Mijn guilty pleasure is zonder twijfel chocola. Hagelslag, warme chocomel met slagroom, Tony’s Chocolonely, M&M’s, chocolademousse of heerlijk smeuïge brownies, het maakt niet uit in welke vorm, ik ben gek op chocola.
Helaas is chocola niet een van de gezondste dingen die je kunt eten. Om mijn inner chocoholic toch tevreden te stellen bak ik regelmatig deze smeuïge zoete aardappel brownies.
En hoewel deze gezonde brownies zonder suiker en boter minder zoet zijn dan de ‘originele’ brownie, zijn ze wel heerlijk klef en plakkerig. Zoals het hoort bij goede brownies (vind ik zelf in elk geval).
Zoete aardappel brownies
Wat is zoete aardappel eigenlijk?
Een kleine introductie van de zoete aardappel, een ingrediënt wat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in de Nederlandse keuken.
En terecht, want je kunt met zoete aardappel alle kanten op en zowel zoete als hartige gerechten maken (zoals deze heerlijke zoete aardappelsoep). Maar wat is een zoete aardappel eigenlijk?
Is zoete aardappel groente?
Ja, zoete aardappel is een groente. Hoewel zoete aardappel inderdaad erg op gewone aardappel lijkt, valt deze in de categorie knolgewas (net zoals bijvoorbeeld koolrabi en radijsjes).
Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en over de hele wereld gebruikt voor het maken van allerlei gerechten.
Is zoete aardappel gezond?
Zeker, zoete aardappel is gezond. Heel gezond zelfs en ook erg voedzaam. In zoete aardappel zitten meerdere belangrijke vitamines (zoals A, C, en B6) maar ook bètacaroteen, eiwitten en antioxidanten.
Kortom, een zoete aardappel is een echte powerfood!
Recept brownie zoete aardappel: ingrediënten
Om deze brownie van zoete aardappel te maken, heb je in totaal 9 ingrediënten nodig:
- 350 gram zoete aardappel
- 100 gram bloem (amandel, spelt, haver, boekweit, normale bloem, het kan allemaal)
- 100 gram ontpitte dadels
- 6 eetlepels rauwe cacao
- 50 gram hazelnoten
- 2 eieren
- Zakje bakpoeder
- Snufje zout
Met deze ingrediënten kun je een ovenschaal van 27 bij 17 cm vullen. Ik snij deze zelf in 15 stukjes maar je kunt natuurlijk ook grotere stukken snijden.
Gezonde brownie maken
Hoewel het maken van deze suikervrije brownie met zoete aardappel wat meer tijd kost dan veel andere recepten op deze site, is het geen ingewikkeld recept. De extra tijd zit vooral in het koken van de zoete aardappel.
Al met al kost het maken van dit brownie recept iets meer dan een uur (inclusief 40 minuten baktijd), dus dat valt best mee. Maar genoeg gekletst, aan de slag met het maken van deze heerlijke brownies…
Bereidingswijze
Wel de dadels in heet water en schil de zoete aardappelen. Snijd de zoete aardappels in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Weeg ondertussen de overige ingrediënten af en verwarm de oven voor op 180 graden.
Als de zoete aardappel gaar is, giet deze af en pureer met een staafmixer of in de keukenmachine (of prak ze fijn met een vork).
Meng het meel, de cacao, bakpoeder en het zout in een grote kom. Hak de hazelnoten grof en snij de dadels in zo klein mogelijke stukjes.
Ik vermaal zelf de kleine stukjes dadels in het kleine bakje van mijn foodprocessor zodat er een dikke pasta ontstaat.
Deze pasta kun je goed door het beslag mixen en er daarmee voor zorgen dat de zoete smaak door het hele beslag te proeven is. Ook maakt dit de brownies extra smeuïg, iets wat ik zelf echt vind horen bij een brownie.
Doe de zoete aardappelpuree, dadelpuree en eieren in de keukenmachine en mix door elkaar. Voeg daarna de kom met droge ingrediënten (meel, cacao, bakpoeder en zout) toe en meng het geheel tot een glad beslag.
Voeg als laatste de gehakte hazelnoten toe, roer deze met een lepel door het beslag (of mix op een lage stand). Je wilt de hazelnoten niet vermalen, zodat je brownies een lekkere crunchy bite houden.
Vet een ovenschaal in of bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de ovenschaal en zet in de oven. Bak de zoete aardappel brownie gaar in ongeveer 35-40 minuten.
Je kunt met een satéprikker testen of de brownie gaar is. Steek deze in het midden van de brownie, als deze er schoon uitkomt is de brownie klaar.
Laat de brownie afkoelen en snij in stukken. Geniet van deze verantwoorde brownies zonder boter en suiker!
Gezonde brownie zoete aardappel: variatietips
- Wil je zoete aardappel brownie zonder dadels maken? Dat kan! Je kunt ook in plaats van dadels rozijnen gebruiken (eerst laten wellen en daarna vermalen). Je kunt ook gewone suiker gebruiken maar dan is het natuurlijk geen suikervrij recept meer.
- Een paar lepels gemalen kokos smaken ook erg lekker in deze brownie met zoete aardappel!
- In plaats van hazelnoten kun je ook walnoten gebruiken. Als je geen noten in huis hebt kun je als alternatief 2 scheppen pindakaas toevoegen.
Gezonde zoete aardappel brownies bewaren
Hoewel deze brownies met zoete aardappel gezonder zijn dan gewone brownies, is het nog steeds niet de bedoeling om hier ongelimiteerd van te eten.
Ik wikkel daarom de overige brownies in een stukje aluminiumfolie en gooi ze in de vriezer. Altijd fijn als er onverwachts bezoek komt of als ik ’s avonds smacht naar chocola…
Ook kun je deze gezondere brownies meegeven aan je kids als lekker tussendoortje op school of als traktatie bij de thee als ze thuiskomen.
Zoete aardappel brownie zonder suiker
Heerlijk smeuïge brownies zonder suiker en boter
Ingrediënten
- 350 gram zoete aardappel
- 100 gram bloem
- 100 gram ontpitte dadels
- 6 eetlepels (50g) rauwe cacao
- 50 gram hazelnoten
- 2 eieren
- Zakje bakpoeder
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Wel de dadels in heet water.
- Schil de zoete aardappelen en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar.
- Weeg de overige ingrediënten af en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Giet de zoete aardappel af en pureer met staafmixer of keukenmachine.
- Meng het meel, de cacao, bakpoeder en het zout in een grote kom.
- Hak de hazelnoten grof
- Snij de dadels in kleine stukjes. Vermaal de stukjes dadels met de foodprocessor zodat er een dikke pasta ontstaat.
- Doe de zoete aardappelpuree, dadelpuree en eieren in de keukenmachine en mix door elkaar.
- Voeg de kom met droge ingrediënten (meel, cacao, bakpoeder en zout) toe en mix tot een glad beslag.
- Roer de gehakte hazelnoten door het beslag met een lepel.
- Vet een ovenschaal in of bekleed deze met bakpapier.
- Doe het beslag in de ovenschaal en zet in de oven.
- Bak de zoete aardappel brownie gaar in ongeveer 35-40 minuten.
- Laat de brownie afkoelen en snij in stukken.
Aanbevolen producten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Voedingswaarde:
Porties: 15Hoeveelheid per portie: Calorieën: 125
De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze recepten vind je misschien ook interessant:
Bakken zonder suiker
Gezonde Appeltaart Zonder Suiker
Deze appeltaart is gemakkelijk om maken, verantwoord en heel erg lekker!
Gezonde Zoete Aardappel Cake Zonder Suiker
Groente in je cake? Laat je verassen door deze gezonde cake met zoete aardappel.
Marike
Friday 29th of March 2024
Op de foto staat ook honing maar die kom ik in het recept niet tegen…
Lotte
Monday 8th of April 2024
Hey Marike,
Je hebt helemaal gelijk, wat suf! Er zit geen honing in dus ik heb de foto verwijdert om verwarring te voorkomen. Dankjewel voor je berichtje:-)
Groetjes Lotte
PS. Vielen de brownies in de smaak?