Als je wel eens vaker op gezondweekmenu.nl komt weet je vast al dat ik dol ben op salades. Niet alleen zijn salades heel gezond en een makkelijke manier om (veel) groente te eten, je hebt eindeloos veel mogelijkheden qua soorten salade en de inhoud hiervan.
Je kunt een stevige maaltijdsalade met pasta maken, een prachtig uitziende (en overheerlijke) burrata salade of een frisse bietjes salade.
Rauwe witlofsalade met appel en ei is een salade die me altijd doet denken aan toen ik nog een klein meisje was.
Mijn moeder maakte regelmatig witlof met ham en kaas uit de oven maar dat vond ik (toentertijd) niet te eten. Daarom serveerde ze er ook altijd een grote schaal witlofsalade met ei en augurk bij en die ging altijd zonder moeite helemaal op.
Dit simpele witlofsalade recept is mijn eigen variatie op deze klassieke salade: lekker, gezond en snel!
Rauwe witlofsalade met appel en ei
Recept witlofsalade
Ingrediënten (4 personen)
- 400 gram witlof
- 2 a 3 stengels bleekselderij
- 100 gram oude kaas
- 4 eieren
- 2 kleine appels (of 1 grote)
- 80 gram rozijnen
- ½ potje zilveruitjes of kleine augurkjes
- Handje walnoten
- Verse bieslook
Witlofsalade dressing
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel kerriepoeder
- Snufje peper en zout
- (Optioneel: een scheutje balsamicoazijn)
Witlofsalade maken: bereidingswijze
Kook de eieren in 8-10 minuten hard, giet af en laat schrikken met koud water. Zet opzij en laat afkoelen.
Week de rozijnen in warm water. Snijd de witlof in dunne reepjes en de bleekselderij in dunne halve maantjes.
Tip: als je grote stengels bleekselderij hebt kun je deze eventueel een keer in de lengte doormidden snijden en er daarna dunnen plakjes van snijden.
Halveer de zilveruitjes en snijd de appels in blokjes. Je kunt de appels schillen maar zelf doe ik dit eigenlijk nooit. Het scheelt niet alleen tijd (en voedselafval), de schil bevat ook veel vitamines en vezels.
Snijd ook de oude kaas in kleine blokjes. Pak een grote saladeschaal en doe de gesneden witlof, bleekselderij, appel, oude kaas en de zilveruitjes hierin.
Giet de rozijnen af, spoel nog even na met koud water en dep vervolgens droog.
Snijd de eieren in stukjes en schep de rozijnen en stukjes ei door de salade.
Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, kerriepoeder en een snufje peper en zout tot een dressing. Proef en voeg indien nodig nog wat van de kruiden toe (tip: een scheutje balsamicoazijn erdoor is ook lekker).
Meng de dressing door de witlofsalade. Snijd of knip een paar steeltjes bieslook in kleine stukjes en verdeel samen met de walnoten over de witlofsalade.
Zoek je meer kook inspiratie? Deze recepten vind je misschien ook interessant:
• Chili zonder pakje
• Heerlijke kip kerrie met rijst
• Pasta met zalm en pesto
• Wraps met kip
• Zelfgemaakte nasi goreng
Witlofsalade serveertips
Lunch
Eet je deze witlofsalade als lunch? Je kunt er een vers volkoren pistoletje uit de oven bij maken of een sneetje brood toasten en hier een laagje roomboter op smeren.
Diner
Eet je de witlofsalade als diner? Serveer de salade met (mini)krieltjes en een stukje vlees, bijvoorbeeld gebakken kipfilet of een tartaartje.
Witlofsalade recepten: variatietips
Witlofsalade met mandarijn
Vervang de appels door mandarijn voor een extra frisse twist. Je kunt ook zowel appel als mandarijn in de salade doen, dat is een heerlijke combi.
Witlofsalade met sinaasappel en appel
Sinaasappel en mandarijn hebben een vergelijkbare smaak (fun fact: het zijn ondanks de vele overeenkomsten wel verschillende fruitsoorten) en smaken ook prima samen in deze snelle witlofsalade.
Download een gratis weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst en zet gezond avondeten binnen 30 minuten op tafel. Wil je geen stress meer bij de vraag ‘Wat eten we vandaag’? Bestel dan het Makkelijke Maaltijden Menu.
Witlofsalade met gorgonzola peer en walnoot
Witlofsalade met peer, gorgonzola en walnoot is een perfecte combinatie, vooral als je net als ik dol bent op gorgonzola.
Als je voor deze bijzondere witlofsalade variant gaat raad ik aan om de oude kaas, appel, rozijnen en zilveruitjes achterwege te laten.
Qua dressing zou ik gaan voor een scheutje balsamicoazijn in plaats van de dressing voor witlofsalade die hierboven beschreven staat.
Rauwe Witlofsalade Met Appel En Ei
Gezond en snel witlofsalade recept (voor de lunch of diner)
Ingrediënten
- 400 gram witlof
- 2 a 3 stengels bleekselderij
- 100 gram oude kaas
- 4 eieren
- 2 kleine appels (of 1 grote)
- 80 gram rozijnen
- ½ potje zilveruitjes of kleine augurkjes
- Handje walnoten
- Verse bieslook
Witlofsalade dressing
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel kerriepoeder
- Snufje peper en zout
- (Optioneel: 1 eetlepel balsamicoazijn)
Bereidingswijze
- Kook de eieren in 8-10 minuten hard, giet af en laat schrikken met koud water. Zet de eieren opzij en laat afkoelen.
- Week de rozijnen in warm water.
- Snijd de witlof in dunne reepjes en de bleekselderij in dunne halve maantjes.
- Halveer de zilveruitjes en snijd de appels in blokjes.
- Snijd ook de oude kaas in kleine blokjes.
- Pak een grote saladeschaal en doe de gesneden witlof, bleekselderij, appel, de zilveruitjes en de kaas hierin. Meng goed door elkaar.
- Giet de rozijnen af, spoel nog even na met koud water en dep vervolgens droog.
- Snijd de eieren in stukjes en schep de rozijnen en stukjes ei door de salade.
- Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, kerriepoeder en een snufje peper en zout tot een dressing. Sprenkel de dressing over de witlofsalade en schep om.
- Snijd of knip een paar steeltjes bieslook in kleine stukjes en verdeel samen met de walnoten over de salade.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 488
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.