champignons. Roer het geheel goed door en serveer. Garneer eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas.

Voor de liefhebber: sprenkel op je bord nog een beetje extra kervel en/of dragon over de parelcouscous. Deze uitgesproken smaken vindt niet iedereen lekker dus het is handiger dit achteraf naar smaak zelf toe te voegen.

Recept-parelcouscous-Gezond-Weekmenu

Parelcouscous Met Ricotta, Champignons En Sjalotten

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minutes
Totale bereidingstijd: 30 minutes

Heerlijk aromatisch gerecht met parelcouscous in de hoofdrol

Ingrediënten

  • 300 gram parelcouscous
  • 10 sjalotjes
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 250 gram witte champignons
  • 200 gram ricotta
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • Zout
  • Peper
  • Kervel
  • Dragon
  • Olijfolie
  • 1 blokje groentebouillon

Bereidingswijze

  1. Kook 1 liter water en los hierin een blokje groentebouillon op.
  2. Voeg de parelcouscous toe en kook in 10-12 minuten gaar.
  3. Verwijder de schil van de sjalotten en snij deze in grove stukken. Halveer de champignons en snij in plakjes.
  4. Rasp de schil van de citroen en pers daarna de citroen uit.
  5. Pak een grote koekenpan of hapjespan en verhit een scheutje olijfolie. Karameliseer de sjalotten op middelhoog vuur.
  6. Giet intussen de parelcouscous af en laat zonder deksel uitstomen. Roer indien nodig even met een spatel door de pan om alle korrels goed los te maken.
  7. Voeg na een minuut of 12 de champignons toe aan de pan met sjalotten en bak tot deze gaar zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  8. Pak een kom en meng hierin de ricotta, parmezaanse kaas, 1 theelepel citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kervel en 1 eetlepel dragon. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  9. Voeg het ricottamengsel en de gekookte parelcouscous toe aan de pan met de sjalotjes en champignons. Roer het geheel goed door en serveer.
  10. Optioneel: garneer met nog wat extra parmezaanse kaas.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 4
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 485

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten zoals deze heerlijke Koreaanse bibimbap of gezonde wraps met kip.

Of check deze posts over het maken van een weekmenu en 25 slimme boodschappen bespaartips.

Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe